Nézőpont: Nem várható meglepetés az önkormányzati választáson

2010.08.25. 15:21

Aligha fog meglepetést okozni az önkormányzati választás, a kormánypártok támogatottsága olyan magas, hogy legfeljebb a helyi körülmények tudják megakadáloyzni, hogy a Fidesz polgármesterjelöltje nyerjen, áll a Nézőpont Intézet Heti Válasz számára készített felmérésében.

A megkérdezettek több mint fele, 52 százaléka szavazna a Fidesz-KDNP-re, míg az MSZP-t 11 százalék választaná, a Jobbik és az LMP támogatottsága 9 és 4 százalékos.

A biztos szavazók között 61 százalék a kormánypártok támogatottsága, a szocialistáké 12 százalékos, a Jobbikot és az LMP-t pedig közülük is 9, illetve 4 százalék választaná. A biztos részvételt ígérő, de pártot egyelőre meg nem nevező válaszadók aránya 13 százalék volt.

A Nézőpont szerint a Fidesz-KDNP népszerűsége összekapcsolódik a gazdasági várakozásokkal: megkérdezettek 65 százaléka szerint a magyar gazdaság az elkövetkező időszakban inkább gyarapodni fog. A válaszadók negyede szerint inkább hanyatlani fog, míg minden tizedik ember nem válaszolt.

Az IMF-tárgyalások megszakadása nem ártott a kormánynak, a válaszadók kétharmada szerint a kormány jól tárgyalt a valutaalappal, ezzel a Jobbik-szimpatizánsok nagy része is egyetértett, a szocialisták, valamint az LMP táborának háromnegyede azonban negatívan ítéli meg a történteket.

A kutatás arra is kitér, hogy az emberek négyötöde helyesli az elszámoltatásokat. A kormányváltás óta történt intézkedéseket, a kormánybiztosok kinevezését, a sajtótájékoztatókon bejelentett kiemelt vizsgálatokat a kormánypártok szimpatizánsainak 68 százaléka tartja megfelelőnek, a Jobbik szavazói viszont határozottabb fellépést várnak, 39 százalékuk elégedett.