Illés Chuck Norrisokkal védené a nemzeti parkokat

2010.09.17. 08:19
A Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára szerint tíz-tíz ranger érzékelhető védelmet biztosíthatna a nemzeti parkoknak.

Rendészeti kiképzéssel felkészített, fegyveres rangerekkel kellene védeni a nemzeti parkokat, mondta  Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium  környezetvédelmi államtitkára a Népszabadságnak adott interjúban.

Illés a Természetvédelmi Őrszolgálat megszűnésével kapcsolatban fejtette ki: „Szerintem Magyarországon eddig sem dolgoztak valódi természetvédelmi őrök. Az ezen a címen foglalkoztatott 262 ember többsége részben vagy teljesen más természetvédelmi, területkezelési, kutatási vagy egyéb feladatokat látott el, és kifejezetten idegenkedett a fegyveres területőrzéstől, illetve az őrökre háruló hatósági teendőktől.”

Illés Zoltán
Illés Zoltán

Illés Zoltán a napokban egyeztet a belügyminiszterrel a tervről, hogy rendészeti képzést kapó, fegyveres, hatósági emberekből álló ranger szolgálatot hozzanak létre, amelynek tagjai valóban képesek lesznek megvédeni a természeti értékeket, és megakadályozni a természetkárosító bűncselekményeket.

Az államtitkár szerint százfős testület esetén tíz-tíz ranger juthat minden nemzeti parkba és ezzel már érzékelhető védelmet lehet biztosítani. Az államtitkár arról is beszélt, hogy a nemzeti parki hálózatot utoljára az előző Orbán-kormány bővítette. Illés szerint elképzelhető, hogy még ebben a ciklusban létrehozzák a Zempléni Nemzeti Parkot, erre két-három éves távlatban nyílhat lehetőség.

Három nemzeti parki vezető indoklás nélküli elmozdításáról Illés elmondta, hogy csak olyan vezetők maradhatnak a posztjukon, akik nem azért követik az utasításait, mert muszáj, hanem azért, mert egyetértenek azzal a stratégiával, amit meghirdetett. Kitért rá, hogy egy állománygyűlésen világosan elmondta: „Nem számítok szekértábor-küzdelmekre, mert aki ellenáll, azt eltávolítom.”

Az államtitkár arra a kérdésre, hogy korábbi kampányfőnöke helyettes államtitkári kinevezése politikai állás lenne-e leszögezte, nem azt várja a helyettes államtitkároktól, hogy szakmai döntéseket hozzon helyette, elegendő, ha végrehajtja azt, amire a kellő kompetenciák birtokában, a megfelelő egyeztetések után utasítja. Illés azt is megerősítette, hogy megtiltotta a munkatársainak, hogy brüsszeli tanácskozásokra utazzanak, mert utazgatások helyett a hivatali munkára szeretné ha összpontosítanának.