Szálasi-idézet miatt nem alkotmányozhat a Hatvannégy Vármegye Mozgalom

2010.09.07. 17:25
Elesett az új alkotmány előkészítésének véleményezésétől a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, mivel az új alaptörvényen dolgozó eseti bizottság fideszes elnöke szerint Szálasi-idézet is szerepelt a felkérésére küldött válaszlevélben. A Jobbik azzal védekezett, hogy az idézet csak automatikus lábjegyzetként jelent meg.

Nem kéri a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom véleményét az alkotmányozási folyamatban az alkotmány-előkészítő eseti bizottság, mivel Salamon László elnök szerint a megkeresésére küldött válaszlevélben egy Szálasi-idézet is szerepelt.

Minden képviselőcsoport megjelölhetett öt társadalmi szervezetet, amelyek véleményt mondhatnak. Mivel a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalmat a Jobbik jelölte, ezért Salamon László levélben fordult Vona Gáborhoz, aki azonban nem vonta vissza a jelölést.

A Jobbik képviselői közül Novák Előd és Gaudi-Nagy Tamás is a bizottsági elnök javaslata ellen érvelt. Novák szerint az említett emailben annyi szerepelt, "Továbbítom az illetékesnek", a Szálasi-idézet automatikus lábjegyzetként jelent meg.

Salamon indítványa ellen ugyanakkor a 45 tagú bizottságból csak a hat jobbikos képviselő szavazott, így a testület visszavonta a korábbi javaslatot, amellyel felkérték a Hatvannégy Vármegyét, hogy nyilvánítson véleményt az alkományozási folyamat során.

A bizottsági elnök egy újságíró megkeresése alapján indítványozta, hogy az új alkotmányhoz beérkező véleményeket - kivéve az állami szervekét - akkor hozzák nyilvánosságra, ha ahhoz a javaslatot adók hozzájárulnak. Tizenhatan támogatták a javaslatot, tizenkét képviselő nemmel szavazott, négy fideszes képviselő pedig tartózkodott, így nem született döntés. Az ellenzéki pártok ezután jelezték, hogy minden, az új alkotmány előkészítéséhez kapcolódó anyagot hozzáférhetővé tesznek majd.

Az ülésen az eseti bizottság döntött hét munkacsoportjának megalakításáról és azok tagjairól is. A bizottságnak év végéig kell az Országgyűlés elé terjesztenie az új alaptörvény koncepcióját. Az új alkotmányt várhatóan jövő év második félévében hirdetik ki.