Ez a poszt a következő Percről percre része:

Iszapömlés Veszprém megyében

Fontosabb részletek
  • Október 4-én gátszakadás volt a Magyar Alumínium ajkai timföldgyárának vörösiszap-tárolójánál.
  • A katasztrófában kilencen haltak meg, 120-an megsebesültek.
  • Kolontáron 50, Devecserben 230-270, Somlóvásárhelyen 21 ház rongálódott meg vagy vált lakhatatlanná.
  • Az erősen lúgos szennyeződés a Torna patakon és a Marcal folyón keresztül felhígulva a Dunába jutott. A Torna és a Marcal teljes élővilága elpusztult.
  • A Magyar Tudományos Akadémia jelentése szerint a vörösiszap önmagában nem okoz környezeti problémát, a lúgos oldószer hatását kell semlegesíteni.
  • Orbán Viktor október 11-én napirend előtti felszólalásában jelentette be a parlamentben, hogy őrizetbe vették a Mal Zrt. vezérigazgatóját, a vállalatot pedig állami irányítás aló vonják.
  • A Nemzeti Nyomozóiroda eddig három embert gyanúsított meg közveszélyokozással és környezetkárosítással.
  • Bakondi György katasztrófavédelmi biztosként átvette a kontrollt a Mal Zrt. felett

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Felázott a talaj Ajka közelében, alig lehet közlekedni, közölte Toldi Tamás, Devecser polgármestere. A fennakadások miatt az összegyűjtött iszapot szállító konténeres teherautók vesztegelni kényszerülnek. (MTI)

  • Megemlékezik szerda délután kezdődő ülésén az iszapömlés négy halálos áldozatáról az Európai Parlament. A parlament elnökét, Jerzy Buzeket a néppárti frakció vezetője, Joseph Daul kérte fel a megemlékezésre. Daul maga is részvétét nyilvánította az áldozatok rokonainak. (MTI)

  • Két helyen is ideiglenes fenékküszöböt építenek ki Győr-Moson-Sopron megyében a Marcal folyón, hogy lassítsák a folyását. Így a vörösiszap könnyebben leülepedhet, mondta Szakács Imre, a megyei védelmi bizottság vezetője. A védműveket Mórichida felett, a szentei hídnál, illetve közvetlenül a Rábával való összefolyás előtt, Gyirmót közelében építik ki. A szakemberek számításai szerint mire a szennyeződés a Rábába ér, eléggé felhígul ahhoz, hogy ne okozzon gondot. (MTI)

  • A Magyar Alumínium üzemi lapjának 2002. januári száma (letölthető .pdf-ben) szerint az akkor még csak egyetemi tanár Illés Zoltán, jelenlegi környezetvédelmi államtitkár hallgatóival látogatást tett az üzemben, ahol többek között a vörösiszap tárolását tanulmányozták. Az üzemi lap beszámolója szerint Illés Zoltán "elismerését fejezte ki a környezetvédelmi munkáért, elsősorban a teljeskörű környezetvédelmi rendszer befejezéséért, a rekultiváció felgyorsításáért".

  • Van remény arra, hogy megmentsék annak a hároméves kislánynak a látását, akinek a szemébe ment a vörösiszap, mondta Bausz Mária, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának igazgatóhelyettese. Megvizsgálták a kislányt, majd átküldték a Heim Pál Kórház toxikológiai osztályára, mivel a gyermek nyelt is a veszélyes iszapból. Miután ott ellátták, a szemészeti klinikán egy kisebb műtét vár a gyermekre. (FH)

  • Dobson Tibor ezredest, fővárosi tűzoltóparancsnok-helyettest rendelte ki Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője a kárfelszámolási munkákkal kapcsolatos tájékoztatásra. Dobson Tibor elmondta: délutántól a katasztrófa helyszínéről ad tájékoztatást a sajtónak a következő napokban. (MTI)

  • Eddig kétezer tonna gipszet szállítottak ki a Mátrai Erőműből a vörösiszap semlegesítésére. A visontai erőműben a kibocsátott füst kénleválasztása során melléktermékként évente mintegy 500 ezer tonna jó minőségű, nagy tisztaságú gipsz keletkezik. (MTI)

