Láthatatlan csődbiztosok a BKV-nál

2010.09.27. 06:21
A kormány által kiküldött BKV-csődbizottság állítólag már dolgozik, a közlekedési vállalatnál azonban még senkit láttak. A BKV fizetőképessége csak októberig biztosított.

A szaktárca augusztusban jelentette be, hogy a kormány csődbizottságot hoz létre a BKV súlyos gazdasági helyzetének rendezése érdekében, s hogy a háromtagú testületet Naszvadi György államtitkár vezeti. A Népszava érdeklődésére  a minisztériumban annyit közöltek, hogy a testület munkához látott, ám elhárították az arra vonatkozó kérdéseket, hogy kik a testület tagjai, mennyi tiszteletdíjért végzik munkájukat, milyen jogosítványaik vannak, illetve ezek befolyásolják-e a BKV vezérigazgatójának hatáskörét vagy igazgatóságának működését.

A lapnak a BKV gazdasági vezérigazgató-helyettese, Bolla Tibor elmondta: a csődbizottság részéről írásbeli hivatalos kapcsolatfelvétel még nem történt és „nem vették magukhoz a kassza kulcsát sem”. 
Bolla Tibor szerint egyébként annak köszönhető a BKV működése, hogy sikerült az év első felében új hitelhez jutniuk, illetve a társaság szállítói tartozásai rendezésére szeptember-októberben 4 milliárd forintot lehívnak egy bankkal fennálló szerződésükből.

Ez azt jelenti, hogy átmenetileg a pénzintézet fizeti a BKV helyett a számlákat. E keret kimerülésével azonban a vezérigazgató-helyettes szerint „októberben veszélybe kerülhet a BKV fizetőképessége.”