Ez a poszt a következő Percről percre része:

Iszapömlés Veszprém megyében

Fontosabb részletek
  • Október 4-én gátszakadás volt a Magyar Alumínium ajkai timföldgyárának vörösiszap-tárolójánál.
  • A katasztrófában kilencen haltak meg, 120-an megsebesültek.
  • Kolontáron 50, Devecserben 230-270, Somlóvásárhelyen 21 ház rongálódott meg vagy vált lakhatatlanná.
  • Az erősen lúgos szennyeződés a Torna patakon és a Marcal folyón keresztül felhígulva a Dunába jutott. A Torna és a Marcal teljes élővilága elpusztult.
  • A Magyar Tudományos Akadémia jelentése szerint a vörösiszap önmagában nem okoz környezeti problémát, a lúgos oldószer hatását kell semlegesíteni.
  • Orbán Viktor október 11-én napirend előtti felszólalásában jelentette be a parlamentben, hogy őrizetbe vették a Mal Zrt. vezérigazgatóját, a vállalatot pedig állami irányítás aló vonják.
  • A Nemzeti Nyomozóiroda eddig három embert gyanúsított meg közveszélyokozással és környezetkárosítással.
  • Bakondi György katasztrófavédelmi biztosként átvette a kontrollt a Mal Zrt. felett

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Akik pénzzel segítenék a katasztrófa áldozatait, megtehetik a Nemzeti Segélyvonal 1752-es telefonszámon. A Nemzeti Segélyvonal az öt legnagyobb magyarországi segélyszervezet közös alapítványa.

  • Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár szerint a katasztrófát a Mal okozta, ezért a cégnek kell állnia a kárelhárítás tízmillárd forintot is meghaladó költségeit. Véleménye szerint fennáll a veszélye, hogy további tározók is megsérülnek, és "csak a szerencsén múlt", hogy a sűrűbb állagú szürkeiszap "még nem tört ki a tározóból", jelentette az MTI. A szürkeiszap amúgy kevésbé veszélyes a vörösiszapnál, például nem lúgos, és sűrűsége miatt nem zúdul áradásként a környékre.

  • cikkünk a témában:

    Illés: Mindenki térdre, imához!

    Minden létező segítséget megad a kormány az ajkai térségben kialakult ökológiai katasztrófa felszámolásához, azonban a több mint tízmillárd forintra becsült költségeket a katasztrófát okozó cégnek kell állnia, jelentette ki a környezetvédelmi államtitkár.

  • A Mal közleménye szerint megkezdődött a 10-es tároló sérült gátjának tömedékelése a további szivárgás megakadályozására. A cég első közleményét csaknem egy nappal a katasztrófa után adta ki. "A társaság vezetése kötelességének tartja a közvélemény folyamatos hiteles tájékoztatását az ügyben" - írták ebben a közleményükben. (MTI)

  • Helyszíni tudósítónk jelentése szerint kiderült, miért terjedt el Kolontáron, hogy újabb gátszakadás történt. A hétfőn beomlott gátszakasz még álló falából leszakadt egy nagyobb darab kő, amire többen pánikban menekülni kezdtek, és vitték a hírt a faluba, melynek teljes ottmaradt lakossága az egyetlen magaslatra, a templomdombra menekült. Tudósítónk megmászta a zagytározó gátját, jelentése szerint két-három méter mélységnyi zagy ömlött ki hétfőn. Hogy amúgy milyen mély a tároló, azt nem tudta megállapítani.

  • Élelmiszercsomagokat oszt a lakosságnak a vörösiszappal elöntött területeken a Katolikus Karitász. A szervezet helyi munkatársai a devecseri plébánián ideiglenes szállást alakítottak ki az otthonukat elhagyni kényszerülőknek. A maró hatású, nehézfémekkel szennyezett iszap eltakarításához gumicsizmát, gumikesztyűt, vödröt, takarítóeszközöket juttatnak el a lakossághoz. 17 órakor pedig szentmisét tartanak az áldozatok lelki üdvéért.

