Ez a poszt a következő Percről percre része:

Iszapömlés Veszprém megyében

Fontosabb részletek
  • Október 4-én gátszakadás volt a Magyar Alumínium ajkai timföldgyárának vörösiszap-tárolójánál.
  • A katasztrófában kilencen haltak meg, 120-an megsebesültek.
  • Kolontáron 50, Devecserben 230-270, Somlóvásárhelyen 21 ház rongálódott meg vagy vált lakhatatlanná.
  • Az erősen lúgos szennyeződés a Torna patakon és a Marcal folyón keresztül felhígulva a Dunába jutott. A Torna és a Marcal teljes élővilága elpusztult.
  • A Magyar Tudományos Akadémia jelentése szerint a vörösiszap önmagában nem okoz környezeti problémát, a lúgos oldószer hatását kell semlegesíteni.
  • Orbán Viktor október 11-én napirend előtti felszólalásában jelentette be a parlamentben, hogy őrizetbe vették a Mal Zrt. vezérigazgatóját, a vállalatot pedig állami irányítás aló vonják.
  • A Nemzeti Nyomozóiroda eddig három embert gyanúsított meg közveszélyokozással és környezetkárosítással.
  • Bakondi György katasztrófavédelmi biztosként átvette a kontrollt a Mal Zrt. felett

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Nemcsak környezetvédelmi, hanem építészeti szempontból is soron kívül ellenőrzik a magyarországi vörösiszap-tározókat, jelentette be Pintér Sándor belügyminiszter nemzetközi sajtótájékoztatóján. " "Leellenőrizzük, hogy azok a tározók", amelyeket 15-40 évvel ezelőtt alakítottak ki, megfelelnek-e a mai kor követelményeinek" - mondta. (MTI)

  • Rendkívül fontos, hogy az iszapkatasztrófa áldozatai lehetőségeikhez képest minél pontosabb adatbázist állítsanak össze, próbálják meg rögzíteni, kinek milyen vagyontárgyában vagy a testi épségében milyen kár keletkezett, mondta Magyar György ügyvéd. Szerinte a kárigénnyel élni kívánók együttes fellépése már most is rendkívül fontos, de a pertársaság alakítása egyelőre korai. (Duna tv)

  • Több mint ezer hektárra nőtt a vörösiszap által elöntött területek nagysága, mondta Pintér Sándor belügyminiszter. Az ajkai üzem termelésének felfüggesztése vasárnapig mindenképpen fennmarad. A belügyminiszter azt is elmondta, hogy a nehézfémeket a fenékgátakkal sikerült a felszínen tartani, az ivóvízbázis tehát nincs veszélyben. (FH)

  • Öttagú szakértői csoportot küld Magyarországra az Európai Unió a Kolontár mellett történt vörösiszap-katasztrófa következményeinek felmérésére. A csoport mérési eredményeitől, tevékenységétől teszik függővé a többi külföldi felajánlás elfogadását. A szakértői csoport kiküldését Magyarország kezdeményezte az EU-nál. (MTI)

  • Szakértők 1986 és 1990 között az épülő iszaptározók térségében környezeti felmérést tartottak, és arra jutottak, hogy a létesítmény megrepedhet, mondta el a 180 perc című műsorban Winkler Gusztáv, a Budapesti Műszaki Egyetem Fotogrammetria és Térinformatika Tanszékének adjunktusa. Vizsgálati eredményeiket folyamatosan jelentették, így azokat mindenki ismerhette. (MR1 Kossuth)

  • Eddig mintegy 600 katona vett részt és 60 technikai eszközt vettek igénybe az iszapömlés által érintett településeken a kárfelszámolásban. A honvédelmi minisztérium tájékoztatása szerint pénteken 195 katona és 40 technikai eszköz vesz részt a mentésben. A szentesi mászaki ezred katonái a Kolontáron felállított ideiglenes híd őrzését és üzemeltetését végzik, a vegyvédelmisek az autók és az utak tisztításán dolgoznak, mások pedig a vörösiszapot lapátolják. Eddig a katonáknak 3 kilométernyi utat sikerült megtisztítaniuk a vörös színű szennyeződéstől. (MTI)

