Vádat emeltek két volt rendőr ellen az UD Zrt.-ügyben

2010.09.24. 07:16 Módosítva: 2010.09.24. 07:17
Hivatali visszaélés és magánokirat-hamisítás miatt kell bíróság elé állnia két volt rendőrnek. Ők az UD Zrt.-ügy első olyan gyanúsítottjai, akik ellen már vádat emeltek, értesült a Népszava.

A Budapesti Nyomozó Ügyészség ügyükben a nyáron lezárta a nyomozást, augusztusban befejeződött az 1200 oldalnyi nyomozati irat ismertetése, az ügyészség pedig augusztus 27-én nyújtotta be a vádiratot a Fővárosi Bírósághoz, erősítette meg a Népszavának Skoda Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője.

A XXII. kerületi rendőrkapitányságon dolgozó és a gyöngyösi kapitányságon szolgáló rendőrök a vádirat szerint hivatali hatalmukkal visszaélve jogosulatlanul kérték ki, majd adták át ismeretlen(ek)nek több személy híváslistáját.

A rendőrök a telefonszolgáltatókhoz írt hivatalos levélben létező nyomozásokra hivatkoztak ugyan, ám a kikért adatok olyan személyekhez tartoztak, akiknek az adott büntetőügyekhez nem volt közük.

A Népszava úgy tudja, hogy a két lekért mobilszám egyike Meggyes Tamás esztergomi fideszes polgármester korábbi kampányfőnökéé, Horváth Mihályé, a másik a város fideszes alpolgármesteréé, Németh Józsefé.

A híváslistákat 2008. szeptember 10-én, az UD Zrt. budapesti székházában tartott házkutatáskor a nyomozók megtaláltak, ám arra vonatkozó bizonyítékra nem bukkantak, hogy kikhez kerülhettek a híváslisták.