    A Katolikus Karitász a 12011148-00124534-00800007 számú bankszámlán várja a segíteni szándékozók adományait, a közlemény rovatba az "ISZAPÁR" megjegyzést kérik feltüntetni. (MTI)

  • A Vas megyei Szergény határában próbálnak beavatkozni a katasztrófavédelem egységei, hogy megállítsák, lelassítsák a Marcal vizébe került vörösiszap továbbterjedését. Előkészületként nagy mennyiségű gipszet szállítanak a folyó partjára. Eddig két tűzoltóegységet irányítottak a helyszínre, de a védekezést még nem kezdték el. Szergénybe tart a megyei védelmi bizottság elnöke és a megyei katasztrófavédelmi igazgató is. (MTI)

  • Mórichidán, Rábaszentmiklóson és Koroncón készülnek vegyszeres beavatkozásra a Marcalon az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szakemberei. Mórichidán - amelyet a három település közül elsőként ér el a szennyezés - már jelentős mennyiségű gipszet halmoztak fel. Az alacsony vízállás miatt a vörösiszap áramlása lelassult, körülbelül harminc óra múlva éri el Győrben a Mosoni-Dunát. (MTI)

  • Már a helyszínen irányítja a mentési munkálatokat Pintér Sándor belügyminiszter és Bakondi György, az OKF főigazgatója. Érkezésükre újra összeült a védelmi bizottság, zárt ajtók mögött tájékoztatták a belügyminisztert az eddig elvégzett munkákról. A belügyminisztert és a katasztrófavédelem vezetőjét a további védekezési tervekről is tájékoztatják a környező települések polgármesterei, vízügyi és katasztrófavédelmi szakemberei. A helyszínre érkezett Hatala József országos fendőrfőkapitány is. (MTI)

  • Hétfőn több tűzoltó is égési sérüléseket szenvedett a mentési munkálatok során. Értesüléseink szerint az elsőként riasztott tűzoltók a mentés közben vették észre, hogy a karjukat végigmarta a vörösiszap. Egy neve elhallgatását kérő forrásunk szerint nem tájékoztatták őket arról, hogy erősen lúgos anyag, amiben a mentést kell folytatniuk.

  • Az LMP arra kéri a kormányt, hogy a jövő évi költségvetés kidolgozásakor fordítson több pénzt a hatósági monitoring és a környezetvédelmi hatóságok megerősítésére. Szilágyi László, a párt parlamenti képviselője szerint az elmúlt években a kormányok nem fordítottak kellő figyelmet a potenciális veszélyforrásokra. A katasztrófa szerinte nem fogható az elmúlt időszak csapadékos időjárására, a cég felelősségét emlegette. (MTI)

  • Budapesten két kórházban ápolnak olyan betegeket, akik a hétfői gátszakadás miatt bekövetkezett iszapömlés miatt szenvedtek vegyi égési sérüléseket az ajkai térségben. A Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ főigazgatója, Budaházy Emil keddi tájékoztatása szerint az intézménybe nyolc sérült érkezett, közülük egyet járóbetegként már elláttak, ő el is hagyta a kórházat. További hét embert tartanak bent könnyebb sérülésekkel. A Honvédkórházban tíz sérültet ápolnak, közülük háromnak súlyos az állapota. (MTI)

  • Magyarország eddig nem kért segítséget az Európai Bizottság katasztrófavédelmi megfigyelő és információs központjától a hétfői iszapömlés miatt, közölte Ferran Tarradellas, a válsághelyzetek kezelésével és humanitárius segítségnyújtással foglalkozó EU-biztos, Krisztalina Georgieva szóvivője. A központ "szoros figyelemmel követi a helyzet alakulását, de a jelek szerint a magyar hatóságok egyelőre képesek maguk megbirkózni a helyzettel", mondta.