  • Birkát, kutyákat és macskákat mentettek ki a vörösiszapból, majd szállítottak Budapestre. Az állatmentők ideiglenes befogadók jelentkezését várják. A maró vegyszer hatására súlyos bőr- és szemsérüléseket szenvedett állatokat megfürdették, majd intenzív terápiában részesítették őket. (MTI)

  • Fenékküszöböt építenek a Marcal folyón, hogy leülepítsék a felgyülemlett veszélyes iszapot és semlegesíteni tudják. A fenékküszöb segítségével felduzzasztják a Marcal vizét, de a víz a mederben marad. A küszöböket Kemeneshőgyész, Boba, Szentei térségében, valamint a Marcal duzzasztónál a Rábába való betorkollás felett építik. Ezzel párhuzamosan folyamatosan adagolják a gipszet és a savat a folyóba, valamint mérik a víz pH-értékét. (MTI)

  • Teljesen biztonságos a magyarországi tartózkodás, erre hívja fel az országba utazni kívánók figyelmét a kormányzati kommunikációért felelős államtitkárság. Azt írták, hogy a vörösiszap tározójának átszakadása lokális vészhelyzetet okozott, nincs káros hatása a távolabb fekvő településeken. (FH)

  • Együttérzéséről és az Európai Parlament teljes támogatásáról biztosította Magyarországot az iszapömlés miatt Jerzy Buzek, a testület elnöke a EP brüsszeli plenáris ülésének kezdetén. (MTI)

  • A szakemberek a Marcal folyóban kezelni tudják a vörösiszap lúgos kémhatását, így a remények szerint a káros anyagok nem kerülnek a Dunába, közölte Pintér Sándor belügyminiszter a kormányszóvivői tájékoztatón. Az érintett tározó gátjain 24 órás őrséget, figyelőszolgálatot működtetnek. (MTI)

  • Segélyakciót kezdeményezett egy burgenlandi vállalkozó, akinek Devecseren is van gyára, jelentette az osztrák rádió és televízió (ORF). Michael Leier a vörösiszap eltakarításához szükséges eszközöket, ruhaneműt és takarókat gyűjt. Amit Burgenlandban összegyűjtenek, három óra alatt a helyszínre tudják vinni. (MTI)

  • Ezeket a képeket egy devecseri óvodás kislány rajzolta, az édesanyja küldte el nekünk.

  • Románia rendszeres tájékoztatást kért Magyarországtól, amely aggodalmát fejezi ki az ajkai iszapömlés esetleges határokon átnyúló hatásai miatt, ugyanakkor technikai segítséget ajánlott fel a katasztrófavédelmi munkálatokhoz, derül ki Borbély László romániai környezetvédelmi miniszter leveléből. (MTI)

  • Ötmillió forint értékű üzemanyaggal támogatja a Mol a Kolontáron bekövetkezett katasztrófa mentésében dolgozó szervezeteket. (MTI)

  • A vörösiszapömlés Győrben ápolt három sérültje közül egy állapota életveszélyes, közölte Tamás László János, a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház főigazgató főorvosa. Ennek az idős embernek a testfelülete több mint hetven százalékán sérült meg a vegyi égés következtében. A másik két páciensnél 30-35, illetve 10-15 százalékos ugyanez a sérülési arány. (MTI)

  • Homokzsákokkal megerősítették a Marcal töltését Mersevátnál, az eső ugyanis megemelte a vízszintet és a vörösiszappal erősen szennyezett vizet mindenképp a mederben kívánják tartani, mondta Kovács Ferenc, a Vas megyei védelmi bizottság elnöke. (MTI)

  • Három embert még keresnek a hétfői gátszakadás után, mondta a kormányszóvivői tájékoztatón a belügyminiszter. Pintér Sándor megerősítette, hogy nem természeti katasztrófa, hanem emberi mulasztás okozhatta a tragédiát. Hozzátette: a három érintett településen a rendőrök folyamatosan járőröznek a kitelepítettek otthonai közelében, eddig nem érkezett hír fosztogatásról. (FH)

  • Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) összesítése szerint szolgálatteljesítés közben hét rendőr sérült meg az iszapömlés sújtotta Kolontáron és környékén, ők az orvosi ellátást követően ismét munkába álltak. (MTI)

