Iszapömlés Veszprém megyében

2010.10.11. 16:13

Fontosabb részletek
  • Október 4-én gátszakadás volt a Magyar Alumínium ajkai timföldgyárának vörösiszap-tárolójánál.
  • A katasztrófában kilencen haltak meg, 120-an megsebesültek.
  • Kolontáron 50, Devecserben 230-270, Somlóvásárhelyen 21 ház rongálódott meg vagy vált lakhatatlanná.
  • Az erősen lúgos szennyeződés a Torna patakon és a Marcal folyón keresztül felhígulva a Dunába jutott. A Torna és a Marcal teljes élővilága elpusztult.
  • A Magyar Tudományos Akadémia jelentése szerint a vörösiszap önmagában nem okoz környezeti problémát, a lúgos oldószer hatását kell semlegesíteni.
  • Orbán Viktor október 11-én napirend előtti felszólalásában jelentette be a parlamentben, hogy őrizetbe vették a Mal Zrt. vezérigazgatóját, a vállalatot pedig állami irányítás aló vonják.
  • A Nemzeti Nyomozóiroda eddig három embert gyanúsított meg közveszélyokozással és környezetkárosítással.
  • Bakondi György katasztrófavédelmi biztosként átvette a kontrollt a Mal Zrt. felett

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A vörösiszap-katasztrófa száz kárvallotjának ajánlott fel szállodai elhelyezést két hónapra Balatonvilágoson, a Club Aligában a tulajdonos Pro-Mot Hungária Kft. A Club Aliga szállodai férőhelyeinek téliesítése nem teljesen megoldott, ezért szól a felajánlás két hónapról, vagyis a nagy hidegek beálltáig, írják.

  • Az Alkotmány felhatalmazza a kormányt a veszélyhelyzetben meghozandó intézkedésékre, ebbe bele fér a cégek tulajdonosai jogainak korlátozása is, amit sok ország alkalmaz - mondta Lövétei István alkotmányjogász, miután Orbán Viktor bejelentette, hogy kezdeményezi a katasztrófavédelmi biztos intézményének létrehozását, és azt, hogy erről az Országgyűlés még hétfőn fogadjon el törvényt.

    Halmai Gábor alkotmányjogász ugyanakkor az Alkotmány 13. paragrafusára hívta fel a figyelmet, amelyben az állam biztosítja a tulajdonhoz való jogot, továbbá kimondja, hogy a tulajdont kisajátítani csak kivételesen, közérdekből, törvényben szabályozott esetekben és teljes, azonnali kártalanítás mellett lehet. (MTI)

  • A Fidesz-frakcióban meg vannak győződve arról, hogy a most létrehozandó katasztrófavédelmi biztos Bakondi György az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója lesz. Az Index értesülését több forrásból is megerősítették. Orbán Viktor délután jelentette be, hogy a biztos hatáskörébe rendelik a Mal Zrt. teljes körű felügyeletét, irányítását és vagyonkezelését, amíg megoldódik az áldozatok kártalanítása, a környezeti veszélyek elhárítása, a felelősség kivizsgálása és újraindítható lesz a gyár. Az ehhez szükséges jogszabályról este szavaz az országgyűlés.

  • Hétfőn már csak tíz beteget ápolnak az iszapkatasztrófa áldozatai közül a korábban odaszállított harmincból, mondta Rácz Jenő, a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatója. A kórházban lévő betegek közül hetet a lúgos vörösiszap által okozott felmaródások miatt kezelnek, hárman pedig kitelepített kolontáriak, akik korábbi betegségeik miatt kerültek a kórházba.

