Etyek polgármestere nem indulhat újra

2010.09.21. 13:30
A Legfelsőbb Bíróság kedden helybenhagyta az Országos Választási Bizottság (OVB) döntését, amellyel a testület törölte a polgármesterjelöltek nyilvántartásából Szűcs Lajost, akit Etyeken vettek nyilvántartásba.

Szűcs Lajos jelenlegi etyeki polgármester azután fordult a Legfelsőbb Bírósághoz, hogy az Országos Választási Bizottság (OVB) múlt héten törölte a polgármesterjelöltek nyilvántartásából. Az OVB azért döntött így, mert egy augusztusi alkotmánymódosítás megtiltja, hogy a rendőrség, katonaság, nemzetbiztonsági szolgálatok munkatársai leszerelésük után három évig önkormányzati választáson induljanak.

Szűcs szerint az OVB jogilag nem megalapozott határozatot hozott, mivel az alkotmánymódosítás csak a hatálybalépésekor hivatásos állományban levőkre vonatkozik. Ugyanakkor ő tavaly január végén szerelt le a rendőrségtől, és 2009. február óta függetlenként Etyek polgármestere.

Az LB viszont kedden helybenhagyta az OVB határozatát. A bíróság végzésében azzal érvel, hogy alkotmányossági szempontból nem vizsgálhatja a vitatott jogszabályt, sem annak meghozatala időpontját, sem társadalmi hatását. „A jogbiztonság jogállami követelményét sértené, ha a Legfelsőbb Bíróság nem alkalmazná a döntésekor hatályos törvényi rendelkezéseket.”