Iszapömlés Veszprém megyében

2010.10.14. 20:13

Fontosabb részletek
  • Október 4-én gátszakadás volt a Magyar Alumínium ajkai timföldgyárának vörösiszap-tárolójánál.
  • A katasztrófában kilencen haltak meg, 120-an megsebesültek.
  • Kolontáron 50, Devecserben 230-270, Somlóvásárhelyen 21 ház rongálódott meg vagy vált lakhatatlanná.
  • Az erősen lúgos szennyeződés a Torna patakon és a Marcal folyón keresztül felhígulva a Dunába jutott. A Torna és a Marcal teljes élővilága elpusztult.
  • A Magyar Tudományos Akadémia jelentése szerint a vörösiszap önmagában nem okoz környezeti problémát, a lúgos oldószer hatását kell semlegesíteni.
  • Orbán Viktor október 11-én napirend előtti felszólalásában jelentette be a parlamentben, hogy őrizetbe vették a Mal Zrt. vezérigazgatóját, a vállalatot pedig állami irányítás aló vonják.
  • A Nemzeti Nyomozóiroda eddig három embert gyanúsított meg közveszélyokozással és környezetkárosítással.
  • Bakondi György katasztrófavédelmi biztosként átvette a kontrollt a Mal Zrt. felett

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Egyre többen fordulnak légúti panaszokkal körzeti orvosukhoz a vörösiszap-katasztrófa sújtotta Devecseren. A helyiek azt mondják, estére szemük bevörösödik, a torkuk pedig kapar a portól. A településen négy háziorvos dolgozik, egyikük Szabó István, akihez nagyrészt az elöntött terület lakói tartoznak. Az orvos azt mondta, 15-20 százalékkal nőtt a légúti panaszokkal jelentkezők száma az elmúlt napokban, de nehéz megítélni, hogy csak a levegőben lévő iszappor okozza a tüneteket, vagy abban a hűvösebb időjárásnak is szerepe van. (Független Hírügynökség)

  • Lakossági fórumon tájékoztatták a kolontáriakat a visszatelepítés forgatókönyvéről az ajkai Sportcsarnokban. Az otthonát elhagyni kényszerülő 715 ember péntek déltől visszatérhet a faluba, az utazáshoz három autóbuszt biztosítanak. A katasztrófavédelem a hazatelepülő lakosoknak porálarcot oszt.

    Tili Károly, Kolontár független polgármestere a több mint másfél órás fórumon tájékoztatta az embereket arról, hogy a települést átszelő gát megfelelő biztonságot nyújt egy esetleges újabb gátszakadásnál. Azt nem tudta megmondani, hogy a bontásra ítélt házakat péntek délig, amikor újra megnyitják a falut, ledózerolják-e, ugyanis a bontási engedélyt a devecseri jegyző még nem írta alá. A 35 megsemmisült ház tulajdonosai közül mindössze 13-an döntöttek úgy, hogy más településre akarnak költözni, a többiek az újonnan épülő lakóparkban, vagy a faluban vásárolt ingatlanban maradnának. (MTI)

  • cikkünk a témában:

    Továbbra is veszélyhelyzet van

    A kolontári lakók visszaköltözése ellenére egyelőre fennmarad a veszélyhelyzet minősítés, mondta péntek hajnalban Dobson Tibor kármentesítési szóvivő. (MTI)

  • Csak néhány embert lehetett látni az ajkai timföldgyár bejáratainál péntek reggel hat óra, azaz műszakkezdet előtt. A termelés délben indulhat újra az állami felügyelet alá vont cégnél. Korábban buszokkal szállították korán reggel a dolgozókat munkába. (MTI)

  • A Greenpeace tiltakozik a kolontári lakosság visszaköltöztetése és a Mal Zrt. ajkai timföldgyárának újraindítása ellen, úgy véli, a kormány döntései felelőtlenek, elhamarkodottak, hiszen a katasztrófa pontos okai még mindig nem tisztázottak. (MTI)

