Meghalt az Afganisztánban megsérült magyar katona

2010.09.07. 09:26 Módosítva: 2010.09.07. 17:40
Belehalt súlyos agysérüléseibe az augusztus 23-án életveszélyesen megsérült Kolozsvári György zászlós. A katonát posztumusz hadnaggyá léptettékelő és hősi halottá nyilvánították.
Kolozsvári György (fotó: hm.gov.hu)
Kolozsvári György (fotó: hm.gov.hu)

Súlyos agysérülései miatt meghalt a kórházban Kolozsvári György zászlós, az a katona, aki az afganisztáni támadásban életveszélyesen megsérült, közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) kedden. A válságos, folyamatosan öntudatlan állapotban lévő magyar katona Mazari Sarif-i katonai kórházból augusztus 25-én került a Honvédkórházba, ahol az intenzív ápolás ellenére is romlottak életfunkciói.

Kolozsvári Györgyöt szeptember hetedikei hatállyal posztumusz hadnaggyá léptette elő és hősi halottá nyilvánította a honvédelmi miniszter, a parancsot z Afganisztánból hazatért katonák visszafogadó ünnepségén hirdették ki.

A Baghlan tartományban szolgáló Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) egyik konvoja ellen augusztus 23-án követtek el merényletet. A négy felderítő Humveeból és tizenegy páncélozott Toyota terepjáróból álló konvoj huszonkilenc magyar katonát szállított Mazari Sarifba, ahonnan hazautaztak volna.

A támadók egy útszéli robbantás után három irányból is megtámadták őket a magyar katonák állomáshelyétől, Puli Kumritól húsz kilométerre északnyugatra. A konvoj negyedik autóját egy RPG-gránát találta telibe, az áldozat és a sérültek ebben utaztak. A járműben öten ültek elöl a gépkocsivezető és a parancsnok, hátul a többiek. Egyedül a gépjármű vezetője nem szenvedett sérülést.

Őt is hőssé nyilváníthatják

Egy 32 éves magyar katona, Pappné Ábrahám Judit a helyszínen meghalt, Kolozsvári György életveszélyesen, két másik katona súlyosan megsérült. Pappné Ábrahám Juditot posztumusz hadnaggyá léptette elő, és hősi halottá nyilvánította Hende Csaba honvédelmi miniszter.

Pappné Ábrahám Judit koporsója a kecskeméti katonai repülőtéren  (Fotó: Ujvári Sándor)
Pappné Ábrahám Judit koporsója a kecskeméti katonai repülőtéren (Fotó: Ujvári Sándor)

A 37 éves, pápai születésű Kolozsvári a támadásban durva roncsolásokat, agytörzsi sérüléseket szenvedett a gránátrepeszektől, ezért komoly szervi károsodások alakultak ki nála, életfunkcióit gépekkel tartották fenn.

Benkő Tibor altábornagy, a HM Honvéd Vezérkar főnöke a halálhírre azonnal összehívta a Központi Kegyeleti Bizottságot. Ez a testület javasolhatja a honvédelmi miniszternek az elesett katona hőssé nyilvánítását.

Figyelmeztették őket

Dani Fruzsina orvos-főhadnagy, az orvtámadás egyik túlélője hazaérkezése után elmondta, hogy aznap röviddel az elindulás után rádióüzenetet kaptak, hogy fegyveresek vannak az út mellett. Ilyenkor a szabály szerint gyorsítani kell a gépjárművekkel. Egy nagy robbanásra emlékszik, utána pár másodpercig nem tudta, mi történt.

Hazaérkezése után mentőhelikopter szállította a kómában lévő magyar zászlóst a honvédkórház  épületéhez
Hazaérkezése után mentőhelikopter szállította a kómában lévő magyar zászlóst a honvédkórház épületéhez

Amikor magához tért, észrevette, hogy mellette két társa súlyosan megsérült. Megpróbálta megvizsgálni őket, és annyit tudott megállapítani, hogy mind a ketten nagyon súlyosan megsérültek. Mivel szűkös volt a hely, nem fért igazán hozzájuk.

Kolozsvári György a negyedik halott

Magyarország 2004-ben csatlakozott a NATO afganisztáni missziójához. A Magyar Honvédség 2006 októberében vette át egy Tartományi Újjáépítési Csoport vezetését az Afganisztán északi részén fekvő Baglanban.

A magyarok építettek már utat, egészségügyi központokat, kis erőműveket, de részt vesznek a helyi biztonsági erők képzésében is. A PRT egyaránt ellát katonai (békefenntartás, járőrözés, őrzés-védelem, konvojkísérés) és polgári feladatokat. A magyar kontingens eleinte főleg békefenntartói feladatokat látott el, de 2009 januárja óta az afgán rendőrök kiképzésében is részt vesz.

Kolozsvári György zászlós halálával négyre emelkedett a Magyar Honvédség afganisztáni kötelezettségvállalása közben elesett katonáink száma. Kolozsvári György temetéséről később intézkednek.