  • Másodfokú vízminőség-védelmi készültséget rendeltek el, s folyamatosan mérik a Duna pH-értékét a folyó szobi szakaszán péntek reggel 6 órától. A víz színében nem észleltek változást, 8,19-es pH-értéket mértek. Ez kicsit lúgosabb a normálisnál, de a környezetre nem jelent komolyabb veszélyt. A szakemberek szerint a nagy vízhozamú Dunában a szennyeződés gyorsan higul. A folyamatos mérésekre azért van szükség, hogy ha netán megjelenne egy szenyezettebb csóva, azt időben észlelhessék. (MTI)

  • Pintér Sándor elmondta: zajlanak a kihallgatások a katasztrófa ügyében indult nyomozásban. Tanúkat keresnek arra, hogyan kezelték a gátakat, a gátak mögé bezúdított vörösiszapot, továbbá milyen karbantartási munkálatokat és hogyan végeztek el. Szeretnének olyan felvételeket is megtekintetni, amelyek bizonyítják, mikor, melyik ponton és hol tört át a gát, mi volt ennek az előidézője. (MTI)

  • Csak a lakók és hozzátartozóik mehetnek be a hétvégén Kolontárra, Devecserre és Somlóvásárhelyre, az iszapömlés sújtotta három településre, közölte délben a rendőrség. Az engedély nélkül belépők ellen határozottan fellépnek, írta közleményében az országos rendőrfőkapitány. A Veszprém megyei rendőrség munkáját a készenléti rendőrség kivezényelt egységei is segítik. (MTI)

  • Tízmillió forint pénzadományt, egy család lakóházának teljes felújítását és tíz tonna hal telepítését ajánlotta fel az iszapkárok enyhítésére a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt.

  • Részvéttáviratot küldött magyar kollégájának, Martonyi Jánosnak Mikuláš Dzurinda szlovák külügyminiszter az eddig öt emberéletet követelő vörösiszap-katasztrófa miatt. Dzurinda azt is jelezte Martonyinak, hogy Szlovákia kész aktívan részt venni a károk felszámolásában. (FH)

  • Csalók gyűjtenek a Magyar Vöröskereszt nevében a károsultjak számára. A segélyszervezet felhívja az adakozók figyelmét, hogy csak a saját honlapján, a www.voroskereszt.hu oldalon szereplő információk a valósak. A szervezet az ügyben megtette a megfelelő jogi lépéseket. (FH)

  • Ausztria felajánlotta segítségét Magyarországnak az iszapömlés következményeinek elhárításában. Az osztrák környezetvédelmi minisztérium e célból felállított különbizottsága akciótervet dolgozott ki, ennek keretében szakértőket küldenének a térségbe.  A határtérségben végzett rendszeres levegőminta-méréseket gyakrabban, heti egy alkalom helyett naponta végzik. Ausztriát a helyzet jelenlegi állása szerint nem fenyegeti veszély, közölte Nikolaus Berlakovich környezetvédelmi miniszter. (MTI)

    D KOS20090331006
    Nikolaus Berlakovich
  • Azonnal meg kel kezdeni a vizes élőhelyeken okozott károk felmérését, írta közleményében a Magyar Madártani Egyesület (MME). Az egyesület szerint külön figyelmet kell fordítani a kiemelt madárvédelmi területnek számító Szigetközre. A közlemény szerint az élőhely rekonstrukciók, a fajok visszatelepedését elősegítő akcióprogramok, illetve a nem őshonos és „özönfajok” visszaszorítása mind fontos elemei annak a munkának, amely a következő években várnak a természetvédőkre. (MTI)

  • Sajtóközpontot állít fel a katasztrófavédelem a Kolontáron dolgozó hazai és külföldi újságírók számára. Dobson Tibor kármentesítési szóvivő elmondta, hogy péntek reggeltől az újságírók, a fotóriporterek és a tévéstábok csak szervezett formában, egy nap három alkalommal, felügyelet mellett juthatnak be az iszappal elöntött utcákba és a házak közé, de a sajtóközpontban folyamatos tájékoztatást kapnak. (Kreatív Online)