    A lúgtól megsérült emberek állapota súlyos, de nem életveszélyes. Ebből a hét emberből három még több hetes kezelésre szorul, esetükben valószínűleg plasztikai beavatkozással kell majd a sérült bőrfelületeket pótolni. A négy másik sérült várhatóan még egy hetet kell, hogy a kórházban töltsön. (Független Hírügynökség)

  • Az Európai Unió környezetvédelmi tanácsának ezen eheti ülésén kérni fogja, hogy vegyék fel a veszélyes anyagokat tartalmazó, SEVESO II  listára a vörösiszapot is, amely az ajkai szennyezést okozta, mondta Borbély László romániai környezetvédelmi miniszter. Bukarest azt is kérni fogja, hogy az Európai Unió szintjén működjön egy közös beavatkozási rendszer, amelyet az ajkaihoz hasonló balesetekkor alkalmaznak.

    A román hatóságok szerint várhatóan hétfőn este éri el a Duna romániai szakaszát a szennyezés, amely azonban nem haladja  majd meg a megengedett értéket sem a pH-érték, sem a nehézfémek szempontjából. Romániának határozott álláspontja lesz a magyarországi ajkai iszapömlés ügyében, hiszen mindenkinek felelnie kell tettéért, mondta Borbély László, aki reményét fejezte ki, hogy szennyezést okozó cég nem fog "eltűnni" úgy, mint a 2000-es tiszai ciánszennyezésért felelős Aurul vállalat, amely nem fizetett a Magyarországon okozott katasztrófáért. (MTI)

  • A Duna szerbiai szakaszán a meteorológiai szolgálat hétfő reggeli mérései szerint a Duna nehézfémtartalma nem haladta meg a megengedett határmértéket. A szerbiai szakaszon végzett minőségvizsgálat megállapította, hogy a víz pH-értéke és a fémkoncentráció mértéke ugyanolyan, mint a devecseri vörösiszapömlés előtt volt. (MTI)

  • Feloldotta két folyószakaszon, a Mosoni-Dunán, illetve a Mosoni-Duna Öreg Dunai torkolatától a komáromi vasúti hídig tartó Duna-szakaszon a korábban elrendelt halászati és horgászati tilalmat a Győr-Moson-Sopron Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal. Az október 4-én történt iszapkatasztrófa miatt három megyében rendeltek el bizonyos területeken részleges vadászati, halászati és horgászati tilalmat. (Független Hírügynökség)

  • Nem sokkal azután, hogy feloldották a halászati és horgászati tilalmat a Mosoni-Dunán, a Szlovák Horgászszövetség azt szeretné, ha a magyarországi ökológiai katasztró miatt ideiglenesen betiltanák a dunai horgászatot Nagymegyer (Velky Meder) és Párkány (Stúrovo) között, jelentette be Ferdinand Baláz, a szervezet zsolnai tanácsának elnöke hétfő délután.

    Baláz szerint a halfogási tilalmat elrendelő döntés előkészítése már folyamatban van. "Tekintettel a Dunán kialakult rendkívüli helyzetre szeretnénk megvédeni a horgászokat, hogy az adott szakaszon ne horgásszanak és ne vigyék el onnan a halakat. Döglött halak úsznak a vízben, a horgászok és mások is összeszedik és elviszik őket. Mi eközben nem tudjuk, hogy (az elfogyasztott halak) milyen hatással lehetnek az emberi szervezetre"- nyilatkozta Baláz, aki óvott attól is, hogy disznókkal vagy kacsákkal etessék fel a döglött halakat. (MTI)

  • A kormány szándékai szerint a törvényhozáson villámsebesen keresztülvitt lex Mal első verzióján egyetlen módosítást szavazott meg a parlament honvédelmi bizottságának kormánypárti többsége. Elfogadták azt az LMP-s indítványt, amely szerint a kormány ellenjegyzi, nem pedig jóváhagyja az állami felügyelet alá vont gazdálkodó szervezet vagyoni jellegű kötelezettségvállalásait. Az Orbán Viktor által napirend előtt bejelentett lex Malról még ma szavaz a parlament

  • A legfrissebb adatok szerint jelenleg ötven embert ápolnak az ország különböző kórházaiban a vörösiszap-katasztrófa sérültjei közül. A Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórházban tíz beteg van fekvőbeteg osztályokon, közülük hétnek súlyos az állapota. Az Ajkai Magyar Imre Kórházban huszonkét embert ápolnak, mindannyian közepes fokú sérülésekkel kerültek az intézménybe. A Győri Petz Aladár Megyei oktató kórházban három beteget ápolnak, egyikük súlyos-életveszélyes állapotban van, egy embernek közepesen súlyos, egy embernek könnyebb sérülései vannak.

