Receptre lesz kapható még néhány fájdalomcsillapító

2010.08.30. 19:45
Két hét múlva a Fastum gélt, a Ketosprayt, az Algoflex gélt és a Keplat tapaszt már csak receptre adják majd ki a patikákban. A bennük lévő ketoprofen több betegnél allergiát okozott.

Újabb fájdalomcsillapítók lesznek vénykötelesek - tudta meg az RTL Híradó. Szeptember közepétől nem lehet majd recept nélkül megvenni például a Fastum és az Algoflex gélt. Az Európai Gyógyszerügynökség azért döntött így, mert a készítményekben lévő úgynevezett ketoprofen hatóanyag sok betegnél napallergiát okozott. Legutóbb három éve lett receptköteles egyszerre több népszerű fájdalomcsillapító, például az Algopyrin.

Három éve megrohamozták a patikákat az Algopyrin és a Quarelin miatt. Amennyi volt, felvásárolták, mielőtt receptkötelesek lettek a népszerű fájdalomcsillapítók. Hamarosan újabb roham indulhat, szeptember közepétől több, szintén gyakori külsőleg használható fájdalomcsillapító lesz vényköteles.

Az egyik egy fájdalomcsillapító tapasz. Ketoprofen nevű anyag van benne, mint több más krémben is. A hatóanyagról kiderült, hogy gyakran okoz bőrallergiát, ezért lesz receptköteles.

Horváth Tamás, a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke az RTL Híradónak elmondta: a hatóanyag hasznát senki sem kérdőjelezi meg, a terápiában megvan a maga helye. Egy hasznos hatóanyagnak azonban úgy tűnik, hogy magasabb a kockázata mint korábban gondolták, ezért orvosi felügyeletet rendeltek a hatóanyag mellé - tette hozzá.

Így két hét múlva a Fastum gélt, a Ketosprayt, az Algoflex gélt és a Keplat tapaszt már csak receptre adják majd ki a patikákban. A gyógyszerészek azt mondják: főleg a Fastum gélből lehet számítani felvásárlásra, mert abból nagyon sokat vittek a betegek. A ketoprofen tartalmú szereket egyébként leginkább ízületi, reumás és csontfájdalmakra, valamint sportsérülésekre használják.