Iszapömlés Veszprém megyében

2010.10.18. 15:37

Fontosabb részletek
  • Október 4-én gátszakadás volt a Magyar Alumínium ajkai timföldgyárának vörösiszap-tárolójánál.
  • A katasztrófában kilencen haltak meg, 120-an megsebesültek.
  • Kolontáron 50, Devecserben 230-270, Somlóvásárhelyen 21 ház rongálódott meg vagy vált lakhatatlanná.
  • Az erősen lúgos szennyeződés a Torna patakon és a Marcal folyón keresztül felhígulva a Dunába jutott. A Torna és a Marcal teljes élővilága elpusztult.
  • A Magyar Tudományos Akadémia jelentése szerint a vörösiszap önmagában nem okoz környezeti problémát, a lúgos oldószer hatását kell semlegesíteni.
  • Orbán Viktor október 11-én napirend előtti felszólalásában jelentette be a parlamentben, hogy őrizetbe vették a Mal Zrt. vezérigazgatóját, a vállalatot pedig állami irányítás aló vonják.
  • A Nemzeti Nyomozóiroda eddig három embert gyanúsított meg közveszélyokozással és környezetkárosítással.
  • Bakondi György katasztrófavédelmi biztosként átvette a kontrollt a Mal Zrt. felett

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • cikkünk a témában:

    Politikusoktól és statikusoktól függ Devecser újjáépítése

    Az iszapömlés által sújtott Devecseren az újjáépítés legnehezebb része a hatósági engedélyek beszerzése lesz, de ha ez elhúzódik, a fedél nélkül maradt családok karácsonyig nem költözhetnek új lakásba. Az új lakónegyedet a Makovecz Imre nevével fémjelzett Kós Károly Egyesülés tervezi. A városban legalább 220 család lakhatását kell megoldani.

  • cikkünk a témában:

    Szerdán tárgyal a Mal a károsultakkal

    Jogi kényszer nélkül, a társadalmi felelősségvállalás keretében is vállalná a felelősséget, vagyis a vörösiszap-katasztrófában kárt szenvedettek valamilyen mértékű kártalanítását a Mal Zrt. A károsultak jogi képviselőjének kezdeményezésére szerdán találkozik a cég és a károsultak képviselete, ahol szándékaik szerint elindulhat egy folyamat, amelynek segítségével peren kívül megtörténhet a kártalanítás.

  • Devecserbe érkezett az Európai Unió katasztrófavédelmi és humanitárius segítségnyújtási ügyekben illetékes biztosa, Krisztalina Georgieva négytagú delegációjával Kolontárt is felkereste. Az EU-biztos egyórás látogatást tett a helyszínen, hogy tájékozódjon a kárelhárításról. Autóval bejárta a térség egy részét, Kolontáron megnézte a lerombolt híd környékét és az ott folyó munkálatokat, majd felment a tározó tetejére - a 9-es és a 10-es tározó közötti gátra - és megtekintette a sérült tározó kiszakadt sarkát, amelyen keresztül kiömlött a mérgező vörösiszap.

    Ugyancsak a vörösiszap sújtotta térségbe látogatott hétfőn tájékozódási céllal az Európai Unió soros elnökségét betöltő Belgium delegációja  Annemie Turtelboom belügyminiszter vezetésével. (MTI)

  • Csaknem 180 millió forint értékű adomány érkezett eddig a legnagyobb hazai telefonszolgáltatók és a Vöröskereszt által közösen indított 1749-es segélyvonalra. Ez majdnem 900 ezer darab hívást és üzenetet jelent. Az 1752-es Nemzeti Segélyvonalra csaknem 850 ezer hívás futott be eddig, itt összesen több mint bruttó 257 millió forint gyűlt össze. (Független Hírügynökség)

