Varga: Hatvan nem várt meglepetés került elő

2010.09.05. 22:12 Módosítva: 2010.09.05. 22:13
Mintegy hatvan nem várt tétel került elő a kormányfő tárcalátogatásaikor, mondta Varga Mihály. A tényfeltáró bizottság elnöke szerint mindezt listázzák, és akár jövő hét végére elkészülhet a jelentésük. Navracsics Tibor azt mondta, hogy kettős irányítás alatt működnek majd a kormányhivatalok, elkülönülhet a szakmai irányítás és az általános igazgatási kérdések.

Körülbelül hatvan, a költségvetést terhelő tétel került elő nem várt meglepetésként az előző kormányzat időszakából a miniszterelnök tárcalátogatásai során, mondta Varga Mihály, a gazdasági tényfeltáró bizottság vezetője a Hír TV Kontraszt című műsorában. A Miniszterelnökséget vezető államtitkár reméli, hogy büntetőjogi következménye is lesz a tényfeltárásnak.

Bajnai Gordon még kormányfőként úgy ajánlotta fel Washingtonban, hogy további csapatokat küld Magyarország Afganisztánba, hogy az ígéret költségvetési tétele nem volt megtervezve, sőt a Honvédelmi Minisztérium vezetésével sem egyeztettek, említette példaként a politikus.

Emellett több minisztériumnál is olyan autóbeszerzések történtek, amelyek rendkívül előnytelen lízingszerződéseket tartalmaznak, mondta Varga Mihály, aki a további tételek között beszélt az egyházi iskolák finanszírozásáról.

Az államtitkár azt mondta, bízik abban, hogy ha mindezt listázni tudják, jövő hét végére elkészülhet az általa vezetett bizottság írásos anyaga.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője kedden jelentette be, hogy befejezte a gazdasági folyamatok értékelését a Varga Mihály vezette gazdasági tényfeltáró bizottság, de a miniszterelnök tárcalátogatás-sorozatán "számos gyanús ügy" került elő, amelyek elemzése még folyamatban van.

Kettős irányítás alatt a kormányhivatalok

A Hír TV vasárnap esti műsorának vendége volt Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter, miniszterelnök-helyettes is, aki a közigazgatás átalakításával kapcsolatban egyebek mellett arról beszélt, hogy a 2011. január 1-jén létrejövő kormányhivatalok kettős irányítás alatt fognak működni.

Például egy kormányhivatal mezőgazdasággal foglalkozó főosztályának szakmai irányítása a Vidékfejlesztési Minisztérium feladata lesz, míg az általános igazgatási kérdésekben a kormányhivatal vezetője, így áttételesen a közigazgatási és igazságügyi miniszter alá tartozik majd.

Mint mondta, az úgynevezett kormányablak nem szüntet majd meg ügyfélszolgálati irodákat, a kormányhivatalok ügyfélszolgálatai ugyanis pluszként jönnek létre.