    A 2001-ben létrehozott katasztrófavédelmi mechanizmusban a jelenleg 27 EU-tagország mellett Horvátország, Izland, Liechtenstein, valamint Norvégia is benne van. A részes országok olyan katasztrófavédelmi forrásokat tartanak készenlétben, amelyeket gyorsan a rászoruló ország rendelkezésére lehet bocsátani. (MTI)

  • A hétfői gátszakadás és iszapömlés után az ország összes zagytározójának engedélyeit felülvizsgálják a környezetvédelmi felügyelőségek, jelentette be Csepregi István, az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség főigazgatója. A zagytározókban nem csak a mostani katasztrófát okozó vörösiszap, hanem annál kevésbé veszélyes szerek is lehetnek, ezért engedélyezésük, kezelésük sem egységes, függ az üzemmérettől, a lerakó kapacitásától, elhelyezkedésétől is. (MTI)

  • A Független Hírügynökség jelentése szerint kedden dél körül megtalálták a hétfői iszapömlés negyedik halálos áldozatát Kolontáron. Információjuk szerint a tűzoltókkal levő ügyeletes orvos állapította meg a halál beálltát. A hírt egyelőre nem tudtuk megerősíttetni.

  • A katasztrófavédelem is megerősítette, hogy újabb halálos áldozatra bukkantak a mentőalakulatok. Az áldozat kilétéről, koráról és halála körülményeiről későbbre ígértek tájékoztatást.

  • Helyszíni tudósítónk jelentése szerint percekkel ezelőtt lezárták Kolontáron az eddig járható hidat. Mentők és tűzoltók indultak a házhoz, ahol dél körül megtalálták az iszapömlés negyedik halálos áldozatát. Az áldozat koráról még nem érkezett jelentés, korábban négy személyt, egy 76, egy 82 és egy 85 éves idős asszonyt, és egy 73 éves férfit tartottak nyilván eltűntként a településen.

  • Egy nyolcvan évesnél is idősebb nő a negyedik halálos áldozat, jelentette helyszíni tudósítónk. Az idős asszony családjával lakott a falu hídon túli, kisebb részén, ami egyben a település legmélyebben fekvő területe. Tudósítónk jelentése szerint a hídon túli részen álló mind a 15 házat elöntötte a víz. Mint mondta, a haláleset körülményei tisztázatlanok, az asszony családjával élt, a család el tudott menekülni. Az áldozatot hatvan év körüli fia azonosította, ő sokkos állapotban van, nem tudott nyilatkozni.

  • A köztársasági elnök kedd délután felkeresi a hétfői katasztrófa Budapesten, a Honvédkórházban ápolt sérültjeit.

  • Azonnali segítségnyújtást ígért a vörösiszappal elárasztott településeknek kedden a Magyar Vöröskereszt elnöke, Habsburg György a kolontári védelmi bizottság ülésén. A segélyszervezet elnöke tartós élelmiszert, takarót, ásványvizet és ruhákat ígért. A Vöröskereszt már hétfőn ötven tábori ágyat, ugyanennyi takarót, több száz konzervet, egy mikrobusznyi ásványvizet és ötven tagú csapatot küldött a településekre. (MTI)

  • Orbán Viktor miniszterelnök kedden délután részt vesz a Kormányzati Koordinációs Bizottság ülésén. Az egyeztetés után Pintér Sándor belügyminiszterrel közösen sajtótájékoztatót tart. (MTI)

  • A statisztikai hivatal adatai szerint 1853 lakóépület van Devecseren, ebből 1791 a város belterületén. Az utolsó adatok szerint eddig nagyjából négyszáz házat öntött el a tározóból kiáradt vörösiszap, vagyis a devecseri otthonok több mint húsz százaléka lakhatatlanná vált. Kolontáron arányaiban jobb a helyzet, a KSH adatai szerint 252 lakóingatlan van a községben, amiből nagyjából huszat sodort el a zagytározóból kiömlött iszap.