  • Nem veszélyes Kolontár lakosságára a levegő, a porálarc-viselés pedig csak a bontási terület közelében kötelező, mondta Dobson Tibor. Folyamatosan mérik a levegő szennyezettségét, és a szálló por koncentrátuma nem veszélyezteti az embereket, nem haladja meg az egészségügyi határértéket. (MTI)

  • Megkezdték azoknak a kolontári lakóházaknak a bontását, amelyek egy esetleges újabb iszapömlés során visszaduzzasztó hatásukkal veszélyeztetnék a Veszprém megyei települést. A markológépek a házak oldalfalait és tetőszerkezetét szétrombolták. A törmeléket folyamatosan szállítják el teherautókkal a még mindig lezárt faluból. (MTI)

  • Délben megindul a visszatelepítés Kolontárra, buszokkal is visznek majd embereket, akiket rendőrök fognak kísérni, jelentette be Dobson Tibor az ajkai sportcsarnoknál, ahol a kitelepített lakosok egy része lakik, és ahol az adományokat osztják szét. A sajtót és a lakcímkártyával nem rendelkezőket továbbra sem engedik be Kolontárra, hogy illetéktelenek ne zavarják a védekezési munkálatokat, és távol tartsák a fosztogatókat.

  • 690 ember hagyta el Kolontárt, de fél órával a visszatelepítés kezdete előtt még csak húsz-harminc ember várakozott a gyülekezőhelyen, a sportcsarnoknál. Dobson Tibor kármentesítő szóvivő azt mondta, hogy senkinek sem kötelező visszamennie Kolontárra. A helyszínen azt tapasztalni, hogy azok, akiknek épségben maradt a háza, vissza akarnak menni.

  • Hétfőtől járhatnak ismét iskolába a kolontári diákok, az ajkai Borsos Miklós Általános Iskola Eötvös épületében folytatják a tanévet. Szó volt róla, hogy esetleg Noszlopra járnak majd , de végül közlekedési szempontok miatt az ajkai iskola mellett döntöttek: Kolontártól Ajka 8, Noszlop 22 kilométerre van. (MTI)

  • cikkünk a témában:

    Újabb Mal-vezetőt gyanúsítottak meg

    Az ORFK közölte, hogy csütörtökön a Nemzeti Nyomozó Iroda újabb gyanúsítottat hallgatott ki az iszapkatasztrófával kapcsolatban. A rendőrségi közlemény szerint D. József a Mal Zrt. egyik vezetőjeként megalapozottan gyanúsítható gondatlan közveszélyokozás, valamint környezetkárosítás vétségével. D. József, aki szabadlábon védekezhet, nem tett vallomást, a gyanúsítás ellen panaszt jelentett be.

    Deák József, műszaki igazgató próbál lakossági fórumot tartani Kolontáron október  6-án. (Fotó: Szigetváry Zsolt)
    Deák József, műszaki igazgató próbál lakossági fórumot tartani Kolontáron október 6-án. (Fotó: Szigetváry Zsolt)

    A Nemzeti Nyomozó Iroda álláspontja szerint a gyanúsított elmulasztotta a hasonló katasztrófa esetén a kármentesítéshez és az élet, testi épség, valamint a vagyon megóvásához szükséges intézkedések kidolgozását, védelmi rendszerek, a káresemény hatását csökkentő védművek és jelző-riasztórendszerek kialakítását.

    A Nemzeti Nyomozó Iroda – a bejelentett polgári jogi igényekre tekintettel – haladéktalanul bevezette a gyanúsítottak vagyonát érintő biztosítási intézkedéseket és zár alá vételre tett előterjesztést.

  • A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. hat honvédségi ingatlant térítésmentesen átad Devecsernek. A szerződés alapjául az MNV egy korábbi határozata szolgált, amely egy több önkormányzatot érintő nagyobb csomag részeként elfogadta a város kérelmét a telephely, a hozzátartozó vízmű és út tulajdonba adásáról.

