Mediterrán külseje miatt szállították le a Wizz Air-gépről

2010.08.30. 20:43
Biztonsági vizsgálatot végeztek vasárnap este a Wizz Air Eindhovenbe tartó járatán, mert állítólag négy utas gyanúsan viselkedett. Az nem derült ki végül, hogy mivel vívták ki a gyanús jelzőt, viszont több mint 7 órán keresztül váratták őket anélkül, hogy bármilyen magyarázatot adtak volna nekik. A repülőn végül nem találtak semmit, a négy utas viszont nem utazhatott el. Egyikük elmesélte az Indexnek, hogy mi történt.

Kiürítették, majd tűzszerészek vizsgálták át a Wizz Air Budapestről a hollandiai Eindhovenbe tartó járatát vasárnap délután. A repülő végül 4 órás késéssel, este háromnegyed 8 körül tudott csak felszállni Ferihegyről.

A gép fél négykor indult volna, azonban bejelentés érkezett a rendőrségre, amelynek a Repülőtéri Rendőri Igazgatóság szóvivője szerint "tartalma a légi közlekedés védelmét veszélyeztette". Horváth Katalin Fanni az MTI-nek azt mondta, az ilyenkor szokásos eljárásban a rendőrség kiérkezett, az utasokat leszállította, a tűzszerészek pedig átvizsgálták a gépet, ami "negatív eredménnyel" zárult.

A Wizz Air légitársaság kommunikációs igazgatója, Dankovics Attila vasárnap este azt nyilatkozat a Független Hírügynökségnek, hogy a gép személyzetének furcsán viselkedő utasok tűntek fel, így a járat kapitánya kérte a reptéri rendőrség vizsgálatát. A vizsgálat eredményéről nem tudott beszámolni, annyi azonban bizonyos, hogy négy, a járatról leszállított utas végül Budapesten maradt, tudtuk meg az egyik utastól, aki végül nem utazhatott el Hollandiába.

A kuvaiti származású magyar állampolgár rendszeresen utazik Hollandiába, mivel informatikusként egy nemzetközi projekten dolgozik. Időben érkezett vasárnap a repülőtérre, becsekkolt, majd felszállt a gépre, az indulásra várva a mellette ülővel beszélgetett. A járat a tervezett induláshoz képest már 20 perces késésben volt, mikor arra lettek figyelmesek, hogy biztonsági emberek állják körül a repülőt. A pilóta jelezte is, hogy ellenőrzik a gépet, de nem indokolta meg.

Később rendőrök szálltak fel a gépre, úgy tűnt, mintha keresnének valakit. „Hozzám léptek, igazoltattak, de a külsőmön kívül erre semmi okuk nem lehetett: barna a bőröm” - fogalmazott az utas. Már 20 éve Magyarországon él, magyar útlevele van, ezt át is adta a rendőröknek, akik végül kézipoggyászával együtt leszállították őt a repülőről anélkül, hogy bármilyen magyarázattal szolgáltak volna.

A gép mellett három másik utas is állt: egy 32 éve Hollandiában élő török, egy olaszos külsejű magyar és egy fogorvos. Próbálták megtudni, mi az oka, hogy le kellett szállniuk, de a rendőrök csak annyit mondtak, hogy a pilóta négy gyanús emberről beszélt. „Gyalázat, hogy indoklás nélkül egy órán keresztül kellett állnunk vagy 8 rendőrautó és kommandósok között mind a 200 utas szeme láttára, úgy kezeltek minket, mintha terroristák lennénk, még a személyzet tagjai közül se állt szóba velünk senki.”

A rendőrség indoklása

A rendőrségi igazolásban hivatkozott paragrafus:

Biztonsági intézkedés

37. § A rendőr az önveszélyes állapot vagy a személyeket, illetőleg az anyagi javakat közvetlenül fenyegető veszélyhelyzet megszüntetése érdekében

a) megteszi a veszélyhelyzet elhárításához, megszüntetéséhez haladéktalanul szükséges, a feladatkörébe tartozó intézkedéseket;

e) területet lezárhat, és megakadályozhatja, hogy oda bárki belépjen vagy onnan távozzék, illetőleg az ott tartózkodókat távozásra kötelezheti.

Ezután a négy utast három kommandós kíséretében visszavitték a tranzitba, ekkor már a feladott csomagjaik is előkerültek. A tranzitban minden poggyászukat újra átvizsgálták, majd a kommandósok távoztak is, az utasoknak pedig várniuk kellett a rendőrökre. Este 11-kor érkeztek meg a nyomozók, akik kihallgatták mind a négyüket a történtekről. Éjjel fél 1-kor egy kétsoros dokumentummal engedték őket haza, amiben a rendőrségi törvény 37. paragrafusára hivatkozva igazolják a visszatartásukat.

Annyit sikerült csak megtudniuk, hogy állítólag egy holland utas pánikolt be a repülőn, sírni kezdett, és a férje fordult panasszal a személyzethez. Az Indexnek nyilatkozó utas azt hangsúlyozta, hogy azóta se kért tőle bocsánatot senki se a Wizz Air, se a rendőrség részéről.

Ferihegyen az utóbbi időben számos biztonsági probléma merült fel, júniusban egy uniós vizsgálaton bukott meg, ezért átsorolták a nem biztonságos kategóriába. A légügyi hatóság elvárásai szerint augusztus 30-ig, azaz hétfőig kell a Budapest Airportnak jelenteni azt, hogy minden egyes hibát, hiányosságot kijavított. Márton Attila légügyi miniszteri biztos szerint ha minden rendben lesz, decemberig Ferihegy visszakapja korábbi státuszát.

A Budapest Airport a hétfői határidőig megtette a szükséges intézkedéseket ahhoz, hogy a ferihegyi repülőtér visszakaphassa a biztonságos minősítést, nyilatkozta az MTI-nek hétfőn a társaság kommunikációs igazgatója. Hardy Mihály azt mondta, a légügyi hatósággal kidolgozott munkatervet teljesítette a cég, és ezt lejelentette a hatóságnak.

Múlt héten a Népszabadság arról számolt be, hogy azonnali hatállyal, indoklás nélkül visszavonták a Repülőtéri Rendőri Igazgatóság parancsnokának megbízatását. Dúzs Józsefnek feltehetően a ferihegyi biztonsági hiányosságok miatt kellett távoznia.