Előzetesből házi őrizetbe került Horváth Éva

2010.09.23. 12:07 Módosítva: 2010.09.23. 12:15
Előzetesből házi őrizetbe helyezte a bíróság a BKV-ügyben gyanúsított Horváth Évát, aki Hagyó Miklós volt MSZP-s főpolgármester-helyettes közvetlen munkatársa volt.

Horváth Éva előzetes letartóztatásának megszüntetését a Központi Nyomozó Főügyészség indítványozta, melyet a Pesti Központi Kerületi Bíróság megalapozottnak tartott.

Horváth Évát, Hagyó Miklós volt szóvivőjét a BRFK azzal gyanúsítja, hogy beosztását kihasználva rábírta a BKV vezetőit szükségtelen és indokolatlan szerződések megkötésére. Ilyen volt a kismama-bérletet népszerűsítő promóciós filmjének szerződése, amelyért 10 milliót fizetett ki a közlekedési társaság, annak ellenére, hogy a film soha nem készült el. Horváth Éva május vége óta volt előzetes letartóztatásban.

Hagyó Miklós volt főpolgármester-helyettes előzetes letartóztatását ugyanakkor a héten meghosszabbították november közepéig. Az ő esetében a bíróság úgy ítélte meg, hogy továbbra is fennáll a veszélye, hogy Hagyó lassítaná a nyomozást, ha házi őrizetbe kerülne.

Horváth Évát idén január 8-án állította elő először a rendőrség a BKV-üggyel kapcsolatban, majd egy hónappal később ismét gyanúsítottként hallgatták ki felbujtóként elkövetett hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt.

Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettest, Horváth Évát, a politikus szóvivőjét és Lelovics Ottó kommunikációs szakembert május 14-én vették őrizetbe, és mindhármukat bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni kárt okozó hűtlen kezeléssel gyanúsították meg.
A rendőrség kérésére az ügyészség kezdeményezte a gyanúsítottak előzetes letartóztatását, de a bíróság csak a volt főpolgármester-helyettes fogva tartását rendelte el, Horváth Évát, illetve Lelovics Ottó házi őrizetbe helyezte. Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője május 26-án közölte, hogy a másodfokon eljáró Fővárosi Bíróság Horváth Évát és Lelovics Ottót - az ügyészségi fellebbezésnek helyt adva - megváltoztatta a Budai Központi Kerületi Bíróság elsőfokú végzését, és a házi őrizet helyett előzetes letartóztatásba helyezte őket.