Iszapömlés Veszprém megyében

2010.10.16. 13:27

Fontosabb részletek
  • Október 4-én gátszakadás volt a Magyar Alumínium ajkai timföldgyárának vörösiszap-tárolójánál.
  • A katasztrófában kilencen haltak meg, 120-an megsebesültek.
  • Kolontáron 50, Devecserben 230-270, Somlóvásárhelyen 21 ház rongálódott meg vagy vált lakhatatlanná.
  • Az erősen lúgos szennyeződés a Torna patakon és a Marcal folyón keresztül felhígulva a Dunába jutott. A Torna és a Marcal teljes élővilága elpusztult.
  • A Magyar Tudományos Akadémia jelentése szerint a vörösiszap önmagában nem okoz környezeti problémát, a lúgos oldószer hatását kell semlegesíteni.
  • Orbán Viktor október 11-én napirend előtti felszólalásában jelentette be a parlamentben, hogy őrizetbe vették a Mal Zrt. vezérigazgatóját, a vállalatot pedig állami irányítás aló vonják.
  • A Nemzeti Nyomozóiroda eddig három embert gyanúsított meg közveszélyokozással és környezetkárosítással.
  • Bakondi György katasztrófavédelmi biztosként átvette a kontrollt a Mal Zrt. felett

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Bakondi György katasztrófabiztos, a Magyar Alumínium megbízott vezetője szerint munkatársai eddigi munkájuk során garantálták az ajkai timföldgyár működésének biztonságát. A cég telephelyeit jelenleg a rendőrség őrzi, de hamarosan új biztonsági cég áll szolgálatba a vállalatnál. Az üzemszerű termelés kedden indulhat be a Mal-nál.

  • Az útzár miatt aki nem helyi lakos, vagy nincs engedélye, továbbra sem mehet be Kolontárra Ajka felől. Rossz az út, mindenhol csak a vörösiszapot és építési hulladékot látni. Az elpusztított részeken a markológépek már megkezdték a tönkrement épületek bontását, a teherautók folyamatosan szállítják ki a faluból az iszapot, a tönkrement bútorokat és a törmeléket.

  • A Belügyminisztérium már felmérte, hogy a vörösiszappal elöntött 21 devecseri utca 292 ingatlanjában mekkora kár keletkezett, de a pontos adatokat még nem közölték Toldi Tamás polgármesterrel. Devecser 5000 lakosából 700 jelenleg nem lakik a házában, közülük 400-an nem is tudnak visszatérni. Toldi személyes felmérése szerint 200 lakás menthetetlen állapotban van, főként a romák lakta szegénynegyed, a Dankó-telep házai, ezeket le kell majd bontani. A kisváros utcáin jelenleg zajlik a kármentesítés: locsolják az utakat, teherautók hordják el a vörösiszapot. A már megtisztított területeket gipsszel szórják fel. A Devecsert elhagyó autókat a város határában katonák mossák le. (MTI)

  • Devecseren a vörösiszaptól legjobban sújtott Dankó-telep romáit a volt bíróság épületében, a zeneiskola három tantermében helyezték el. Itt többen is az ellátásukról panaszkodtak: nem tudnak tisztálkodni, mert nincs meleg víz és fűtés. A felnőttek és a kisgyerekek matracokon alszanak, vannak, akik attól tartanak, hogy a karácsonyt is itt kell majd tölteniük. A városvezetés által kijelölt Sümegi úthoz közeli területen, ahol a tervek szerint az év végéig felépülne az új lakópark, nem akarnak újabb cigánytelepet. A romák ijelentették: nem szeretnének Devecserből elköltözni, a településen folytatnák tovább az életüket.(MTI)

  • Kolontár legsúlyosabban megrongálódott részére, a Kossuth utca alsó felére továbbra sem lehet bemenni, csak azoknak, akik részt vesznek a házak bontásában. A település kevésbé iszap sújtotta részére már nagyjából 500 lakos tért vissza, ők segélycsomagokkal és a dobozokban kimentett értékeikkel mennek vissza a házaikba, hogy megpróbálják újrakezdeni az életüket.

