Polt Péter ismét legfőbb ügyész lehet

2010.09.14. 07:17
Polt Péternek ismét esélye lehet a legfőbb ügyészi posztra, ha megszűnik Kovács Tamás megbízatása, értesült a Népszabadság fideszes politikusoktól.

A Népszabadság információi szerint Orbán Viktor "jónak látná", ha az első kormánya alatt, 2000-ben Györgyi Kálmánt váltó ügyész ismét a vádhatóság élére kerülne. A legfőbb ügyész személyére az alkotmány szerint a köztársasági elnök tehet javaslatot.

A lap emlékeztet arra, hogy Kovács Tamás mandátuma december 13-án lejár, ekkor lesz ugyanis hetvenéves.

A Fidesz–KDNP kormánytöbbség ugyanakkor a személyi kérdést, azaz a legfőbb ügyész megválasztását összekötné egy alkotmánymódosítással. Így nem a jövő tavaszra tervezett új alkotmányban változtatnák meg az alaptörvény legfőbb ügyészszel kapcsolatos passzusait, hanem még az idén, az őszi ülésszak alatt. Az erre vonatkozó alkotmánymódosítás már körvonalazódik is, állítólag személyesen a miniszterelnök kérésére.

Fideszes szakértők és alkotmányjogászok az ügyészség kormány alá rendelését nem tervezik, viszont korlátoznák a parlament legfőbb ügyésszel kapcsolatos jogosítványait. Állítólag olyan javaslat is megfogalmazódott, hogy Kovács Tamás utóda már ne legyen interpellálható az Országgyűlésben.

A jelenlegi, nem hivatalos elképzelések szerint a legfőbb ügyész jelenleg hatéves mandátumát megemelnék, megbízatása kilenc évre szólna, írja a Népszabadság.