Úgyis meg lesztek buktatva

2010.09.01. 07:28
A Hoffmann Rózsa kezei között formálódó új oktatáspolitikáról egyelőre azt tudni, hogy nem hoz konzervatív fordulatot, csak "szakít az idegen minták kritikátlan követésével, és helyettük a legnemesebb neveléstörténeti hagyományainkra támaszkodva, azokat a mai kor követelményeihez igazítva építi tovább és újra a magyar iskolarendszert." Ehhez passzoló évnyitó feladatokat kerestünk. Ja, és aki ezeket nem tudja, az jól meg lesz buktatva.
Mai fogalmaink szerint mi volt leginkább Tinódi Lantos Sebestyén?
Képzeld el, hogy nincs internet és nincs Google. Hol tudsz utánanézni a következő versrészlet eredetének: “óóó de bikicsunáj csunáj/ bikicsunáj vicsáj/ bikicsunáj tú rilisz tú szín szamdú”?
Ha producer lennél, milyen jobb címmel tudnád eladni Hollywoodban azt az akciófilmet, amely Wass Albert Kard és kasza című regényéből készült? Figyelj arra, hogy a cím kifejezze a regény tartalmát!
Hogy mondanád amerikai cserkészpajtásodnak az esti tábortűznél a következő mondatot: Csonka Magyarország nem ország, egész Magyarország mennyország?
Hogy van oroszul az, hogy internet?
Hány liter Red Bull fér bele egy csikőbörös kulacsba, ha a kulacs alapjának sugara (r) 15 cm, magassága (h) 8 cm? A számítások helyesek, csak a képlet helyességére figyelj.
Honnan származik a következő mondat? „Ha pénzt adsz kölcsön az én népemnek, a szegénynek a ki veled van, ne légy hozzá olyan, mint a hitelező, ne vessetek reá uzsorát.”
Nemcsak az úttörők 12 pontjában szerepel, hanem még valakiknek a valahány pontjában is a következő fogadalom: “A ...... ahol tud, segít”.
Több tranzisztor van-e egy modern processzorban, mint ahányan a honfoglaló magyarok voltak?
Mi a lájkolni magyar ige egyes szám első személyű régmúlt idejű alakja (ezt az igeidőt a XIX. században még használták)?
Sajnos nem sikerült a válaszok elmentése. :(
Kérjük próbálja meg újra.