  • Négy házat bontotttak eddig le Kolontár iszapsújtotta részéről információink szerint. Folyamatosan zajlik a törmelékek eltakarítása. Kilenc-tíz billencs áll sorban a Kossuth utcán. Közben a művelődési házban folyamatosan osztják dobozokban a segélycsomagokat: tartós élelmiszereket (tészta, rízs, liszt, lekvár, tojás, gabonapehely), illetve a személyes és a ház tisztításához szükséges tiszítószereket (gumikesztyűket, pormaszkokat is). 800 lakosból 500-an már visszatértek a faluba. Pszichológusok is járják az utcákat, hogy igény szerint lelki segítséget nyújtsanak a traumát átélt helyieknek.

  • Ajkán temették el az iszapkatasztrófa első két áldozatát, egy házaspárt, jelentették be a tv2 Tények műsorában. Az asszony a Kolontár melletti timföldgyár iszapömlést követő első percekben halt meg, férje röviddel utána.

  • A Torna-patak egykori hídjának romjait már elszállították, a vöröslő folyamra a katonák új hidat akarnak építeni. A vasúti pályaszakaszt kicserélték, lefektették a síneket, írta az MTI. Már csak a megálló kialakítása van hátra.

  • A vörösiszappal elöntött térségben az ivóvíz iható és a levegő szálló por koncentrációja sem haladja meg az egészségügyi határértéket, közölte a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága (OKF) szombaton a magyar és európai uniós szakértői adatok alapján. A jelentés-tervezet véglegesítése vasárnap várható.

  • Zajlik a kárfelmérés és egyeztetés az iszapkatasztrófa károsultjaival a jövőbeni lakhatásuk megoldásáról, és ennek függvényében folytatódik a kárfelszámolási munka Devecseren, mondta Dobson Tibor vasárnap reggel. Hétfőn megkezdik Devecser 21 elöntött utcáján lévő házak udvarairól az iszapos föld gyalulását és elszállítását, az árkok szélesítését, és ehhez a kerítéseket markológépek elbontják. (MTI)

  • Hangágyúkat telepítettek a katasztrófa sújtotta térség két településére. Devecserben hat, Kolontáron három, magaslati pontra szerelt hangszórókon át tudnak üzenni az ott élőknek. Kolontár élhető részén, ahol a vörösiszap nem károsította meg a házakat, a rendőrök szombat éjjel 38 lakásban nem találtak embereket, ők még nem tértek haza a falujukba. A szombat déli visszatelepítéskor 500 ember tért vissza. (MTI)

  • Még egyetlen épületre sem adtak ki bontási határozatot a vörösiszappal elöntött Devecseren, mondta Bakos György megyei katasztrófavédelmi szóvivő. Ha egy épület szemmel láthatóan is lakhatatlanná vált, a kárfelszámolás során az épületet nem lehet elbontani, mert arról a jegyzőnek határozatot kell hoznia, és a kártalanításról megállapodást köt az állam az érintettekkel. (MTI)

  • Vitát tart kedden az Európai Parlament jövő heti plenáris ülésén a magyarországi vörösiszap-katasztrófáról. Egyebek között azt vitatják meg, hogyan csökkenthető a jövőben az ipari katasztrófahelyzetek kialakulásának kockázata, illetve hogyan nyújthat az unió gyors segítséget, ha már bekövetkezett a baj. A kérdés plenáris napirendre tűzését magyar EP-képviselők kezdeményezték.

