Lendületesen forgatja fel a szemétügyet Illés

2010.09.27. 17:39
A véleményeket lehet elmondani, de egyezkedés nincs, ez volt a játékszabály Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár tájékoztatóján, ahol hulladékbegyűjtés tervezett új rendszeréről és a termékdíj-fizetésikötelezettség kiterjesztéséről kaptak információkat a szakmai érdekképviseleti szervezetek. A szervezetek hiába sorolták aggályaikat, Illés leszögezte: eldöntött kérdés, hogy 100 milliárdos összeget fognak beszedni a cégek szélesebb körére kiterjesztett termékdíjakból, és állami kézbe veszik, és egyetlen ügynökségre bízzák a szelektív hulladékgyűjtést.

A környezetvédelmi államtitkár a kormányváltás után több bürokratikus ok szerencsétlen együttállása miatt több hétig nem foglalhatta el hivatalát. Illés Zoltán az utóbbi időben viszont belehúzott, és lendületesen nyilvánítja ki a kormányzat módosítási ötleteit.

A múlt héten a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetségének szakmai szervezetei előtt vezette elő a környezetvédelmi termékdíj fizetésének módosítási terveit. Illés az Index birtokába jutott összefoglaló szerint az egyeztetés címén összehívott találkozón leszögezte: „termékdíj lesz, és kész”. Az államtitkár azt is jelezte, hogy a szükséges lépések levezényléséhez bírja Orbán Viktor miniszterelnök és a Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter felhatalmazását, „minden el van döntve”, a találkozón meghallgatja ugyan a szervezetek véleményeket, de kompromisszum nem lesz.

A terv lényege, hogy a gazdasági szabályozóként környezetvédelmi céllal bevezetett termékdíj fizetési kötelezettséget – a díj kisebb mértékű, 10-20 százalékos mérséklése mellett – az eddigieknél jóval szélesebb körre fogják kiterjeszteni.

Illés Zoltán korábbi nyilatkozataiból már kiderült, hogy a kormányzat szándéka szerint a termékdíjjal nem csupán a hulladékgazdálkodás költségeit fedeznék, hanem az árvízvédelemi és a belvízi védekezési kiadások jelentős részét is. A nyilvánosságra került tervek szerint a termékdíj a január 1-re tervezett módosítás után a tavalyi 25 milliárdos helyett 100 milliárdos tétele lehet a költségvetésnek.

Illés a MGYOSZ képviselői előtt kijelentette azt is, hogy hiába jönnek a „multik” azzal, hogy az intézkedés miatt elhagyják az országot, az államtitkár szerint ilyen fenyegetőzés már sokszor történt, de még soha egyetlen cég sem váltotta be. A gazdasági nehézség nem érv, szögezet le az államtitkár, aki szilárd elhatározásának illusztrálásra azt is kijelentette, tudatában van annak, hogy a változtatások miatt munkahelyek is megszűnhetnek.

A pillepalackok, sörös dobozok, parírdobozok felhasználása miatt drasztikusan nőne az üdítős cégek és az ásványvízgyártók fizetési kötelezettsége.

Az államtitkár a hulladékgazdálkodási rendszer átalakításának terveiről is elárult részleteket. Megszűnne a környezetvédelmi termékdíjfizetés alóli mentesség és a hulladékkezelést szervező koordináló szervezetek eddigi rendszere. Ez azt jelenti majd, hogy a csomagolóanyagok, egyéb környezetre káros termékek visszagyűjtését nem vállalhatják át magáncégek. A pénzt az állam szedi be, és egy állami ügynökségre bízza a rendszer újraépítését, és működtetését.

A Világgazdaság szerint az országos hulladékgazdálkodási hálózat hirtelen megszüntetése káoszt okozhat a rendszerben. A lap szerint akár fél éves zűrzavar is lehet addig, amíg az üzletből kitiltott úgynevezett koordinációs szervezetek helyét átveheti az országos ügynökség.