    Budapesten a Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelőintézet Baleseti Központjában egy embert kezelnek. Az Állami Egészségügyi Központban további kilenc beteg fekszik, egyikük intenzív osztályon, hármat a traumatológiai osztályon ápolnak. Az egyesített Szent István és Szent László Kórházban öten fekszenek, hármuknál műtétet terveznek a kezelőorvosok, két betegnek könnyebb sérülései vannak. (Független Hírügynökség)

  • A vörösiszap- katasztrófa miatt a MÁV-csoport jelenlegi kára mintegy 500 millió forint. Ebből az infrastruktúrában 400 millió forint a kár, amiből 300 milliót tesz ki a pályában keletkezett kár helyreállítása, további 100 milliót a megrongálódott biztosítóberendezési, távközlési és erősáramú kábelek újrafektetése. A fennmaradó 100 millió forint a vonatpótló buszok rendelése, a kitelepülőket szállító mentesítő vonatok közlekedtetése, a tehervonatok kerülő úton továbbítása miatt keletkező többletkiadás.

    A MÁV folyamatosan egyeztet a katasztrófavédelem szakembereivel, és ha nem történik váratlan esemény, vagy további gátszakadás, 2-2,5 hét alatt helyreállítják a vasúti pályát. (MTI)

  • Gyurcsány Ferenc hétfő kora délutáni blogbejegyzésében még azt írta, hogy támogatni kell a kormányt abban a törekvésében, hogy tisztességes elveken nyugvó, határozott választ akar adni a kialakult válsághelyzetre az ajkai tározó okozta katasztrófa kapcsán. Néhány órával később már úgy fogalmazott: "támogatni akartam őket, de kiderült, hogy ócska haszonlesők".

    Gyurcsánynak a törvény szövegének ismeretében korrigált véleménye szerint a tervezetben a kormány arra kér felhatalmazást, hogy rendeletben bármikor, bármit, bárkitől elvehessen és felelősség nélkül más vagyonával azt tegyen, amit akar. "Ez így nem egyszerűen alkotmányellenes, ez erkölcstelen, ez disznóság. Amikor valaki a nagy baj közepén a maga javát nézi. A katasztrófára hivatkozva Orbán kormánya bevezeti a korlátlan és szabad államosítás rendszerét. Ha megteszi, akkor itt a jogállam vége" - írta a volt miniszterelnök, aki úgy látja: a parlamenti vitában már a bosszú szaga terjengett és majdnem ítéletet is hirdetett a Fidesz-frakció vezetője. (MTI)

  • A horvát katasztrófavédelmi szervezet szerint a Duna horvátországi szakaszán nem mutatható ki a vörösiszap-katasztrófához köthető szennyeződés. A DUZS felkészül egy esetleges szennyeződés korlátozására. Ennek keretében megakadályozzák, hogy a Duna vize a Kopácsi rét ( a Dráva és a Duna folyó találkozásánál fekvő) természetes mocsaras rezervátum területére jusson, amíg az esetleges szennyeződés le nem vonult a folyón. (MTI)

  • Vallomást tett, de panasszal élt meggyanúsítása és őrizetbe vétele miatt is a Mal Zrt. vezérigazgatója hétfő reggel óta tartó, nemrég véget ért gyanúsítotti kihallgatásán. A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) az összebeszélés veszélye miatt kezdeményezte a vezérigazgató előzetes letartóztatását. A bíróság döntéséig Bakonyi Zoltán őrizetben marad. Bakonyi Zoltánt az iszapkatasztrófával összefüggésben több ember halálát okozó közveszélyokozás és környezetkárosítás bűncselekmény miatt hallgatta ki gyanúsítottként a rendőrség. Bényi Mónika, az ORFK szóvivője azt is elmondta: "a nyomozás eddigi adatai maximálisan megalapozzák a nyomozó hatóság döntését és a gyanúsítás tényét is."  (MTI)