  • A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) ifjúsági szervezete hétfőn kisbusszal utazik Devecserre, hogy segítsen a vörösiszap áradása miatt bajba jutott helyieknek és a kolontáriaknak, közölte Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének ügyvezető igazgatója. A csapat hétfő reggel nyolckor a Mazsihisz Síp utcai székháza elől indul egymillió forint értékű, Németországból beszerzett védőálarccal, védőkesztyűvel, csizmával és szemüveggel felszerelve. (MTI)

  • Osztrák hadmérnökök vizsgálják az ajkai zagytározó megsérült kazettáját, hogy miként lehetne megállítani a repedezett északi gátfal további süllyedését, és miként lehetne lezárni a kiszakadt tározót. Az erőd építésben jártas osztrák hadmérnök szakértők Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár felkérésére érkeztek a katasztrófa sújtotta térségbe. (MTI)

  • A devecseri polgármesteri hivatalban kérhetnek segítséget azok, akik a vörösiszap által elöntött területen laknak, de nem tudják megoldani az állataik etetését. A rászorulók tápot, konzervet is kaphatnak, olvasható a Veszprém megyei védelmi bizottság felhívásában. (FH)

  • Újabb huszonhárom kolontári lakóház lebontásáról döntött a védelmi bizottság. A Kossuth és a Malom utcában lévő, vörösiszappal szennyezett és lakhatatlanná vált otthonok bontási engedélyét a jövő héten adhatják ki. Kolontáron, a Torna-patakon túli részen lévő, lakhatatlanná vált lakóházakat a lehető legrövidebb időn belül le kell bontani. Ezért arra kérték a Mal Zrt.-t, jelöljön ki egy olyan deponáló helyet, ahová a törmelékeket, valamint a vörösiszappal szennyezett földet el lehet szállítani, és a területet majd rekultiválni lehet. (MTI)

  • A tudományos tanács elfogadta azokat a megállapításokat, hogy a szennyeződés sehol sem jutott tíz centiméternél mélyebbre a talajba, és csak helyenként keveredett a felszíni talajréteggel, közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF). A mélyebb talajrétegek és az első vízadó talajréteg közvetlenül nincs veszélyben. Ezt a tényt megerősítették az EU- és a WHO-szakértők is. (FH)

  • Befejeződött a lakosság visszatelepülése Kolontárra, a településre 191 ember nem akar visszaköltözni, 94 ház áll üresen. A település polgármestere szombaton késő este egyeztetett a helybeliekkel, akik ezután kitölthették azt a dokumentumot, amelyben arról nyilatkoznak, hogy mik az elképzeléseik a jövőbeni lakhatásukról. (FH)

  • Öt éven át évi 300 millió forintot, összesen másfél milliárd forint kártérítést fizetne a Mal Zrt. a károsultaknak, mondta Tolnay Lajos, a MAL Zrt. elnöke. A felelősség ügyében egyelőre nem lehet pontos véleményeket alkotni, de az emberi tragédiákat mégis valahogy kezelni kell, ennek más módja nincs, mint a kárpótlás és kártalanítás, tette hozzá. Elmondta: felkészültek arra, hogy a megsérültnél négyszer biztonságosabb, már meglévő tározóba helyezik el a vörösiszapot. (MTI/boon.hu)

  • cikkünk a témában:

    Lesznek nyertesei is a vörösiszap-katasztrófának

    Az ajkai vörösiszap-tározó gátjának átszakadása után kialakult katasztrófa jelentős növekedést indíthat be a most éledező európai környezetszennyezési felelősségbiztosítások területén. A vállalatok ugyanis kezdenek ráébredni, hogy a katasztrófák utáni kárrendezés hatalmas költségeivel szemben érdemes bebiztosítani magukat.

  • Október 31-én a Veszprémi Arénában tizenkét órás segélykoncertet rendeznek ismert hazai zenekarok részvételével. Fellép többek között a 30Y, a Quimby, a Kiscsillag, a Kistehén Tánczenekar, Harcsa Veronika, az Anima Sound System és még sokan mások. A koncertsorozat délután kettőkor kezdődik, a fellépés sorrendjét sorsolással döntik el. A teljes bevételt a devecseri és a kolontári önkormányzatnak utalják át.