  • Mindenkinek, aki részt vesz az iszap eltakarításában, alaposan meg kell mosakodnia, mielőtt belép az otthonába, ajánlja a Veszprém Megyei Védelmi Bizottság. Aki hozzányúl a vörös iszaphoz, minden alkalommal mosson kezet, de a gyakori kézmosásra a nap minden szakaszában fokozott figyelmet kell fordítani. A külterületeken a megfelelő maszk, szükség esetén védőszemüveg, védőruha és csizma viselése ajánlott. Minden szennyezett élelmiszert ki kell dobni, a szennyezett ruhákat pedig ki kell mosni. A családok lehetőség szerint a házak felsőbb emeletén lakjanak, illetve aludjanak, hívják fel rá a figyelmet. (Független Hírügynökség)

  • Pénzbeli gyűjtést indított a Litván-Magyar Kulturális Baráti Társaság a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak megsegítésére Litvániában. Az adományok összegyűjtésére Vytautas Grinius, a társaság vezetője bankszámlát nyitott, erre várják a felajánlásokat. Grinius kettős állampolgár, közel két évtizeden át élt Veszprémben. Mint mondta, Magyarországot hazájának tekinti. A Litván-Magyar Kulturális Baráti Társaságot a balti államba való visszatérése után alakította meg. Hétfőn szinte valamennyi litván napilap foglalkozott a sajtótájékoztatóval és a gyűjtéssel. (MTI)

  • A Zöld Baloldal és a Lehet Más a Politika azt követeli a kormánytól, hogy Kolontáron és Devecserben állítsa le a lakosság visszatelepítését, és azonnal találja meg az eddig visszatértek számára a más településeken való elhelyezés lehetőségét.

    Emlékeztetnek arra, hogy a két hete bekövetkezett baleset óta a közvetlenül érintett településeken kívül, a vörösiszappal borított több mint tíz négyzetkilométeres területen még meg sem kezdődött a szennyezőanyag összegyűjtése és megfelelő elhelyezése. A közlemény hangsúlyozza, hogy a száradó vörösiszapból fakadó, nehézfémekkel és más veszélyes anyagokkal szennyezett por koncentrációja a hivatalos, és a független mérések szerint jelentősen meghaladja az egészségügyi határértéket. (MTI)

  • Az Országgyűlés hétfőn felhatalmazta a kormányt arra, hogy év végéig meghosszabbítsa a vörösiszap-katasztrófa miatt Veszprém, Győr-Moson-Sopron és Vas megyében elrendelt veszélyhelyzetet. A kormány szombaton terjesztette az Országgyűlés elé az október 6-án kihirdetett veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló indítványt, amelyet a képviselők 349 igen szavazattal, és a szocialista Szanyi Tibor ellenszavazatával fogadtak el. A törvény szerint a kormány 14 napra hirdethet veszélyhelyzetet, ennek meghosszabbítása az Országgyűlés hatáskörébe tartozik. (MTI)

  • cikkünk a témában:

    Szabadlábon marad Bakonyi Zoltán

    Továbbra is szabadlábon védekezhet Bakonyi Zoltán a Mal Zrt. vezérigazgatója, döntött a Veszprém Megyei Bíróság. Míg azonban a szabadlábra helyezésről szóló elsőfokú végzés szerint Bakonyinál a bűncselekmény alapos gyanúja sem áll fenn, a másodfokon eljáró megyei bíróság úgy ítélte meg: Bakonyi Zoltánnál fölvethető a halálos tömegszerencsétlenséget okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanúja. Az Index kérdésére Kahler Frigyes a Veszprém Megyei Bíróság büntetőkollégiumának vezetője azt mondta: a bíróság a főügyészség által becsatolt, a timföldgyár szabályozással és katasztrófaelhárítással kapcsolatos dokumentumaira alapozta ezt a megállapítást.

  • Devecser polgármestere lakossági fórumon ismertette a károsultakkal, milyen lehetőségek közül válaszhatnak. Kaphatnak egy állami lakóingatlant, beköltözhetnek a most épülő devecseri lakóparkba, vagy a tönkrement házuk értékében vásárolhatnak egy ingatlant állami költségen. Ez utóbbi konstrukcióról még tárgyalnak, jelentette tudósítónk.