  • Az ajkai sportcsarnok elől elindultak a kolontáriakat hazaszállító buszok, jelentette tudósítónk. Összesen húsz-huszonöt emberről van szó, rajtuk kívül néhány család autóval tér vissza, rendőrök vezetik fel őket. Egy koordinációs hiba miatt fél óráig várakoztatták a többnyire idős iszapkárosultakat, akik egy régi Ikaruson ülnek. Dobson Tibor ugyanis nem tudta, hogy neki kell elindítania a járatokat. Kolontárról hétszáz embert telepítettek ki, de csak kevesen használják ki a mostani alkalmat a hazatérésre.

  • cikkünk a témában:

    Nem is veszett nyoma a kolontári tojásnak

    Raktárba került, nem veszett nyoma az iszapkatasztrófa idején Kolontárra szállított spanyol tojásnak, és az azt megrendelő helyi cég sem sértette meg a szabályokat, állapította meg a Veszprém Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal. Az ügyben a Baromfi Terméktanács tett bejelentést, a szervezet szerint felmerült a gyanú, hogy a jelöletlen spanyol tojást magyarként feltüntetve akarták forgalomba hozni. A cég vezetője azt mondta: a tojásléüzembe kellett a szállítmány, ahol a szabályok szerint felhasználhatnak pecsét nélküli tojást.

  • Húsz darab tévékészüléket szállíttatott Mága Zoltán hegedűművész a devecseri polgármesteri hivatal elé, amiket a kolontári rászorulók kapnak majd. A húsz készülék közt vannak nagy plazmatévék és kisebb hagyományos televíziók is. Mága Zoltán főleg nagycsaládosokat és idős embereket szeretne kisegíteni akciójával, amit saját zsebből finanszírozott. Kérdésünkre, hogy miért éppen tévéket adományoz, azt válaszolta, hogy ezt kérték az emberek, erre van szükségük, ugyanis a tévéket is elvitte az iszap. A televíziókat a helyi vezetőséggel egyeztetve fogják szétosztani.

  • Az Adó-és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal Közép-dunántúli Regionális Főigazgatóság Veszprém Megyei Igazgatósága Devecserben ideiglenesen kihelyezett ügyfélszolgálatot létesít a katasztrófában érintett települések - Kolontár, Devecser, Somlóvásárhely - adózói részére, közölte az igazgatóság az MTI-vel pénteken. A kihelyezett ügyfélszolgálaton adókártyát lehet igényelni, az ezzel kapcsolatos költségmentesség iránti kérelmeket és az egyéb beadványokat fogadják, illetve a kérelmek, beadványok kitöltésében, az adókötelezettség teljesítéséhez nyújtanak segítséget. (MTI)

  • Azoknak az ügyfeleinek, akik érintettek a vörösziszap katasztrófában, egy év  törlesztési haladékot ad a Fundamenta-Lakáskassza Zrt., közölte a lakás-takarékpénztár pénteken. Az egy év során sem a tőkét, sem a kamatot nem kell fizetni. Az egy év leteltével közös megegyezéssel határozzák meg a folytatás feltételeit. A Fundamenta emellett 5 millió forinttal támogatja a kárenyhítést.

    A Groupama-Garancia Biztosító azt közölte, hogy eddig 63 ügyfele kárait mérte fel a térségben, és valamennyiüknek kifizette a 150 ezer forintos gyorssegélyt. (MTI)

  • Azonnali segítségként 50 millió forintot utal át az OTP Bank a Magyar
    Kármentő Alapba a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak megsegítésére.
    A pénzintézet vállalja azt is, hogy az alapba október 18-tól,
    lakossági adományokból befolyó következő 50 millió forintot
    megduplázza - mondta Nagy Zoltán marketingigazgató. Az OTP vállalta
    még, hogy a katasztrófa sújtotta térségben nem mond fel egyetlen
    hitelszerződést sem az adott ingatlan károsodása vagy megsemmisülése
    miatt. Nagy Zoltán hozzátette: az érintett ügyfelekkel a későbbiekben
    együttműködnek, és közösen próbálnak megoldást találni a pénzintézet
    adósvédelmi programja keretében. (Független Hírügynökség)

  • cikkünk a témában:

    Még nem indult újra a termelés az ajkai timföldgyárban

  • cikkünk a témában:

