Kolontárt és Devecsert pusztította a vörösiszap

2010.10.04. 23:46 Módosítva: 2010.10.05. 00:55
Hétfőn délben átszakadt az ajkai timföldgyár vörösiszap-tározójának a gátja, és elöntötte Kolontárt és Devecsert. A szerencsétlenségben három ember meghalt, heten eltűntek, száznál többen megsérültek. A zagy felhígulva a Mosoni-Dunát is elérheti.

Hétfőn délután fél egykor átszakadt a közeli timföldgyár vörösiszap-tározójának a gátja, ezért az áradat elöntötte a Veszprém megyei Kolontárt, majd Devecser, Somlóvásárhely, Tüskevár, Apácatorna, Kisberzseny és Somlójenő is veszélybe került.

Három áldozata van az áradatnak. Az egyik egy helyi férfi, aki terepjáróval indult segíteni a mentésben, de elsodorta az ár. Egy idős asszony az áradás után kiment a kertjébe szétnézni, de rászakadt a ház. A rendőrök éjjel egy három év körüli kisgyermek holttestét találták meg egy családi házban Kolontáron, ő a harmadik áldozat.

Hét embert, köztük egy idős házaspárt eltűntként keresnek, ketten életveszélyes, hatan súlyos állapotban vannak. A mentők százhúsz sérültet láttak el, köztük nyolc tűzoltót és egy rendőrt is.

Volt olyan része a településeknek, ahol a kétméteres magasságot is elérte az áradat, amely melléképületeket, kocsikat, kerítéseket, állatokat sodort el Kolontáron, és Devecser harmadát ellepte.

A vörösiszap az alumíniumgyártás legfontosabb alapanyagának, a timföldnek a gyártása során keletkező melléktermék. Erősen lúgos, maró hatású, égési sérüléseket okoz, nehézfémet tartalmaz, a légutakba, emésztőrendszerbe jutva mérgező. Az anyagról bővebben>>>


Ömlik az iszap Devecsernél nagyobb térképen való megjelenítése

Háromszázkilencven lakót telepítettek ki az érintett területekről, az OKF szerint mindenkinek került fedél a feje fölé.

Estére Kolontáron már elkezdték takarítani az utcákat, a tűzoltók magas nyomású berendezésekkel mossák az érintett területeket, de a teljes takarítás még akár hetekig is eltarthat. Az OKF szerint az akut vészhelyzet tízre az összes érintett településen megszűnt, katonák is bekapcsolódtak a szennyeződés eltávolításába.

Annak a tározónak a fala szakadt át, ahol a leghígabb volt a zagy, a többi tározóban jóval sűrűbb, de nem valószínű, hogy ezek is átszakadnának. A legfőbb veszélyhelyzetet az okozza, hogy, felhígulva ugyan, de a Mosoni-Dunáig is elérhet a vörösiszap, a szennyezett Torna patak vizét a környező víztározókból hígítják. Egész éjszaka dolgoznak a gátakon.

Bakonyi Zoltán, az Ajkai Timföldgyár Zrt. igazgatója szerint feltehetően az esőzés hatására megnyílt hétfőn az egyik tároló gátja.

Halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt indult büntetőeljárás a kocsijában elsodort férfinak a halála kapcsán, a rendőrség vizsgálja, hogyan szakadhatott át a tároló fala. Vizsgálják a tulajdonos MAL Zrt. felelősségét a kolontári iszapömlés kapcsán, a cégnél helyszíni szemlét tartott a rendőrség. A cégről bővebben>>>

Itt percről percre követheti a hétfő délutáni, esti történéseket>>>

Ön is látta?