  • Néhány órán belül elküldik a Belügyminisztériumba azt az összesítést, amely arról szól, hogy hány devecseri házat nyilvánítottak lakhatatlanná, hány szorul felújításra. 230-270 devecseri házat érintett az áradás, az új lakóparkban várhatóan kétszáz lakás lesz. A polgármester bízik abban, hogy már szerdán választ kapnak az állami szerepvállalás mértékéről.

  • cikkünk a témában:

    Kritikus állapotban egy szlovák tározó

    Nagyon rossz állapotban van a veszélyes anyagokat tartalmazó kelet-szlovákiai Szalánknál lévő Slovinky hulladéktározó; kiadósabb esőzések következtében gátszakadás és ökológiai katasztrófa fenyeget, közölte a szlovák mezőgazdasági tárca a veszélyes anyagokat tartalmazó 28 szlovákiai hulladéktározó ellenőrzésének eredménye alapján. Az ellenőrzéseket a magyarországi ökológiai katasztrófa után rendelték el. (MTI)

  • Valamelyest stabilizálódott a legsúlyosabban megsérült, Győrben ápolt beteg állapota. A főigazgató szerint a hétvégén elindult romlás megállt, de a hetvenes éveiben járó, a testfelületének csaknem a háromnegyedén égési sérüléseket szenvedett ember állapota továbbra is válságos. (MTI)

  • Országos gyűjtést tartanak a katasztrófa károsultjai javára október 31-én a katolikus templomokban, közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkársága. Ahol már gyűjtöttek erre a célra, ott az egyházmegyei hivatalokhoz kell eljuttatni a felajánlásokat. (MTI)

  • A CIB Bank nem mond fel hitelszerződést sem a fedezetként bevont ingatlan megsemmisülése, sem károsodása okán a vörösiszap sújtotta térségben hitelekkel rendelkező, károsult ügyfeleinek, közölte a pénzintézet. A bank eltekint a hitelügyletből fakadó teljes tartozás visszafizetésétől mindazon károsult esetében, akinek a katasztrófa miatt semmisült meg az ingatlanja, vagy a kármentesítés során bontották le a házát, illetve azok esetében, akiknek a biztosító a katasztrófa miatt gazdasági totálkárosnak minősítette az autóját. (MTI)

  • A devecseriek többsége az iszapkatasztrófa után is a városban maradna, derült ki az előzetes felmérésből. Akiknek a háza magasabb értékű volt, azok új ingatlanba költözhetnek, mások használt lakásokat kaphatnak. Közben hat honvédségi lakást is felújított az állam Devecser közelében, melybe a héten költözhetnek ideiglenesen azok, akiknek nincs hová menniük. (FH)

  • A vörösiszap-katasztrófa és az Európai Unió romaprogramja is szóba került Orbán Viktor és Soros György megbeszélésén. Az üzletember megerősítette, hogy egymillió dollárral kívánja segíteni a kármentést. Megegyeztek abban is, hogy a magyar kormány és az alapítvány egyeztet a felajánlott összeg felhasználásáról. (MTI)

  • Felelőtlenségnek nevezte a lakosok visszaköltöztetését a vörösiszap által szennyezett területre Jávor Benedek, az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke. Az ellenzéki politikus az Európai Parlament (EP) zöld frakciója által szervezett videokonferencián azt kérte, hogy Európa gyakoroljon nyomást a magyar kormányra: ne költöztessék vissza a lakosokat, hanem a szennyezett terület mielőbbi megtisztítására összpontosítsanak. (MTI)

  • Közös megegyezéssel megszűnt a Mal Zrt. vezérigazgatójának megbízatása október 15-én. A cég közleménye szerint a kialakult helyzetben az operatív vezető megközelítőleg anyanyelvi szintű magyar nyelvtudása elengedhetetlenül szükséges feltétel. Ennek hiányával indokolják a lépést. (MTI)

  • Várhatóan délben elkezdődnek a tárgyalások a Mal Zrt. és az iszapkárosultak képviselője között. Ruttner György, a cég jogi képviselője korábban akkor azt mondta: a tárgyaláson megbeszélik a károkkal kapcsolatos részleteket, vagyis melyek az önkormányzatokat ért károk, mik az egyéni károk, és hogyan lehet ezeket praktikusan kezelni. (FH)

