Már megint egy évnyitó

2010.08.31. 22:31
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • cikkünk a témában:

    Álljunk együtt bosszút az általános iskolán!

    Mutassuk meg közösen az évnyitó igazi arcát!

  • cikkünk a témában:

    Tanévnyitó alatt törték fel Papcsák autóját

    Feltörték Papcsák Ferenc kormánybiztos, zuglói polgármesterjelölt autóját és elvitték személyi okmányait, pénztárcáját és mobiltelefonját kedd délután Zuglóban. Papcsák a Széchenyi István Általános Iskola tanévnyitóján volt, amikor az eset történt.

  • Mint láthatják, elindult az Évnyitó projekt, ami annyit tesz, hogy a közös - néha dermesztő, néha vicces - élményeink felidézésével megpróbáljuk elviselhetővé tenni azt a tényt, hogy jövő nyárig hajnalban kell kelni, mert elkezdődött a tanítás. Bár néhol már kedden megvolt, a legtöbb helyen szerda reggel tartják az évnyitó ünnepséget. Pár óra múlva néhány indexes szülő/riporter és rengeteg olvasó indul el, hogy tudósítson az unalmas, tréfás vagy megható eseményekről. Az éjszaka pedig a baglyoké, akik az utolsó pillanatokban próbálnak meg bekötni 116 könyvet és füzetet.

  • Az Utolsó Szabad Éjszaka eddigi sztárja Burda Anna, aki a Nem létezik jobb buli az évnyitónál című, általunk indított Facebook-csoportban szenvedélyesen érvel a nyári szünet eltörlése mellett, így:

    Szellemileg leépült, idegileg romlott, humorában megfogyatkozott, apatikus szülő elviszi a kipihent pedagógusnak a gyereket, évnyit és innentől reggelente lead. Hajnali fél7 kelés, rohamreggeli, villámfogmosás, öltözködés, itthon marad a cucc legjava, mindegy mert apuka laza és mégegyszer fordul. tehát: TILTAKOZOM a majd 3hónapos nyári szünet ellen. Kényszerbeteg leszek tőle: én augusztus közepétől minden nap 17szer nézem meg a naptárt, hány nap van még????? Kartonlapocskát szeretnék ilyenkor a legjobban sorjázni és könyvet kötögetni. Becsüljük meg az évnyitókat, és menjünk mi is ünneplőben.

    Fotó: Barakonyi Szabolcs
  • Nagycsaládosnak lenni jó. Adrienne a vonatkozó Facebook-csoportban mesélte el, milyen volt kedden három gyerekkel nekivágni az évnyitónak, megtörtént itt minden, a cicanadrágtól a bepisilésig:

    Negyven perc múlva kezdődik az előkelő katolikus iskola évnyitója. Az egyik gyerek ( lány) egy száll törölközőben csurom vizes hajjal, a fülében két hatalmas kék műanyag karika, a szobájában kupacokban a lehajigált ruhák és azért bőg mert: ebben a fülbevalóban, szoknya alól kilógó cicanadrágban és olyan csizmában akar menni, aminek ki van vágva az orra. Közben az utcán hömpölyög a víz. A másik nem beszél velem, a harmadik bepisilt az oviban és azt mondták így nem lehet ottalvós. És nem ihatok, mert még vezetnem kell.

    D  NL20100831009
    Sümeg, 2010. augusztus 31: Schmitt Pál köztársasági elnök beszél a városi tanévnyitó ünnepségen (Fotó: Nagy Lajos)

  •  

    Ritter Márta elsős kislánya ma éjjel óriási lépést tett, pedig még fel sem vette a fehér inget:

    holnap 8-kor évnyitó, elsős lányom annyira rápörgött, hogy 10 perce aludt el. Remek lesz holnap 6-kor kiszedni az ágyból. Miért augusztus 31-én fél 11-kor kell rájönnie, hogy kell szavakat összeolvasni?


  • Az Álljunk együtt bosszút az általános iskolán! című cikk kommentjei között püré közli a varázsformulát:

    Szüljetek nagy gyereket! Az enyém felkel, amikor hívja az oskola, megreggelizik, szülőire sem kell járni, mert egyetemista, elég, ha pénzt, kosztot, kvártélyt biztosítok.

  • A szerencsés újságíró most tudta meg, hogy a Budapest XII. kerületi általánosban a másodikos apukák hamar visszafekhetnének aludni, ha nem kellene rohanniuk a szerkesztőségbe. Íme az iskola közleménye:

    Az időjárás miatt a tanévnyitó a tornateremben lesz, ahová az 1. 5. és 8. osztály megy csak, illetve az elsős szülők. A többi gyerek a termében hangosbemondón hallgatja meg az ünnepséget. Szülők tehát nem tudnak részt venni a tanévnyitón.

  • Pete Gorilla vallomása:

    Nekem van egy versem, amit még úgy 8 éve kanadai életem elején írtam elkeseredésemben, és utalok benne az évzárók/évnyitók emlékére.

