Gyurcsány kiállt Orbán mellett

2010.09.17. 12:00
Gyurcsány Ferenc szerint jól tette Orbán Viktor miniszterelnök, hogy elment Bakuba, és kár arra szót vesztegetni, hogy bérelt géppel ment, mert ha ez volt a legértelmesebb és leghatékonyabb módja az út megszervezésének, akkor így kellett megszervezni.

Orbán Viktor kedden szándéknyilatkozatot írt alá Azerbajdzsán, Grúzia és Románia elnökével együtt egy új gázvezeték (AGRI) megépítéséről. A volt kormányfő egy friss, a galamus.hu-n olvasható blogbejegyzésben elemzi, kommentálja a bakui látogatást.

Az AGRI keretében a tervek szerint azerbajdzsáni cseppfolyósított földgázt szállítanának Grúzián, a Fekete-tengeren és Románián keresztül Közép-Európába. "A magyar miniszterelnöknek az a dolga, hogy a növelje az ország szuverenitását. Ezért szerintem valamennyi vezeték- és egyéb szállítási alternatívát gondosan elemezni kell, és a tömérdek kockázat miatt egyelőre valamennyiben részt kell venni" - írja Gyurcsány Ferenc, megjegyezve: "semmit sem von le ennek az érdeknek a helytállóságából, hogy ellenzékben a Fidesz nem látta a fától az erdőt (a Nabuccótól ezen összetett probléma egészét), és kígyót-békát kiabált ránk".

A Nabucco vezeték a tervek szerint hosszabb távon évi 31 milliárd köbmétert gázt juttat majd a Kaszpi-tenger körzetéből egészen Európáig. A tervek szerint a kivitelezés két éven belül megkezdődhet, és 2015-ben már megindulhat a gázszállítás a vezetéken.

Az MSZP szerdán arcátlanságnak nevezte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és stábja egy 12 millió forintért bérelt repülőgéppel utazott hivatalos bakui útjára. A miniszterelnökség erre azt közölte, a magyar kormánydelegáció bakui utazásának módja indokolt és költségkímélő, a bérelt repülőgép pedig a bekért ajánlatok közül a legolcsóbb volt.

Gyurcsány így vág oda az MSZP jelenlegi kommunikációjának: "jól tette Orbán, hogy elment Bakuba, és kár arra szót vesztegetni, hogy bérelt géppel ment. Ha ez volt a legértelmesebb és leghatékonyabb módja az út megszervezésének, akkor így kellett megszervezni."