    01
    Bakonyi Zoltán vezérigazgató
  • Már nem olvasható a Magyar Tudományos Akadémia honlapján a vörösiszap-szennyezés következményeiről múlt hét csütörtökön közzétett tájékoztató. (Korábban itt, az Index az összefoglalója itt.) A kérdez-felelek formában megírt szövegben a legelső mérések alapján az állt, hogy a helyben vett minta nem tartalmaz az egészségügyi határértéket meghaladó mennyiségű kioldható nehézfémet, és megjegyezték azt is, hogy a megtisztított házakba biztonságosan vissza lehet költözni.

    A Greenpeace pénteken viszont azt jelentette be, hogy arzént, krómot és higanyt is talált két laboratórium az általuk gyűjtött kolontári iszapmintában.

    Az MTA-nál lapunk kérdésére azt mondták, hogy azért vonták vissza a tájékoztatót, mert azt az újabb eredmények ismeretében folyamatosan frissítik. Visszakerül majd a honlapra a kiegészített verzió, de azt még nem tudták megmondani, hogy mikor.

  • Szerdára készülhet el a Kolontártól a 8-as főútig húzódó védőgát, éjjel-nappal háromszáz munkagép dolgozik a területen, mondta Bakos György, a megyei katasztrófavédelem szóvivője. A készültség kedd reggelre 90 százalékos lesz, de a munkákat erősen nehezíti az iszapos talajszerkezet. Az elvégzett földmunkák nagysága az autópálya-építéséhez hasonlítható, mondta a szóvivő. (MTI)

    gat450
  • Rendeletben az állam felügyelete alá vonható a jövőben gazdálkodó szervezetek működése, az állam nevében az államháztartásért felelős miniszter vagy kormánybiztos jár el. A parlament egy nap alatt, nagy többséggel - 336 igen szavazattal, egy nem ellenében és 13 tartózkodás mellett - fogadta el a honvédelemről szóló törvény módosítását. Nemmel egyedüliként a kereszténydemokrata Rubovszky György szavazott, az LMP képviselői tartózkodtak, míg a másik két ellenzéki párt támogatta a kormány javaslatát. Nem szavazott ugyanakkor Gyurcsány Ferenc, aki előbb támogatta, majd elutasította a kormány javaslatát.

    Az Országgyűlés arról is döntött, hogy a törvényjavaslat sürgős kihirdetését kéri a köztársasági elnöktől. Orbán Viktor miniszterelnök hétfői napirend előtti felszólalásában jelentette be, hogy a vörösiszap-katasztrófát okozó vállalatot, a Mal Zrt.-t állami irányítás és állami vagyonzár alá kell vonni. A kormányfő emellett kezdeményezte, hogy az Országgyűlés hozza létre a katasztrófavédelmi biztos intézményét. (MTI)

    D  NL20101007026
    A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (MAL) Zrt. gyárának bejárata
  • Az Országgyűlés döntése után Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője bejelentette, hogy Bakondi György, a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója felügyeli katasztrófavédelmi biztosként a Mal Zrt. pénzügyeit, a gyár biztonságos újraindítását és a kárelhárítás folyamatát.

  • A Mal vezérigazgatójának meggyanúsításának alapja az hogy "egy 2009-ben Bakonyi Zoltán által is aláírt katasztrófa tervben nincs benne, hogy mit kell csinálni ilyen esetben, vagyis ha átszakadna gát", számolt be a Tények. A cégvezető ez ellen viszont panasszal élt és azzal érvelt, hogy soha nem kérte tőle egyik cégvezető vagy hatóság sem, hogy ilyen vészforgatókönyvet dolgozzon ki, hangzott el a TV2 hírműsorában.