    (Részlet):

    "Nem tudom, hogy Budapest vagy Kanada az álom
    Vagy az elmúlt húsz évet halucinálom egy korházi ágyon fekve,
    Sajgó combjaimra bágyadtan meredve.
    Vagy tán félálomban a Balaton parton,
    Hol palacsintával gyomromban sziesztámat tartom,
    Mert ismét eltemettem egy tanévet,
    De a bizonyítvány átka a napnál jobban éget
    És a strandolo tömegek moraján keresztül,
    Érzem, hogy a lelkem hirtelen berezdül,
    Mert két hét még a lelki béke,
    S a rossz emlékek szörnyű éke szétfeszít
    Mert a hatamas sárga iskola sohasem veszit
    És elnyel ismét, mint egy várbörtön mélye,
    S a kegyetlen hadúr rideg személye végigmér újra
    Szemében elpattant rég a szeretet húrja

  • Miriuta Maci nyomdász, ami ezer szerencse a kis Macinak, mert különben képtelen lenne teljesíteni a tanítónéni extrém elvárásait papírfronton:

    A nagyobbik gyerekünknek lesz a holnapi az első napja az iskolában. A nyáron kaptunk egy háromkötetes leírást, hogy mit kell beszerezni a tankönyveken kívül.

    Szerintem a háttérben a New York – Tel Aviv – Ápisz – Szolnoki Papírgyár tengely mozgatja a szálakat. Kedvencünk a regiszteres kisfüzet melyet nem lehet kapni a kért méretben, ezért egy nemregiszteres, de mérethelyes kisfüzetből állítottuk elő, kézikötészeti eljárással.

    Ma reggel azt hittük, hogy már minden megvan, de kiderült, hogy az itatós papír és 12 db (!!!) A5 méretű karton alátét még hiányzik. Ez utóbbi azért kell, hogy ha a nebuló túl erősen nyomja a tollat, akkor ne rongálódjon tovább az amúgy is viseltes tantermi berendezés.

    De a tizenkét darabot így is túlzásnak érzem, hiszen a gyerek bármennyire jól fejlett, korához képest,  azért még nem egy Hulk Hogan.

    Persze ilyet se lehet kapni, szerencsére nyomdász vagyok ezért a papírkészletünkből kézi eljárással sikerült kisniccerezni az utolsó feltételét gyermekünk iskolakezdésének.

    Bajtársi üdvözlettel:

    Miriuta Maci

  • A késő éjszakai delírium normális jelenség, Ágnes olyan fáradt, hogy már a tankönyveket is szépnek látja. TESSÉK GYORSAN LEFEKÜDNI!

    Kivasaltam az ingeket, a blúzokat, a nadrágokat... végre megvan minden! Illetve majdnem... Az egyikre nem kaptam sehol ünneplőcipőt! A másiknak nincs még tornacucca - de holnap már lesz tornaórája... MOST végre nekiállhatnék, hogy bekössem a könyveket - de olyan szépek, és a papír úgysem éri meg a szeptember végét, és ...ha nem megyek hamarosan aludni, akkor én sem... Holnap reggel évnyitó! Ébredhetek én is reggel, még akkor is, ha előtte alszom el... És reggel... hogy a fenébe csinálják mások, hogy mindig olyan kis tipp-topp a gyerekük??? Ezeken mindig lóg... és a második percben koszos... és... követelem vissza a nyarat! Ha kellő mennyiségű aláírást gyűjtök, akkor esetleg eltörölhetik a tanévet??? Vagy legalább a reggeleket...?

  • Ez már Murphy-törvény. Ahogy a nyár elején vége lett a tanításnak, azonnal elromlott az idő. Tegnap megdőlt az augusztus utolsó napján mért országos és budapesti hidegrekord, de persze most, hogy mindenki iskolába kezd járni, rögtön javulni kezd az idő. A hét második felében nappal már akár 20 fok fölé is emelkedhet a hőmérséklet.

    IV0C9702
    Fotó: Barakonyi Szabolcs
  • Budapesten az iskolakezdés és a tanévnyitók nem okoztak különösebb közlekedési fennakadásokat. Reggel 7-8 óra között a város legnagyobb részén a szokásos forgalom volt tapasztalható, derült ki az UTV közlekedési információs portál webkameráinak képeiből.

  • A XIII. kerületi Gárdonyi Gáza Általános Iskola magas házak ölelte udvarában süvít a szél. A tenévnyitó lendületesen kezdődött, a Himnusz lement. Még az elsősök se sírnak, jelentette tudósítónk, aki apukai minőségében van jelen az eseményen.

  • Ültünk a mólón és néztük, hogy járja a táncát a vízen a fény.

  • Élveztük, mennyire jó ez a sablonos helyzet. Hamburgert ettünk és vártuk, hogy jöjjön a fél négy, mert utazunk már. Itt hagyjuk Zamárdi-felsőt, hisz újra csak elmúlt egy balatoni nyár.

  • Nyár elején elköszöntetek az óvodától, az óvónéniktől, dadusoktól. Kinőttétek a székeket, alacsonyak lettek az asztalok, kíváncsiak vagytok egy másik világra. Ma reggel már táskával vár benneteket az iskola, szólítanak a tanító nénik és üdvözöl majd a vén berregő csengőnk is.