  • 1986-ban volt már egy kisebb méretű iszapömlés a timföldgyári tározóknál Ajkán, amelyet akkor elhallgattak a közvélemény elől az illetékesek, a kolontáriak ugyanakkor tudtak róla, közölte Léhmann Róbert helyi lakos. Akkor világos színű lúg ömlött ki a tározóból. Léhmann szerint azt az áradatot levitte a Torna-patak, illetve szétterült a közeli réten. (MTI)

  • A jövő héten kedden temetik el a vörösiszap-áradás első áldozatát Kolontáron, a helyi temetőben, közölte Mór Miklós plébános. Október 12-én délután 3 órakor emlékmisét tartanak a négy elhunyt áldozat emlékére, majd a 34 éves fiatalembert fél négykor helyezik végső nyugalomra a falu másik végében lévő temetőben. (MTI)

  • Csütörtökön kezdik meg a házankénti százezer forintos gyorssegély kiosztását Devecserben a károsultjaknak, szerdán csak az igénylések bejelentését várják a polgármesteri hivatalban, mondta Toldi Tamás, Devecser polgármestere. Elmondta azt is, hogy a lakossági fórum 19 órakor kezdődik majd, amelyen ott lesznek a Mal Zrt. képviselői is. (MTI)

  • Kaposvár egymillió forintot ajánl fel polgárai nevében a vörösiszap által elöntött településeken élőknek a károk enyhítésére, közölte Szita Károly polgármester. A közgyűlés jövő heti ülésén döntenek a bajbajutottak megsegítéséről. (MTI)

  • A szerbiai lakosságot egyelőre nem fenyegeti veszély a Nyugat-Magyarországon kiömlött veszélyes anyag, a vörösiszap miatt, jelentette ki Predrag Marić, a belgrádi belügyminisztérium rendkívüli helyzetekért felelős részlegének illetékese. Elővigyázatosságból a szerb-horvát-magyar hármashatárnál, a Vajdaság északnyugati csücskében fekvő falunál, Bezdánnál rendszeres időközönként vizsgálják a Duna vizének minőségét. (MTI)

  • Mindkét érintett településen, Devecserben és Kolontáron 18 órától tartanak lakossági fórumot, erről a Veszprém megyei védelmi bizottság ülésén döntöttek. Korábban több ellentétes információ hangzott el a lakossági fórumok kezdési időpontjáról. (MTI)

  • A Jobbik parlamenti vizsgálóbizottságot kezdeményez a "magyar Csernobilnak" is nevezhető iszapömlés és a további veszélyes ipari technológiák feltérképezése érdekében, közölte Pál Gábor, a párt sajtófőnöke. Látványelemként "ártalmatlan" vörösiszapfürdőt állítanak fel a Mal Zrt. vezetőinek Ajkán csütörtökön délelőtt tizenegykor.

  • Az átszakadt zagytározót üzemeltető Mal Zrt. privatizációs szerződésének nyilvánosságra hozatalát kéri a Lehet Más a Politika (LMP) Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési minisztertől. Jávor Benedek, a párt országgyűlési képviselője elmondta: erre azért van szükség, mert meg kell tudni, hogy az milyen biztonsági és kárelhárítási előírásokat tartalmaz. Ennek alapján aztán ellenőrizni lehet, hogy maradéktalanul betartotta-e a cég a kötelezettségeit. (MTI)

  • Biztonságos az almásfüzitői timföldgyár közelében lévő két vörösiszap-tározó, amelyben 3,5-4 millió köbméter vörösiszapot helyeztek el 1983 és 1997 között, tájékoztatta a megyei önkormányzat. A Neszmély és az Almásfüzitő mellett lévő tározókban az iszap megszilárdult, az egyik tározót fűvel borított földtöltés zárja le. A létesítmények környékén szivárgásra utaló nyomokat nem találtak. (MTI)

  • Egy spanyol forgatócsoport is megjelent a katasztrófa sújtotta helyszínen, a német, angol, osztrák és szlovák stábok mellé. Kolontár lakossági fórumán 100-120 helybéli és harminc-negyven újságíró gyűlt össze. A polgármester kezdi a tájékoztatást, a kolontáriak nem tudják, miről lesz szó, jelentette tudósítónk.