  • cikkünk a témában:

    Kling István hagyta jóvá a kárelhárítási tervet

    A Mal Zrt. ajkai telephelyének üzemi kárelhárítási tervét tavaly a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség jóváhagyta. Az intézmény igazgatója Kling István volt, aki jelenleg a vidékfejlesztési minisztérium helyettes államtitkára és a Malt felügyelő, Bakondi-féle titkárság tagja. (Blikk)

  • Egy siófoki ügyvéd 23 milliárd forintra perelné az állam nevében a Mal Zrt.-t. Léhmann György elkészítette a vörösiszap-katasztrófa kárainak megtérítése érdekében indítandó per keresetlevelét, és azt eljuttatta Orbán Viktor miniszterelnöknek, felajánlva ingyenes jogi segítségét. Erkölcsi értékvesztés címén húszmilliárd forint, a Marcal folyón végzett kárelhárítás és a természeti értékcsökkenés miatt egymilliárd, Kolontár és Devecser kármentesítése miatt egymilliárd és a kolontári védőgát építése miatt újabb egymilliárd forint megtérítését javasolja perben követelni. (MTI/Somogyi Hírlap)

  • Nyugodtan csordogál a délelőtt Devecserben, persze ez katasztrófa utáni nyugalom, jelentette tudósítónk. A nem a mentésen ügyködő helybéliek körülbelül tíz százaléka hordhat maszkot. A levegő ugyanakkor tényleg sűrű, 10-15 perc után érezni a lerakódást a garatban, bár azt nem tudni, hogy ez a gipsz vagy maga a vörösiszap.

  • "Káosz" - jellemezte a helyzetet egy közmunkás, aki az egyik leggazdagabb helyi lomizó portáját takarítja. A mentés szervezetlen, gyakran több, különböző helyről érkezett csoport próbálja ugyanazt a helyet kitakarítani: kézzel, nagy munkával kiszednek dolgokat, amiket egy tolólapos pár perc múlva visszatol. Az eddig megkérdezett helyiek szerint az iszap eltakarítása sokkal tovább fog tartani, mint azt pillanatnyilag a közvélemény gondolná.

  • Tévhit, hogy a kilométerekkel messzebb fekvő Devecsert kevésbé sújtotta a vörösiszap, mint Kolontárt. A város érintett része annyira elpusztult, hogy itt is elkezdték az épületek bontását, bár egyelőre főleg melléképületeket láttunk lerombolni, jelentette tudósítónk.

  • Honlapot indított Bakondi György kormánybiztos azzal a céllal, hogy a Mal Zrt. állami felügyeletével kapcsolatos tevékenységéről folyamatosan tájékoztassa a közvéleményt, írta Petróczi Tímea, a kormánybiztos szóvivője. A honlap ideiglenesen a http://katbiztos.katved.hu címen érhető el, a végleges oldal hivatalos elérhetősége a http://www.katasztrofabiztos.hu lesz, amely három hét múlva lép működésbe. (MTI)

  • "Nem kéne" - kiálltottuk oda a nem természetes vörös macskának, aki iszapos füvet legelt Devecser katasztrófa sújtotta negyedének közepén. Nyilván az összes egér elpusztult, ezért a reformtáplálkozás.

  • Egy óra tartózkodás Devecser elzárt területén és komoly vastagságú lepedék rakódik le az ember torkában. A helyszínen az a tudósító érzése, hogy innen csak azért nem telepítettek ki mindenkit, mert túl sokan vannak, és nagyon sokba kerülne.

  • Tudósítóink megnézték a helyet, ahová az iszap által ellepett autókat gyűjtötték össze. A vörösiszap durva hatására jellemző, hogy hiába van felhúzva az összes zárógomb, szinte egyik ajtó sem nyílik, úgy látszik, a belső szerkezetet megette a lúg. A Renault akarata ellenére organikus motort fejlesztett ki Devecserben: egy 21-es Nevada motorházteteje alatt szívós fűfélékből és iszapból alkotott erőforrást találtak.

  • Rákezdett az eső, úgyhogy a porzástól talán kevésbé kell tartani.