  • A Mecsekérc Zrt. vezérigazgatója szerint rövid távon alkalmatlanná vált az emberi életre az iszapkatasztrófa által sújtott terület. Varga József azt mondta: kísérletek elvégzését is szükségesnek tartaná ahhoz, hogy megtalálják a károk felszámolásának leghatékonyabb módjait. (MTI)

  • Devecser határában megtalálták az iszapömlés hatodik áldozatát, közölte Dobson Tibor kárfelszámolási szóvivő. A speciális mentők éjjel-nappal keresik az eltűnteket, a katasztrófavédelem három eltűntről tud. Hétfő óta többször átkutatták a vörösiszappal elöntött Torna-patakot, és lecsapolták a halastavat, de nem jártak eredménnyel. A térségben tovább kutatnak az eltűnt emberek után.  (MTI)

    DVETT20101008051
    Az iszapáradat hatodik áldozatát teszik koporsóba a devecseri kastélykertben egy ajkai temetkezési vállalat dolgozói
  • Csütörtök éjfélig több mint 420 ezren hívták a 1749-es segélyvonalat, vagy küldtek sms-t, közölte a Magyar Vöröskereszt. Ez majdnem 85 millió forintot jelent.

  • Várhatóan a jövő hét végéig tart a vörösiszap szennyezéssel érintett Győr-Moson-Sopron megyei vizek mentén elrendelt halászati, itatási és öntözési tilalom, mondta Szakács Imre, a megyei védelmi bizottság elnöke. Várhatóan ekkorra normalizálódik annyira a folyók pH-értéke, hogy fel lehet oldani a korlátozást.

  • A Mal Zrt. vezetősége kétszázezer eurós (kb. 55 millió forintos) helyreállítási alapot nyit a hétfői katasztrófa által okozott károk enyhítéséhez. A vállalat közleménye szerint amennyiben a timföldgyár újraindítja a termelést, szabadon felhasználható forrásaiból az alapot további befizetésekkel gyarapítja, valamint a cég stratégiai partnerei is folyamatosan ajánlják fel segítségüket. A Mal Zrt. ígéretet tesz a megsérült tározójának egy éven belüli helyreállítására, addig "egy nagyon kis iszaptárolót kíván használni". (MTI)

  • A szervezet pénteki közleményében azt állította, hogy például az almásfüzitői timföldgyár zagytározója sem elég biztonságos.
    A WWF az Európai Unió bányászati biztonsági irányelveit is bírálta és az iparihulladék-tárolók teljes körű ellenőrzését szorgalmazta Magyarországon és egész Kelet-Európában. (MTI)

  • A Mosoni Dunát megvédték, de a Torna patak és a Marcal folyó halott, ökológiai katasztrófa történt - közölte Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár, amikor pénteken jelentést tett Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszternek Kolontáron. Az államtitkár elmondta: a vízmozgást lelassították, a beleöntött magnézium és kalcium-nitrát a Rába és a Marcal torkolatáig csökkentette a ph értéket, ezzel a Mosoni Dunát megvédték, nem látni szennyeződést. Most a legfontosabb feladat a lúgos kémhatás csökkentése.
    Az ökológiai katasztrófa 800-1000 hektárt érint, a talajcseréhez komoly összeget kell idecsoportosítani. Az erdőfoltokat tarra kell vágni, de előtte savazással kell semlegesíteni. Muharay Árpád a katasztrófavédelem helyi vezetője közölte, hogy a vörösiszappal érintett terület a légi felvételek alapján a korábbi 800 hektárról 1017-re nőtt. (MTI)

  • Újabb holttestet találtak a vörösiszap elöntötte Devecser közelében péntek délután, ezzel hétre emelkedett a halálos áldozatok száma - közölte Dobson Tibor katasztrófavédelmi szóvivő. Egy embert továbbra sem találnak.

