Kitartunk Afganisztánban

2010.10.02. 20:51
Nem ígért kivonulást Afganisztánból kormányra kerülése előtt a Fidesz, és nem is vonják ki a katonákat. A honvédelmi minisztérium is csak arról beszélt, hogy a Tartományi Újjáépítőcsoportot (PRT) váltanák harcoló alakulatok, de a parlament elé terjesztett kormányhatározatokban még erről sincs szó, sőt a PRT mandátumát 2011 áprilisáig meghosszabbították.

Afganisztán

Bár a Magyar Honvédség Afganisztánban szolgáló Tartományi Újjáépítő Csoportjának (PRT) konvoját ért, két halálos áldozatot követelő augusztus 23-i támadás óta a Honvédelmi Minisztérium több vezetője is az afganisztáni szerepvállalás áttekintéséről, a PRT harcoló alakulatokkal való leváltásáról beszélt, a parlament második őszi ülésnapján, október 4-5-én napirendre került kormányhatározat értelmében a PRT eredetileg 2010. október 1-ig tartó mandátumát 2011. április 1-ig meghosszabbították.

A honvédelmi minisztérium megkeresésünkre annyit közölt, hogy "[a] NATO az Afgán Nemzeti Hadsereg és rendőrség kiképzésére helyezte a hangsúlyt. Ennek az ún. „afganizáció”-nak a célja, hogy az Afgán Nemzeti Hadsereg és rendőrség minél előbb képes legyen saját erőből fenntartani a rendet és biztonságot az országban. A Magyar Honvédség ebben a tevékenységben kíván még hangsúlyosabban részt venni", ugyanakkor a szerepvállalás átalakításáról "még nem született döntés".

Fotó: Koszticsák Szilárd
Fotó: Koszticsák Szilárd

"Puha célpont vagyunk mára" - indokolta Fodor Lajos, a honvédelmi minisztérium (HM) államtitkára, hogy miért gondolkoznak a civil újjáépítési feladatokat ellátó PRT harcoló alakulatokra cserélésén. A honvédség 2006 óta tartó afganisztáni missziója során eddig négy katona - az augusztusban elhunytak mellett két tűzszerész - vesztette életét. Valamennyien a PRT-ben szolgáltak, de a tűzszerészek esetét érdemes külön kezelni, ők feladatteljesítés közben, pokolgép hatástalanításakor vesztették életüket.

A minisztérium érvelése részben igaz. A tálibok gerillataktikája főleg a puha célpontokat, azaz nem a velük direkt konfrontációt kereső alakulatokat veszélyezteti elsősorban. Ugyanakkor az augusztusi támadás nem újjáépítő munka, hanem egyszerű helyváltoztatás közben érte a magyar PRT katonáit. Emellett pedig egy negyedik éve tartó hadműveletben négy fő összveszteség a személyes tragédián túl nem tekinthető számottevőnek, az pedig, hogy az Afganisztánban harci feladatokat ellátó Műveleti Támogató és Összekötő Csoport (OMLT), illetve a Különleges Műveleti Csoport (KMCS) eddig nem szenvedett veszteségeket, a katonák felkészültsége mellett a szerencsének is köszönhető.

Akárhogy is, a 1171/2010 (VIII. 18) kormányhatározat értelmében a PRT-ben szolgáló 230 katona még hét hónapig Afganisztánban maradhat. A PRT-ben jelenleg a 9. váltás teljesít szolgálatot.

A PRT mellett négy másik alakulat is Afganisztánban szolgál, az ő küldetéseikről is döntött a kormány. Két alakulat vesz részt feladatszerűen a harcokban, a PRT-hez hasonlóan Baglan tartományban szolgáló, maximum 30 fős létszámú OMLT. A katonásan semmitmondó név - nűveleti összekötő és támogató csoport - valójában azt jelenti, hogy a magyar katonák egy rájuk bízott afgán zászlóaljjal közösen keresik a harcérintkezést a tálibokkal. A másik harcoló alakulat, a legfeljebb 20 fős KMCS. Feladatából adódóan a KMCS ténykedéséről tudjuk a legkevesebbet, az biztos, hogy a 20 katonát Afganisztán egész területén be lehet vetni.

Magyar katonák irányítják a kabuli repteret, a legfeljebb kilencven fős alakulat a reptér védelmét is ellátja, azaz ők is jó eséllyel keverednek majd harcokba.

Fotó: Koszticsák Szilárd
Fotó: Koszticsák Szilárd

A kormány határozott egy legfeljebb 13 fős, légikiképzés-támogató csoport Afganisztánba küldéséről is. A kormányhatározat szerint "2011 elején kerül sor" az alakulat kitelepülésére, mandátumuk 2011 szeptemberéig szól. Az alakulat a Mi-17 helikopterek használatára fogja kiképezni az afgán hadsereg pilótáit. Magyar pilóták egy másik csoportja 2011 áprilisáig az afgán légierő Mi-35-ös helikopterpilótáinak kiképzését segíti.

További összesen legfeljebb 120 katona egyéni beosztásban szolgál az afganisztáni nemzetközi erők, az ISAF műveleteiben. Összességében tehát több mint 450 magyar katona szolgál Afganisztánban.

Uganda

Az október 4-5-i ülésen járulhat hozzá a parlament a kormány 1100/2010 (IV. 28) számú határozatában foglaltakról, melynek értelmében a honvédség egy törzstisztet és 3 kiképzőt delegál az EU a szomáliai biztonsági erők kiképzését célzó missziójába. A négy katona Ugandában teljesít szolgálatot 2010. március 31-től 2011. június 31-ig.

Törpemissziók

Magyar katonák 2007-ben a ciprusi ENSZ-békefenntartó misszióban Fotó: Illyés Tibor
Magyar katonák 2007-ben a ciprusi ENSZ-békefenntartó misszióban
Fotó: Illyés Tibor

A Magyar Honvédség katonái 2010 szeptemberében három kontinens 14 országában teljesítettek szolgálatot. Ezek között több törpemisszió is van. Ilyen az iraki, ahol 3 katonánk segíti a helyi haderő kiképzését. Kongóban két magyar katona szakért, Libanonban négy békefenntartó szolgál, a Nyugat-Szaharába 7, Grúziába 3 megfigyelőt delegált a honvédség. A legmagányosabb az a két katona, aki az EU haderőparancsnokságán, a nagy-britanniai Atalanta műveleti központban, illetve a Belgrádi Katonai Összekötőirodában szolgál.

A Sínai-félszigeti misszió 33 fővel már a közepes méretűek közé sorolható, ahogy a 84 fős ciprusi békefenntartó alakulat is.

Koszovó és Bosznia

A KFOR francia főparancsnoka Békefenntartói Szolgálati Jelet ad egy magyar katonának 2008 augusztusában PristinábanFotó: Halápi Zsolt
A KFOR francia főparancsnoka Békefenntartói Szolgálati Jelet ad egy magyar katonának 2008 augusztusában Pristinában
Fotó: Halápi Zsolt

Az afganisztánihoz mérhető a honvédség balkáni szerepvállalása is. A két balkáni misszióban, Koszovóban és Boszniában 415 magyar katona teljesít szolgálatot. Boszniában az EUFOR uniós békefenntartóknál egy 165 fős egység, a NATO szarajevói főparancsnokságán 5 katona teljesít szolgálatot. Koszovóban 245 magyar szolgál a NATO békefenntartó alakulatában.