  • A Veszprém Megyei Védelmi Bizottság tájékoztatott, hogy 24 órával elhalasztották azt a döntést, visszatérhetnek-e és mikor a kolontári lakosok a házaikba. Toldi Tamás, Devecser polgármestere azt mondta, hogy változatlanul érvényben van a település kitelepítési terve, a Kolontáron épülő gát ugyanis a várost nem védi meg. Senki nem tudja, hogy mire számíthatunk, elég nagy a bizonytalanság, mondta. (MTI)

  • Ukrajnában ellenőrzik a veszélyes üzemeket, hogy elejét vegyék a kolontári iszapömléshez hasonló környezeti katasztrófának. Az ukrán rendkívüli helyzetek minisztériuma megkezdte a soron kívüli ellenőrzést a mikolajivi timföldgyárban és a zaporizzsjai alumíniumkombinátban. Az intézkedés alapja az a múlt héten született rendelet, amelynek értelmében kormánybizottság jön létre a hosszú távon veszélyesnek számító ipari objektumok ellenőrzésére.

    Szakértők szerint az ukrajnai kombinátok nagyobb veszélyt jelentenek a környezetre nézve, mint a magyarországiak. Magyarországon ugyanis az alumíniumgyártás melléktermékeinek 20 százaléka található folyékony, 80 százaléka pedig száraz állapotban. A mikolajivi timföldgyárban ez az arány 50:50. Az üzem 30 éve használatban lévő első tárolójában mintegy 20 millió köbméter vörösiszap halmozódott fel, amely a legkisebb baleset esetén is könnyen belekerülhet a Bug-öbölbe, és onnan a Fekete-tengerbe. Nemrég használatba vették a második tárolót, amely 150 hektár területű. (MTI)

  • Összeért a Kolontáron épülő terelőgát két vége hétfőn késő estére, írják a vorosiszap.bm.hu című kormányzati portálon. A gát hossza 620 méter és magassága átlagosan 2,75 méter lesz. A hétfő estére összeért földgátat keddtől kőborítással látják el.

  • cikkünk a témában:

    Eldőlt, az állam viszi tovább a Malt

    Nagy többséggel és rekordsebességgel fogadta el a parlament azt a hétfőn benyújtott törvényjavaslatot, amely lehetővé teszi, hogy katasztrófahelyzetekben az állam irányítást szerezzen magántulajdonú cégekben; az első ilyen a világ alumíniumpiacának huszadát birtokló Mal Zrt. lesz. A jogszabály szakértők szerint alkotmányossági aggályokat vet fel, ráadásul korántsem biztos, hogy ez a kárenyhítés legjobb módja.

  • Rendkívüli ellenőrzést tart a csehországi vegyi üzemekben, illetve más hasonlóan veszélyesnek minősített iparvállatokban a cseh tűzoltóság. "Megelőző intézkedésről van szó, amely nyilvánvalóan összefüggésben van a magyarországi környezeti katasztrófával" - nyilatkozta Radek Kislinger, a cseh tűzoltóság vezérigazgatója. (MTI)

  • Somlószőlősre járnak majd iskolába szerdától a devecseri gyerekek, erről hétfőn este a Gárdonyi Géza Általános Iskolában megtartott szülői értekezleten döntöttek. Ha a tisztiorvosi szolgálat is alkalmasnak minősíti kedden a somlószőlősi helyiségeket, akkor szerdán megkezdődik a devecseri gyerekek tanítása. Amelyik tanuló szerdától nem jár iskolába, annak a távollétét igazolatlan mulasztásnak veszik. A tanulókat buszokkal szállítják szerdán reggel Devecserből a közeli Somló menti faluba, ott teljes ellátást kapnak, majd délután visszautaztatják őket Devecserbe. Busz megy a pusztamiskei és a borszörcsöki gyerekekért is, a két faluból a devecseri iskolába járnak az iskolakötelesek.