    Fotó: Barakonyi Szabolcs
  • Emlékszem, mennyire vártam a tihanyi révnél azt a kékszemű lányt. És persze nem jött el, mert ilyenek a kékszemű lányok.

  • Tudom, hogy minden reggel nagyot dobban a szívük, amikor búcsúzóul puszit adnak a kisebbeknek, és szemükkel simogatják a nagyobbakat, és iskolába engedik féltett kincseiket, gyermekeiket.

  • ...és jön az őszi szünet.

    Fotó: Barakonyi Szabolcs
  • A Gárdonyiban éppen jelvényt tűztek a megszeppent elsősökre. Az ünnepnek vége, a kis jövevények átmennek a zöld levelekből font bujj-bujj kapukon. A szél továbbra is süvít.

    Fotó: Barakonyi Szabolcs
  • Márton a kocsmaiparban tolja. Reggel fél hatkor ér haza, de  háromnegyed nyolckor már virítania kellett  a lánya első évnyitóján. Az osztályfőnöke viszont "mázlista", mert tegnap éjjel küldött egy emilt, hogy sajnos nem lehet ott a jeles eseményen, mert felnőtt létére mumpszos lett.

  • Bármelyik családban előfordulhat, hogy az évnyitón derül ki, hogy holnapra el kellett (volna) olvasni az Egri csillagokat - írta Zsófi Mifirc Máté a Nem létezik jobb buli az évnyitónál Facebook-csoportba.

     

  • Már csak egy van itthon! Ő mázlista, csak 9-re kell mennie. De a legszerencsésebb én vagyok: megköszönték a vasalt cuccot és azt mondták, felesleges elnyargaljak velük az évnyitóra. Ágnesnek stramm gyerekei vannak.

  • (Jelentés az X. utcából 1.)

    Az első folyosói beszélgetésem egy másik apával:

    Ő: - Helló, na milyen volt a nyár?
    Én: - Öööö.

    Aztán az osztályteremben érdeklődve néztem, hogy a kis szőke tündérkének hogyan lehet a táskáján az ábra egy levágott fülű, kivájt szemű nyúl. Percek óta hüledeztem, míg rá nem jöttem, hogy az nem egy csonka nyúl, hanem egy egészséges Hello Kitty.

  • Kiemelt figyelmet fordít a rendőrség a tanévkezdés időszakában a fővárosi általános iskolás gyermekek védelmére - mondta Tóth Tamás fővárosi rendőrfőkapitány szerdán. A budapesti iskolák környékén szeptember végéig a tanítás megkezdése és befejezése előtt egy-egy órával lesznek jelen a rendőrök, akiknek a bűnmegelőzés mellet a gyermekek közlekedésének biztosítása is feladatuk lesz - mondta Tóth Tamás.

    A főkapitány a belvárosi Szent István Általános Iskola előtt, a tanév kezdete előtt negyedórával tartott sajtótájékoztatóján elmondta: már háromszáz fővárosi iskola csatlakozott a két éve indított "Az iskola rendőre" programhoz, amely nemcsak a gyermekek, a tanárok és a szülők biztonságát szolgálja, hanem pozitív képet mutat a rendőrségről is. (MTI)

  • Nálunk megvolt már az évnyitó, jeges hurrikánban az udvaron, szerencsére pont emiatt nagyon rövid volt. Aztán a megilletődött elsősöket felkísértük a tanterembe, pár fotó, aztán a kedves szülőket udvariasan távozásra kérték. Most fél 4-ig izgulhatok, hogy majd miket mesél a gyerek, írja Krisztina.

  • (Jelentés az X. utcából 2.)

    Nálunk sem tartották meg az udvaron az ünnepséget a rossz idő miatt, de a dolog nem maradt el teljesen, csak átalakult élő iskolarádiós közvetítéssé. Annyit mondhatok, hogy ez a jövő műfaja! A recsegés miatt van egy olyan hangulata, mintha egy légópincében hallgatna az ember Karády Katalint. Már műsor kezdete előtt otthonos érzésem volt, aztán rájöttem, hogy azért, mert bemelegítésnek az 1492 zenéje ment Vangelistől, pont úgy, mint éveken át az MTK-pályán meccs előtt.

    IV0C9722
    Fotó: Barakonyi Szabolcs
  • (Jelentés az X. utcából 3.)

    Ünnepséget hallgatni iskolarádión igazán király dolog. Először is mindenki sokkal jobban odafigyel. Mármint a hallgatóságból. Az affektált versmondás, ami élőben borzongató, hangszóróból egyből vicces. De a legjobb az, amikor kánonban szól a kórus, mivel nyilván nem profi hangcucc van a stúdióban, így a kar egyes részei néha kísértetiesen elhalkulnak, aztán váratlanul jön egy döghangos szólam.

  • Zoltán ezt írta a Facebookra: Harmadikos fiam megkérdezte, hogy miért röhögtek az osztálytársai, amikor a mézescsuprot köcsögnek nevezte. Hümmögtem valamit a börtönökről meg a legvéznább rabokról. Istenem, mi jön az idén? A sunáznám? Vagy ráakadnak Nyelvész Józsi blogjára?