Soros EU-elnökség idején nem illik alkotmányozni?

2010.09.12. 19:01
Az unióban íratlan szabály, hogy a soros elnökséget betöltő tagállam kormánya az elnökségi feladatokra koncentrál, és nem vág bele a nemzetet megosztó, belpolitikai konfliktusokkal járó, a jogrendszert alapjaiban átformáló törvényhozási munkába, hívta fel a figyelmet közleményében Herczog Edit az MSZP európai parlamenti képviselője.

Aki az elnöksége alatt alkotmányoz, szembe megy az uniós normákkal, állította közleményében Herczog Edit. Az MSZP elnökségi tagja ezért felszólította a miniszterelnököt arra, hogy halassza el alkotmányozásra vonatkozó terveit legkorábban 2011 második felére.

Herczog szerint az unióban íratlan szabály, hogy a soros elnökséget betöltő tagállam kormánya az elnökségi feladatokra koncentrál, és nem vág bele a nemzetet megosztó, belpolitikai konfliktusokkal járó, a jogrendszert alapjaiban átformáló törvényhozási munkába.

"Nemcsak az ország nemzetközi megítélése szempontjából kulcsfontosságú, de minden magyar állampolgár egyéni boldogulása szempontjából is lényeges, hogy Magyarország sikeres, vagy sikertelen uniós elnökségi ciklust bonyolít-e le 2011 első felében" – véli Herczog Edit.

Hatványozottan igaz ez a világgazdasági válság kellős közepén, amikor nemcsak a magyar családok, de 500 millió uniós állampolgár várja a gazdaságélénkítésre, munkahelyteremtésre, és az EU nemzetközi szerepének erősítésére vonatkozó lépéseket