Százezreket ért a pluszmunka 2006 őszén

2010.10.01. 07:02 Módosítva: 2010.10.01. 07:03
Milliós túlórapénzeket fizettek ki az NBH több száz munkatársának a 2006 őszén végrehajtott feladatokért. A Magyar Nemzet információi szerint az elhárítás embereinek főként az volt a feladatuk, hogy elvegyüljenek az őszödi beszéd kiszivárgása után utcára vonult tüntetők között, és információkat szerezzenek a demonstrációk szervezői és az ellenzéki politikusok kapcsolatáról.

Pénzesőre számíthattak a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) munkatársai az őszödi beszéd kiszivárgását követő időszakban, írja a Magyar Nemzet.

Az NBH-soknak ugyanis félmillió forinttól egymillióig terjedő, esetenként efölötti túlórapénzt ígértek, ha "jól teljesítenek" az őszi tüntetéseken. A többletjuttatást legalább háromszáz munkatársnak fizették ki 2006 karácsonyán, vagyis több százmillió forintot költöttek a polgári elhárítás különleges szolgálataira az adófizetők pénzéből.

A műveleti feladatok nagy része az volt, hogy kapcsolatot mutassanak ki fideszes politikusok és a tüntetők között. Az NBH munkatársai tehát azért túlóráztak, hogy az őszi utcai összecsapásokban elvegyülve gyűjtsenek olyan információkat, amelyek az ellenzéki politikusok, újságírók és a tüntetések szervezői közötti együttműködésre utalhatnak, miközben azt is fel kellett volna tárniuk, hogy kik szivárogtatnak ki adatokat a sajtónak a minisztériumokból.

A szervezett titkosszolgálati akciókhoz annyi embert kellett mozgósítani, hogy a polgári elhárítástól még nyugállományból is visszahívtak munkatársakat, akiknek együtt kellett tüntetniük a tömeggel a Kossuth téren és más helyszíneken.