Megszigorították a házirendet a nemzetvédelmi egyetemen

2010.09.06. 12:25

Szigorúbb házirend vonatkozik a tisztképzésben résztvevőkre a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen az idei tanévtől, mondta Kecskeméthy Klára ezredes, az iskola oktatási rektorhelyettese hétfőn.

A vezető szerint a házirend szigorításakor az egyetem jogelődjét, a Ludovika akadémiát vették alapul. Így a tiszti képzésben részt vevő mintegy 350 diáknak, akik egyébként az egyetem kollégiumában laknak, ezentúl előírják a reggel 6 órai kelést, az esti takarodót, de bevezették a napi háromszori étkezést, továbbá öltözködési előírásokat is. Emellett a körletek tisztaságát is ellenőrzik, és reggeli tornára is kivezénylik a diákokat.

Eztán nyáron sem lehet rövidnadrágot, vagy ujjatlan pólót viselni az egyetem területén, és a hallgatónak tisztelegniük kell az elöljáróknak. A napi háromszori étkezést a honvédelmi tárca finanszírozza, azzal az újítással, hogy megszűnik az ebédjegy.

A szigorítás - az öltözködési előírások kivételével - nem vonatkozik az egyetem 3500 civil diákjára, csak a tisztképzésben részvevőkre - fűzte hozzá a rektorhelyettes. Ezen szabályok többsége egyébként eddig is érvényben volt az egyetemen, de mostantól nagyobb hangsúlyt fektetnek a betartásukra - mondta Kecskeméthy Klára.