Schmitt Pál jelentett a pápának

2010.09.10. 16:57 Módosítva: 2010.09.10. 17:57
Schmitt Pál saját szavai szerint "büszkén jelentette" a pápának, hogy ha minden jól megy, Magyarország lesz a kilencedik ország, amelynek alkotmányában szerepel utalás a kereszténységre.

A négyszemközti megbeszélésen áttekintették, mely európai alkotmányokban szerepel utalás a kereszténységre, és megállapították: nyolc országban említik meg konkrétan a vallást az alaptörvényben - mondta Schmitt Pál magyar újságíróknak nyilatkozva. A köztársasági elnök hozzátette: "büszkén jelentette" a pápának, hogy "ha minden jól megy, Magyarország lesz a kilencedik". Szavai szerint a katolikus egyházfő "nagyon jó néven vette" ezt a törekvést.

DKOKO20100910006

Schmitt Pál hangsúlyozta: szimbolikus értékűnek tartja Castel Gandolfó-i látogatását, tekintettel arra, hogy az új magyar kormány nagy hangsúlyt helyez az egyházzal való együttműködésre, és ennek már komoly jeleit is adta.

A pápa nyári rezidenciájának könyvtárszobájában tartott félórás, német nyelvű audiencián az államfő felvetette: fontos, hogy a határon túli magyarok lelki gondozását magyar anyanyelvű lelkipásztorok végezzék. A pápa elmondta, hogy jól ismeri ezt a problémát, és biztosította a magyar elnököt: amennyire lehetősége van rá, figyelni fog arra, hogy megfelelő számú és minőségű pap tegye lehetővé a határon túli magyarok anyanyelvi pasztorációját.

A találkozón áttekintették a vatikáni-magyar kapcsolatokat, a magyarországi egyházi iskolák finanszírozásának helyzetét, és szó esett a jövő év első félévében esedékes magyar európai uniós elnökség célkitűzéseiről is.

Schmitt Pál elmondta: az egyházfő nagyon örült annak a XVII. századi rézmetszetű térképnek, amelyet ajándékba kapott a magyar delegációtól. A térképet John Speed angol történész-térképész metszette, és 1626-ban jelent meg Londonban "A világ legnevezetesebb részeinek látképe" című atlaszban.

Schmitt Pál egy XVII. századi rézmetszetű térképet ajándékoz XVI. Benedek pápának
Schmitt Pál egy XVII. századi rézmetszetű térképet ajándékoz XVI. Benedek pápának

A pápa a találkozón szóba hozta: nagyra értékeli, hogy a magyar államfői honlapon olvashatók Szent István király fiához írt intelmei, amelyek számos szakrális, a vallásos nevelésre vonatkozó elemet tartalmaznak - emelte ki az újságíróknak tartott tájékoztatójában az államfő.

Az államfőt vatikáni és római útjára elkísérte felesége, Schmittné Makray Katalin is.