Kinevezték az Országos Mentőszolgálat új főigazgatóját

2010.09.16. 13:55
Átvette kinevezési okmányát Mártai István, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) új főigazgatója csütörtökön Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás minisztertől és Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkártól.
Mártai István (Fotó: Lakatos Péter)
Mártai István (Fotó: Lakatos Péter)

"Ostromszaggatta képet mutat jelenleg a magyar mentőzés. Emiatt pedig javítani kell egyebek mellett a mentőszolgálat szervezettségén" - ezt Szócska Miklós egészségügyi szakállamtitkár mondta csütörtökön Budapesten, amikor hivatalosan is kinevezték az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) új főigazgatóját, Mártai Istvánt.

A magyar egészségügy egyik legfontosabb emberének nevezte Szócska Miklós az OMSZ új főigazgatóját. Az egészségügyi szakállamtitkár Mártai István kinevezési ünnepségén azt mondta, hogy a magyar mentőzés jelenleg ostromszaggatta képet mutat. Az egészségügyi kormányzat azt várja az új főigazgatótól, hogy javítson a mentőszolgálat szervezettségén, jól használja ki a rendelkezésre álló forrásokat, állítsa helyre a képzés szerepét valamit, hogy jó piaci szereplővé váljon. Fontos szerepet kell kapnia a mentőszolgálatnak az országos és a helyi rendezvények biztosításában is - tette hozzá Szócska Miklós.

Mártai István rövid beszédében a mentődolgozók bérhelyzetének javítását és a gépjárműpark fejlesztését, megújítását nevezte elsődlegesnek.

Mártai István, frissen kinevezett főigazgató elmondta: az Országos Mentőszolgálat a társadalmi biztonság egyik letéteményese Magyarországon. Hozzátette: a belső átalakításoknak köszönhetően egy erős szakmai szervezetet kíván működtetni. Mártai István szerint javítani kell a mentőszolgálat eredményességén, amit erős csapatmunkával lehet elérni. Mártai István egyik legfontosabb feladatának tekinti, hogy a mentőszolgálat valós kapcsolatot alakítson ki a kórházi sürgősségi rendszerrel.

Az OMSZ előző főigazgatóját, Göndöcs Zsigmondot július 20-i hatállyal mentette fel Réthelyi Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium vezetője. Mártai István mostani kinevezéséig Gorove László általános főigazgató helyettes vezette a mentőszolgálatot.

Szócska Miklós ígéretet tett az új főigazgatónak, hogy a lehetőségekhez mérten támogatni fogja őt, a fejlesztési források pedig rendelkezésre fognak állni.