  • Az utak és a közterületek után megkezdték a hátsó kertek takarítását Devecseren. Hetven gép dolgozik, van, ahol öt, és van, ahol 40 centis vörösiszappal kell megbírkózniuk, ezért lánctalpas gépeket is bevetnek. A felszedett iszapot a hatos tározóba hordják, jó idő esetén a munka másfél hétig tart. Ha befejezték, Kolontáron folytatják a munkát. (FH)

  • A magyar hatóságok kitűnően, azonnal reagáltak a vörösiszap-katasztrófára, jelentette ki Budapesten Krisztalina Georgieva katasztrófavédelmi és humanitárius segítségnyújtási ügyekben illetékes EU-biztos. Elmondta: az Európai Unió a természeti katasztrófák kárainak enyhítését szolgáló úgynevezett szolidaritási alapból nem nyújthat segítséget, de a környezetvédelmi és vidékfejlesztési célokat szolgáló strukturális alapokból történhet átcsoportosítás. (MTI)

  • Vészhelyzet esetén a bajba jutott állatok megsegítése érdekében közös akcióterv kidolgozására szólítanak fel civil állatvédő szervezetek a kormányhoz intézett nyílt levelükben. Közben Devecser és Kolontár önkormányzata arra kéri az állatvédő szervezeteket és magánszemélyeket, hogy küldjék el e-mailben a katasztrófaövezetből mentett és elszállított állatok adatait. Az email-t a csurgaine.erika@devecser.hu valamint az info.matsz@freemail.hu címre lehet küldeni. (MTI)

  • Mohács önkormányzata egymillió forinttal segíti az iszapkatasztrófa károsultjait. Azt, hogy célzottan hová, kiknek szánja a támogatást a város, a következő napokban a képviselőtestület egészségügyi és szociális bizottsága terjeszti elő döntésre a városvezetésnek. (MTI)

  • cikkünk a témában:

    Már három gyanúsított van

    A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) újabb gyanúsítottat hallgatott ki az
    iszapkatasztrófával kapcsolatban, aki szabadlábon védekezhet, közölte az ORFK. Ezzel a gyanúsítottak száma háromra emelkedett. F. Józsefné a Mal Zrt. környezetvédelmi és laborfelelőseként megalapozottan gyanúsítható gondatlan közveszélyokozás és környezetkárosítás vétségével. F. Józsefné nem tett vallomást, a gyanúsítás ellen panaszt jelentett be.

  • Válságosra fordult a két héttel ezelőtti iszapömlésben megsérült egyik páciens állapota. A hetvenes éveiben járó, testfelületének közel háromnegyedén megégett ember állapota két napja vált instabillá. A másik két sérült közül a 30-35 százalékban égett betegen újabb bőrpótló műtétet hajtottak végre, míg a 10-15 százalékban sérült ápolt várhatóan a hétvégén távozhat az intézményből. Ő sem lesz gyógyult, és várhatóan neki is további beavatkozásokra lesz később szüksége. (MTI)

  • Várhatóan több mint száz házat ítélnek bontásra Devecseren, a kárfelmérés jelenleg is tart, a katasztrófa miatt legalább 220 család lakhatását kell majd megoldani, mondta Toldi Tamás, Devecser polgármestere. A város határába tervezett lakópark helyét már korábban kijelölték, a terület három tulajdonosával tart az egyeztetés, hogy milyen feltételekkel vásárolhatnák meg tőlük a telket. Még az sem tisztázott, hogy az állam vagy az önkormányzat veszi meg a területet. (MTI)

  • cikkünk a témában:

    Századvég: A kormány jól kezelte az iszapkatasztrófát

    A Századvég felmérése szerint a magyar társadalom majd kilenctizede úgy véli, hogy a kormány jól (50 százalék) vagy nagyon jól (36 százalék) kezelte a vörösiszap-katasztrófa következményeit.