ÁNTSZ-esek ismerősei privatizálták a laborokat

2010.09.09. 13:01 Módosítva: 2010.09.09. 13:02
Az ÁNTSZ laborjainak 2006-os privatizációja ügyében hűtlen kezelés gyanújával ismereten tettes ellen tett feljelentést Szócska Miklós egészségügyi államtitkár. A Heti Válasz szerint a tisztiorvosi szolgálat laborhálózatát 2006-ban az ÁNTSZ-nél dolgozó szakértők rokonának illetve üzlettársának adták el 48 millió forintért, majd két év múlva 1,5 milliárd forintért adták tovább.

A Nemzeti Nyomozó Hatóságnál hűtlen kezelés gyanújával ismeretlen tettes ellen tettünk feljelentést, minden fellelhető dokumentumot átadtunk a hatóságnak, mondta az Indexnek Szócska Miklós a Nemzeti Erőforrás-minisztérium egészséggyi államtitkára. A Heti Válasz cikke szerint az ÁNTSZ 14 megyeszékhelyen található kémiai és mikrobiológiai laboratóriumait 2006 elején 48 millió forintért privatizálták, 2008 második felében viszont már 1 milliárd 540 millió forintért adták tovább. A tulajdonosok és az ÁNTSZ munkatársai között több átfedés is van.

Az ÁNTSZ tetemes veszteséget termelő laborjait 2006-ban akarták privatizálni. Érthető okokból senki sem kapkodott az akkor még az ÁNTSZ kezelésében működő Laboratórium Kft. után. Az állami cég a dolgozók létszámát 750-ről 450-re csökkentette, sok embert nyugdíjazott, sokaknak végkielégítés fizetett. Az így előkészített céget végül az üzletre egyedül pályázó Euro-Labor Invest Kft. vehette meg. Bár az állam a magánosításból eredetileg 1 milliárd forint bevételt remélt,az Euro-Labor Invest Kft. végül 48 millió forintért.

Az Euro-Labor vállalta a veszteségek finanszírozását és a tőkehiány pótlását. A Heti Válasz szerint a korábban veszteséges laboratóriumhálózat már a második évben 80 millió forint feletti eredményt ért el.

A cég két tulajdonosa közül az egyik Hampó Eleonóra volt, aki rokoni kapcsolatban állt a tisztiorvosi szolgálattól havi 550 ezer forint (+áfa) megbízási díjat kapó Heves István projektvezetővel. Később Heves maga is tulajdonossá vált a cégben. A kft. székhelyét az ÁNTSZ által megbízott és havi egymillió forint (+áfa) díjért szerződtetett ügyvéd, Nemes Dénes irodájával azonos címre jelentették be.

A cég másik új tulajdonosa Deák Gábor volt, aki akkor a kórházi patikákat privatizáló Ispotály Kft. egyik tulajdonosa volt, később pedig a Heves megyei, köztük az egri Markhot Ferenc-kórház működtetését átvevő, majd csődbe jutó Hospinvest alelnöke. A Heti Válasz szerint Deák több cégben is együtt szerepel Heves Istvánnal és Nemes Dénessel vagy közvetlen családtagjukkal valamint az ÁNTSZ harmadik szakértőjével Szabó Tamással, az Antall-kormány egykori privatizációs miniszterével. A HospInvest Zrt-ben Heves és Szabó tulajdonos volt, Nemes pedig felügyelőbizottsági tag. A lap szerint tehát a laborcéget az ÁNTSZ saját szakértői rokonának illetve üzlettársának adta el, mégpedig a szakértők javaslata alapján igen alacsony értéken.

A lap birtokában levő dokumentum szerint  2008-ban túladtak a cégen 1 milliárd 540 millió forintért. A laboratóriumok 2008-ban kerültek - egy off-shore cég közbeiktatása után - jelenlegi tulajdonosukhoz a Nyíri Viktor nagyvállalkozó érdekkörébe tartozó Poszterház Kft-hez.

Másfél milliárd forintból 100 teljesen felszerelt mentőautót lehetne venni, mondta az Indexnek Szócska Miklós. Kérdésünkre, hogy az új kormányzat szeretné-e a visszaszerezni a laborhálózatot, az államtitkár azt mondta: miután a gyanú megfogalmazódott, egyelőre csak a feljelentésig jutottak el. Kétségtelen, mondta Szócska Miklós, hogy szükség van a tisztiorvosi szolgálat megújítására, és egy jól működő laborhálózat jó hasznot hoz és értékes technológiát képvisel. Jelenleg ott tartunk, hogy az igazságszolgáltatás tárja fel a tényeket, minden további lépésről csak ezután lehet beszélni, mondta az államtitkár.