Elsöprő kormánypárti győzelmet jósol a Nézőpont

2010.09.29. 16:13 Módosítva: 2010.09.29. 16:13
A vasárnap esti hírek a kormánypártok elsöprő győzelméről fognak szólni - derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb, a Heti Válasz számára készített budapesti és országos közvélemény-kutatásából. Tarlós István az aktív budapesti szavazók körében 52 százalékon áll, Horváth Csaba 14 százalékon, Jávor Benedekre 7 százalék, Staudt Gáborra 4 százalék voksolna.

Az ellenzéki pártok hiába számítottak a kormányból kiábránduló hatalmas szavazótáborra, a Fidesz-KDNP az aktív szavazók 61 százalékának támogatását élvezi, áll a Nézőpont elemzésében. Az MSZP a szavazási részvételüket biztosra ígérők körében 12 százalékon, a Jobbik 9 százalékon, a Lehet Más a Politika 3 százalékon áll.

A választások második helyére – a községek és néhány kelet-magyarországi megyei közgyűlés kivételével – a szocialistáknak van nagyobb esélye, a budapesti kutatás alapján a fővárosban pedig az LMP is megelőzheti a Jobbikot.

A megkérdezettek 60 százaléka, a budapestiek 56 százaléka szerint jelentene előnyt települése számára, ha kormánypárti vezetése lenne.

Tarlós István az aktív budapesti szavazók körében 52 százalékon áll, így közel négyszer akkora támogatást élvezhet vasárnap, mint Horváth Csaba (14 százalék). Jávor Benedekre a fővárosi aktív szavazók 7 százaléka, Staudt Gáborra 4 százaléka voksolna. A budapesti kutatás alapján készült mandátumbecslés alapján a főpolgármester biztos kormánypárti többséggel együttműködve dolgozhat együtt a fővárosi közgyűlésben.

A kutatás módszertana

Az országos adatfelvétel szeptember 20. és 22. között, a budapesti szeptember 23. és 27. között készült, 1000 fő véletlenszerű kiválasztásával, országos reprezentatív mintán. Az adatfelvétel módszere: telefonos lekérdezés. Az adatok hibahatára a mintanagyságtól függően legfeljebb +/- 3,2 százalék. Az elemzésben „aktív szavazónak” nevezik a választási részvételüket több szűrőkérdés alapján is biztosra ígérő válaszadókat.