Közhasznú alapítvány segíti mostantól az áldozatokat

2010.10.02. 08:50
Összefogással az Áldozatok Védelméért néven közhasznú alapítványt hozott létre Csányi Sándor, az OTP Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatója és Helmeczy László ügyvéd, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Labdarúgó-szövetség és az Összefogás Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye Felemelkedéséért Szövetség elnöke - tájékoztatta az alapítvány kuratóriuma közleményében az MTI-t.

Egymillió forinttal hozták létre az alapítványt, Csányi Sándor az OTP képviseletében 500 ezer forintot, a megyei labdarúgó-szövetség 250 ezer forintot, az Összefogás Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye Felemelkedéséért Szövetség pedig ugyancsak 250 ezer forintot ajánlott fel erre a célra.

Az áldozatok támogatásáról ötfős kuratórium határoz. Első döntéseként 2010 októberétől havi 30 ezer forintos támogatásban részesíti az Olaszliszkán meggyilkolt Szögi Lajos özvegyét és a tiszalöki romagyilkosság áldozatának özvegyét, Kóka Jenőnét - olvasható a közleményben. Hozzátették: az alapítvány nyitott, bárki csatlakozhat hozzá, és támogathatja céljait.

Az alapítvány kuratóriuma hangsúlyozta: az országban csaknem egyedülálló kezdeményezés azért jött létre, mert "sokan, sokféleképpen beszélnek a bűnüldözésről, a bűncselekmények elkövetőiről és a büntetésekről", de kevés szó esik az áldozatokról. Mint kiemelték: együtt éreznek velük vagy hozzátartozóikkal, az elszenvedett veszteséget azonban leggyakrabban nem követi jóvátétel. Az áldozatok fájdalmát nem lehet enyhíteni, legfeljebb élethelyzetük javításában lehet segíteni, de gyakran ez sem történik meg - fűzték hozzá.

Szögi Lajost 2006. október 15-én a Borsod megyei Olaszliszkán, gyermekei szeme láttára verték agyon. A tragédia előzménye az volt, hogy a tanár autója előtt egy kislány átszaladt az úton, majd az árok szélén elesett. Szögi Lajos megállt, hogy megnézze, megsérült-e a gyermek, ekkor azonban a vélt baleset miatt a hozzátartozók kirángatták a járművéből, és halálra verték.

Kóka Jenőt 2009. április 22-én este, éjszakai műszakba indulása előtt, háza udvarán lőtték agyon. A romák elleni támadássorozatnak ő volt az ötödik halálos áldozata.