Kövér nagyon sok küszködést ígért az önkormányzatoknak

2010.09.10. 20:50
Kalandvágy vagy nagyon komoly elkötelezettség kell a polgármesterséghez – mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke a Fidesz gödöllői kampánynyitóján. A Fidesz politikusa szerint olyan rossz a Bajnai-kormánytól átvett költségvetés helyzete, hogy évekig az lesz az ország legnagyobb teljesítménye, ha a működőképességet fenn tudja tartani. Gödöllőn a húsz éve regnáló Gémesi Györggyel szemben először indít riválist a párt Boros Andrea személyében.

A Fidesz két csoportot is feloszlatott az elmúlt két évtizedben Gödöllőn, mert nem tudtak együttműködni Gémesi Györggyel. Akkor úgy látta a párt, hogy saját embereiben van a hiba. Ha azonban valaki harmadszor és negyedszer is összerúgja a port a körülötte levőkkel, akkor lehet, hogy a hibát nem csak egy helyen kell keresni. Ez volt Kövér László diplomatikus magyarázata arra, hogy pártja miért indít polgármester-jelöltet egy korábbi szövetségessel szemben. Boros Andrea kampánynyitóján – anélkül, hogy ítéletet mondott volna Gémesi teljesítményéről – leszögezte, nem ment az együttműködés, fogyott a tartalék, és a helyiek végül úgy döntöttek, hogy véget vetnek a kutya-macska barátságnak.

Az Országgyűlés elnöke azt mondta, nem akarja senkivel sem elhitetni, hogy a Fidesz-kormánnyal való együttműködésben nem számít, hogy „milyen színű az önkormányzat”. Kövér szerint ezt azonban nem úgy kell érteni, ahogy Lamperth Mónika tette a 2006-os MSZP-s vereség után, amikor javasolta, hogy a megmaradt szocialista városok vigyék el a központi támogatásokat. Kövér szerint ez annyit jelent, hogy a fideszes vezetésű települések egy nyelvet beszélnek a kormányzattal, kevesebb lesz a súrlódás, kevesebb energia forgácsolódik el, kevesebb lesz a konfliktus.

A házelnök a helyi jelölt lelkes támogatói előtt meglehetősen sötét képet festett a győzelem utáni időkre. „Az igazi munka október 4-én kezdődik, és nem is fog véget érni. Akkor lesz az ország sikeres, ha a hátralévő életükben erre rendezkednek be.”

Kövér szerint már a tavaszi választási győzelem előtt is tisztában volt a Fidesz azzal, hogy az ország az előző vezetése ténykedése miatt az utolsó lépésre van a szakadéktól, ha az új kormány nem tud fordulatot elérni, akkor jön a megsemmisülés. 100 nap után a helyzet annyiban más, hogy amit csak sejtettek, az bizonyítást nyert, mondta Kövér, aki szerint az ország legnagyobb teljesítménye az lesz, ha a működőképességet fenn tudja tartani

A nyílt és a nem látható politikai döntések is arról szóltak, hogy az elődök által elfogadott költségvetés dacára, amely legjobb esetben is csak októberig biztosította a működőképességet, az ország novemberben és decemberben is úgy működjön. Nem arról szól a történet, hogy hogyan tudunk felfele menni, hanem arról, hogy a lefele rohanó szekeret megpróbáljuk megállítani – szögezte le a fideszes házelnök.

Ezt szolgálták azok az intézkedések és szimbolikus lépések, mint a bankadó, Orbán Viktor első bejelentései, a bérplafon törvény, amelyek, ha nem is tudtak rögtön látványos eredményt elérni, de legalább az emberek igazságérzetét simogatták. Kövér szerint viszont a kormányzati cselekvésnek korlátai is vannak, ami nemcsak a 3,8 százalékos hiánycél betartása. A fideszes politikus szerint az IMF cinkosságot vállalt abban, ahogy ez a szám kijelölésre került, és azt is meg akarták mondani az országnak, hogy milyen módszerekkel kell betartani. Kövér szerint az ország adósságszolgálati helyzete 2000-ben sokkal jobb volt, mint most, így ezek azok a körülmények amelyekre az önkormányzati vezetőknek is készülni kell.

Kövér megdicsérte a polgármesterjelöltet, hogy ennek tudatában egyáltalán vállalta a kihívást. Kalandvágyból, vagy azért, hogy olyan mértékben elkötelezett a közössége iránt, hogy feladja eddigi nyugodt egzisztenciáját fellépje a pástra – mondta Kövér.