    Elbírja az embert a füzitői vörösiszap

    Vajon fenyegethet-e az ajkaihoz hasonló ipari katasztrófával egy húsz éve bezárt vörösiszap-tározó? Az almásfüzitőiek és a neszmélyiek tudják a választ. Tovább >>>

  • Öt szakembert küldött az osztrák hadsereg a védelmi miniszter utasítására Ajka térségébe, az iszapömlés helyszínére, közölte pénteken a bécsi szaktárca. Négy utász és egy egészségügyi szakember utazott a gátépítési munkálatokra Magyarországra, valamennyien nemzetközi tapasztalatokkal rendelkeznek .

    A bécsi közlés szerint Magyarország csütörtök este fordult Ausztriához a megkereséssel, hogy tud-e a hadsereg szakértőket rendelkezésre bocsátani. "Magától értetődő, hogy segítünk szomszédainknak" - fogalmazott Norbert Darabos osztrák védelmi miniszter. "Azonnal útnak indítottuk a szakembereket" - tette hozzá. (MTI)

  • "Szolidaritás 2010" elnevezéssel programot indított az MSZP az iszapömlés és az árvíz sújtotta területeken élők megsegítésére. Kunhalmi Ágnes, az országos elnökség tagja pénteki sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: számukra az egyik legfontosabb társadalmi érték a szolidaritás. Fontosnak tartja, hogy ne csak akkor segítsenek, ha baj van és hogy erősödjön a bizalmi tőke az emberek között.

    A párt weboldalán megtalálhatók azoknak a vidéki irodáknak, raktáraknak az elérhetőségei, amelyek az adományokat gyűjtik, de a budapesti központba is bárki vihet felajánlást. Ehhez kapcsolódóan a honlapon egy telefonszám is található, amelyen részletesebb felvilágosítást tudnak adni. Az MSZP az Árvízkárosultakért alapítványon keresztül juttatja el a pénzadományokat a katasztrófa károsultjainak. Kunhalmi Ágnes kitért arra: a helyszíni tapasztalataik alapján az embereknek elsősorban tartós élelmiszerekre, háztartási gépekre, bútorokra, és lakástextilre, ágyneműkre, takarókra van szüksége. (MTI)

  • cikkünk a témában:

    Növényekkel is megtisztítható a vörösiszapos talaj

    A fitoextrakció – növények általi kivonás - során a növények felveszik a nehézfémeket a talajból a gyökérzeten át. Miután ezeket a hajtásokba a növények nem „szeretik” továbbítani, a szennyezés nagy része a gyökérben marad. Ezeket a növényanyagokat veszélyes hulladékként lehet kezelni a későbbiekben, és speciális eljárással égetőkemencékben lehet megsemmisíteni úgy, hogy a légkörbe ne jusson szennyezőanyag. Tovább >>>

  • A vörösiszap károsultjainak érdekeit védő Magyar György ügyvéd pertársaságot alapított a kolontári és devecseri károsultakkal. Pénteken ennek egyik mozzanataként megnyitották kárrendezési irodájukat Devecserben, a Deák téren, a volt tsz-irodában (I. emelet 15-16-os szoba). Az irodába direkt és indirekt károsodottakat várnak, hogy egy hatoldalas adatlapot kitöltve meg tudják fogalmazni a kártérítési igényeket, mondta Magyar György az Index helyszíni tudósítójának.

    Ahhoz, hogy el tudják indítani a kártérítési pereket pontosan tudni kell, hogy a felpereseknek milyen javaik tűntek el, károsodtak a vörösiszapárban, magyarázta az ügyvéd. Magyar György beszámolt arról is, hogy már többféle iratot eljuttattak az illetékesekhez, így például a Mal Zrt-hez felszólító levelet küldtek, amiben bejelentették követeléseiket, illetve azt, hgy alapvetően peren kívül szeretnének megegyezni. A Budai központi Kerületi Bírósághoz pedig
    indítványt nyújtottak be, amiben kérték a Mal Zrt vezetői és az esetleges többi gyanúsított vagyonának zár alá vételét.