  • A cég minden szabályt betartott, és minden az előírásoknak megfelelően történt, mondta ismét Bakonyi Zoltán, a Mal Zrt. vezérigazgatója Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszternek tett jelentése után. Bakonyi szerint a vegymérések az utolsó pillanatig normális értékeket mutattak, a fizikai ellenőrzéseken sem találtak eltérést. Az iszapréteg sokkal kevesebb volt a tározóban a megengedettnél, betűre pontosan betartottunk minden szabályt, mondta. Arra a kérdésre, miszerint a cég dolgozói hetekkel korábban szivárgást észleltek, úgy reagált: "a csorgó vizek azért vannak, hogy összegyűjtsék". (MTI)

  • A Groupama Garancia biztosító pénteken befejezte Kolontáron a kárfelmérést, az általa biztosított ingatlanokban több mint 500 millió forint kárt állapított meg. A Generali-Providencia Biztosító előzetes helyszíni kárfelmérése szerint Devecseren és Kolontáron nyolc lakóépületben és a bennük tárolt ingóságokban mintegy 30 millió forint kár keletkezett. Sérült továbbá egy kolontári tojásfeldolgozó üzem és több devecseri üzlethelyiség, az itt keletkezett kár előzetes becslések szerint 163 millió forint. Az Aegon kárszakértői előzetesen egymilliárd forintra becsülték az ügyfeleik kárát csütörtökön.

    A K&H Biztosító is csatlakozik azokhoz a biztosítókhoz, amelyek - annak ellenére, hogy a lakásbiztosítás alapján nem kötelesek az iszapömlés miatti károk megtérítésére - 150 ezer forintos gyorssegélyt adnak az ügyfeleiknek - jelentette be a biztosító. Korábban az Aegon, a Generali, az Allianz, a Groupama Garancia és az Union jelentette be 150 ezer forint gyorssegély folyósítását. (MTI)

  • Egy idős férfi és egy idős nő holttestét találták meg, mindketten kolontáriak, tudta meg a hatodik, és hetedik áldozatról a TV2. Egy eltűnt asszonyt még keresnek.

  • Már szombat reggel Budapestre érkezik az unió katasztrófavédelmi megfigyelő és információs központjának (MIC) összekötője, akinek az lesz az első feladata, hogy előkészítse a külföldi szakértői csoport fogadását. A csoport tagjait a magyar hatóságok válogatják össze a felajánlkozók közül a tapasztalatok alapján. Miután megérkeztek, az összekötő fogja egyeztetni a magyar hatóságokkal a csoport munkáját, és ő fogja irányítani az információáramlást az MIC, a szakértők és a magyar hatóságok között, mondta Ferran Tarradellas, a katasztrófavédelmi ügyekben illetékes EU-biztos, Krisztalina Georgieva szóvivője. (MTI)

  • Alkoholtilalmat rendelt el pénteken Devecser és Kolontár önkormányzata. A tilalom a visszavonásig érvényes - olvasható a Veszprém Megyei Védelmi Bizottság közleményében, amely tájékoztat arról is, hogy az iszapkatasztrófa károsultjaira hivatkozva megjelentek már csalók, szélhámosok is. Számlaszámot adnak meg az embereknek azzal a kéréssel, hogy arra küldjenek adományokat a károsultak megsegítésére.
    A megyei védelmi bizottság tájékoztatása szerint csak az érintett önkormányzatok (Devecser, Kolontár és Somlóvásárhely), valamint a Vöröskereszt honlapján megadott számlaszámok a hitelesek, továbbá senki se adjon pénzt az "adománygyűjtők kezébe". (MTI)

  • A Kormányzati Kommunikációért Felelős Államtitkárság honlapot indított a vörösiszap-katasztrófáról, a vorosiszap.bm.hu illetve redsludge.bm.hu címen magyar és angol nyelven elérhetőek a vörösiszap-katasztrófával kapcsolatos hivatalos információk, kormányzati nyilatkozatok, döntések, intézkedések, háttérinformációk, emellett megtalálhatóak a legfrissebb vízügyi jelentések is.

  • Várhatóan szombat reggel éri el a Dunában Budapestet a vörösiszaptól "szennyezett csóva", amelynek ph értéke folyamatosan hígul, tájékoztatott a Kormányzati Kommunikációért Felelős Államtitkárság. A Duna élővilága nincs veszélyben, mivel már csak egy szennyezett csóva jutott el a folyóig, ez pedig olyan csekély mennyiség, hogy már nem okoz szennyezést, írják. A környezetvédelmi felügyelőség szakemberei szerint a Duna pH értéke mára 8 körülire csökkent, így nem kell számolni vízminőségi problémákkal, valamint egészségkárosító hatásokkal. (MTI)