    Az iskolájukban egyelőre "harctéri állapotok" vannak, de gőzerővel tart a takarítás, a helyreállítás, s szerinte 2-3 hét múlva már ismét a "Gárdonyi Gézában" tanulhatnak a devecseri diákok, mondta Eszterhainé Fatalin Ilona igazgatónő. (MTI)

  • Véletlenül szavazott nemmel a kereszténydemokrata Rubovszky György az Országgyűlésben a honvédelmi törvény módosítására, amelynek értelmében az állam felügyelete alá vonható a jövőben a gazdasági szervek működése. A politikus támogatja a változtatásokat, tájékoztatott a KDNP. (MTI)

  • Legkorábban kedd reggelre készülhet el a települést védő gát, viszont ekkor még nem lehet visszaköltözni - írja az Index Veszprém. Elrendelték ugyanis a Torna patak és a gát közötti házak bontását, ami megnövekedett tehergépkocsi-forgalommal és nagy porral jár. Most az első lépés, hogy ennek a nyolc ingatlannak a tulajdonosával egyenként meg kell egyezni a részletekről. A polgármester hozzátette, az ott élőknek lesz lehetőségük megmaradt értékeiket kimenteni a bontás előtt. A munka előreláthatólag két napot vesz majd igénybe, így a kolontáriak legkorábban pénteken költözhetnek vissza otthonaikba. Tili Károly arra kérte a lakosokat, hogy ne kérjenek több igazolást arra vonatkozóan, hogy saját felelősségükre Kolontáron maradnak, mert akkor „holnapután a fél falu otthon lesz, és okafogyottá válik a kitelepítés”. Nem csak a lakosság, hanem a polgármesteri hivatal is kitelepült, Tili Károly tájékoztatása szerint az intézmény átmenetileg Pusztamiskén működik.

  • cikkünk a témában:

    Blikk: tudott a veszélyről a Mal Zrt. vezetője

    Bár a hétfőn őrizetbe vett Bakonyi Zoltán, a Mal Zrt. tulajdonos-vezérigazgatója korábban azt állította, hogy minden mérési adatot rendben találtak a katasztrófa előtt, a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai a Blikk információi szerint olyan tanúvallomások birtokába jutottak, amely szerint a Mal Zrt. felső vezetése tudott a gátszakadás veszélyeiről. A Blikk azt írja, hogy egy főmérnök tett terhelő tanúvallomást.

    A lap információi szerint az is elhangzott, hogy a Mal Zrt. egyik üzemében a dolgozók feje fölött kígyózik a savat, lúgot és más folyadékot szállító csövek sokasága. Meghibásodásuk esetén nyugdíjas dolgozókat hívnak be, mert csak ők tudják, hogy melyik cső, mit szállít.

  • A Malackaraj gasztroblog 2010. október 16-án, szombaton délelőtt 10-től délután 14 óráig Budapesten, a Lurdy ház parkolójában (Könyves Kálmán krt. - Mester utca sarok) élelmiszereket vár, amiket eljuttatnak a vörösiszap áldozatainak. Felhívásukban arra bíztatnak mindenkit, hogy segítsék Vendel Zoltán kolontári lakost, aki ingyen főz a katasztrófa helyszínén dolgozó tűzoltóknak, katasztrófavédelmiseknek és mindenkinek. "A helyszínen tartózkodó Vendel Zoltánnal egyeztetve van egy listánk arról, hogy mire van szükségük. Tehát ne gyerekjátékokat, ruhákat küldjetek, hanem vegyetek inkább az alábbi alapanyagokból: víz, üdítőital, szárazbab, lencse, sárgaborsó; füstölt kolbász, füstölt sonka, fűszer (só, fűszerpaprika, őrölt bors, kömény) krumpli, hagyma, répa; alma, banán; csokoládé" - fogalmaznak a blog szerzői, akik kamiont is szereztek, hogy le tudják szállítani az élelmiszert. A további részletekről itt olvashat.