    Az első cél, hogy felmérjék a károkat, a másik, hogy az első jogi lépésekkel vagyoni háttér, káralap keletkezzen a károsultaknak, mondta Magyar György.

  • A 715 kitelepített nagy része hazatért Kolontárra, ahová a hatóságok péntektől eresztik visszaköltözni a lakosokat. Ötszázan már hazatértek, többen ezt azért nem tehetik meg, mert lakóházuk megsemmisült. Amíg lakhatásuk megoldódik, rokonoknál, ismerősöknél lesznek elszállásolva. Devecserre még hétszázan nem tértek vissza a katasztrófa után kiköltözésre kényszerültek közül. Dobson Tibor kármentési szóvivő tájékoztatása szerint 292 devecseri, 47 kolontári és 21 somlóvásárhelyi lakóház állapotát kell felmérni. A hatóságok senkit sem kényszerítenek arra, hogy visszatérjen otthonába, azok is számíthatnak segítségre, akiken a háza nem sérült meg. (MTI)

  • A testület dönt arról, hogy a vörösiszapkárok mentesítésére létrejött Magyar Kármentő Alapba befizetett adományokra hol van a legnagyobb szükség, közölte Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője szombati sajtótájékoztatóján. A bizottság elnöke Lasztovicza Jenő, a Veszprém megyei védelmi bizottság elnöke, tagjai a Veszprém megyei önkormányzat főjegyzője, a Belügyminisztérium delegáltja, Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely polgármesterei, valamint a Veszprém megyei 1-es számú országgyűlési választókerület fideszes képviselője, Ékes József. (MTI)

  • Az EU és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértői szerint a magyar hatóságok jól kezelték a veszélyhelyzetet az iszapkatasztrófa sújtotta térségben, mondta Bakondi György szombaton a kormányszóvivői tájékoztatón. A Mal Zrt.-t felügyelő kormánybiztos közlése szerint a két szakértőcsoport a víztisztítást és a helyszíni kármentesítést is pozitívan értékelte. A szakértők további tanácsokat adnak majd a munkálatokhoz, írásos véleményüket a magyar fél is nyilvánosságra hozza. (MTI)

  • Devecser és Somlóvásárhely mezőgazdasági területein repülőről szórt műgyantával fednék le a vörösiszapot, hogy ne keletkezzen por, nyilatkozta Dobson Tibor kármentesítési szóvivő Kolontáron. Az anyagot a repce porzása ellen használják, az egészségre nem káros. A szóráshoz közeli, lakott területen kívüli alsóbbrendű utakon viszont sebességkorlátozást vezetnek be, mert az utak csúszóssá válhatnak a műgyantától. Ha a műgyantalepel sikeresen megakadályozza a száradó vörösiszap levegőbe jutását, a szakemberek a teljes területet lefedik majd ezzel az anyaggal. (MTI)

  • Az év végéig meghosszabítaná a vörösiszap-katasztrófa miatti veszélyhelyzetet Veszprém, Győr-Moson-Sopron és Zala megyében a kormány. Az alkotmányos szabályok szerint a kormány saját hatáskörében csak 14 napra rendelhet el veszélyhelyzetet, annak meghosszabbításáról a parlament dönthet. Bakondi György katasztrófabiztos szerint az országgyűlés hétfői ülésén már meg is hosszabbíthatja a veszélyhelyzetet.

  • Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője és a Mal Zrt felügyelő kormánybiztosa közölte: megszigorítják a belépést az érintett területekre, Kolontárra és Devecserre a nem ott élők csak előzetes egyeztetés után, katasztrófavédelmi engedéllyel juthatnak be. 23 óra után a lakosság kijárását is korlátozzák.

    Az OKF szigorítja a tudományos vizsgálatokra vonatkozó szabályokat is, méréseket, elemzéseket a továbbiakban csak a Kormányzati Koordinációs Bizottság Tudományos Tanácsának akkreditációjával rendelkező személyek és szervezetek végezhetnek, és a vizsgálatok során gyűjtött adatokat is egyeztetni kell a testülettel.