  • Egy néhány évvel ezelőtti felmérésben az ország akkori 168 kistérségének fejlettségi rangsorában a 125. helyen állt, vagyis elmaradott térségnek minősült Ajka és környéke, ahová a vörösiszappal elöntött, nagyjából nyolcszáz lakosú Kolontár és több mint ötezer fős Devecser is tartozik. A két település egyikén sincs jelentősebb vállalkozás, a községben az önkormányzat a legnagyobb foglalkoztató, az udvarból árusító lomisokról elhíresült Devecseren egy munkaruha-gyártó, egy baromfitenyésztő és egy csomagolóanyag-gyártó cég számít jelentősebb vállalkozásnak.

    Korontálon a foglalkoztatási hivatal statisztikái szerint idén augusztusban a munkaképes korúak közül minden kilencedik ember állástalan volt, a munkanélküliek több mint fele már egy évnél régebben nem tudott elhelyezkedni. Devecseren arányaiban még rosszabb a helyzet, a lakosok több mint 12 százalékának nincs állása, közülük minden másodiknak több mint egy éve (a megyei átlag 11,1 százalék, lényegében a korontálival megegyező). Devecser helyzetét az elmúlt években javította, hogy az aprófalvas térségben számos igazgatási feladatot lát el, csaknem harminc település okmányirodai, építésügyi és gyámügyi hatósága működik a városban.

  • cikkünk a témában:

    Ökológiai katasztrófa Kolontárnál

    Az elöntött falvakban és a környező szennyezett mezőgazdasági területeken talajcserére lesz szükség: legalább tíz-tizenöt centiméter mélységig fel kell szedni a vörösiszapos földet, és a károsodott és elpusztult növényzetet is össze kell gyűjteni. Jelenleg még becslésekbe sem bocsátkoznak a szakemberek, a kárfelmérés és tényfeltárás után lehet hozzávetőleges adatokat kapni a károk mértékéről. "Az biztos, hogy ökológiai katasztrófáról beszélhetünk" - mondta Farkas Béla, a Tatai Környezetvédelmi Zrt. környezetvédelmi igazgatója.

  • Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár azonnali hatállyal felfüggesztette a Magyar Alumínium termelői tevékenységét, egyben utasította a céget a megsérült tározó helyreállítására. A cég 2009-es évvégi jelentése szerint a vállalatnál 1081-en dolgoznak. (MTI)

  • cikkünk a témában:

    A biztosítók jóindulatától függ a kártérítés

    A lakásbiztosítások általában nem terjednek ki az olyan típusú károkra, amilyeneket a több települést is elöntő iszap okozott. A biztosítók szerint a tározó üzemeltetőjének, illetve felelősségbiztosítójának feladata a kártérítés, ám eddig az ajkai timföldgyár sem jelezte, milyen biztosítással rendelkezett volna a bekövetkezett eseményekre. A Magyar Biztosítók Szövetsége a rendkívüli helyzet miatt azt kérte, hogy a biztosítók ne ragaszkodjanak szigorúan a szerződés szövegéhez. Az Aegon bejelentette: szolidaritásból ingyenes kárszemlét és gyorssegélyt nyújt érintett ügyfeleinek.

  • Elmúlt a vörösiszap-áradás miatti közvetlen veszély az ajkai térségben, a munka a kárfelszámolásra és a helyreállításra összpontosul, közölte Pintér Sándor belügyminiszter a védelmi bizottság ülése után. Lasztovicza Jenő, a védelmi bizottság elnöke megerősítette: négy halálos áldozata van a katasztrófának, hat embert pedig még keresnek. (MTI)

  • Az ukrán vészhelyzetek minisztériuma az Interfax-Ukraine alapján már az ajkai gátszakadás külföldi következményeit mérlegelve kiadott egy közleményt, miszerint a vörösiszap várhatóan nem kerül a Tiszába és - folyásiránnyal ellentétesen ez nehéz is lenne -  Ukrajna területére.

  • A tározót üzemeltető társaság általa kötött felelősségbiztosítás értéke mindössze 10 millió forint – olvasható az Aegon biztosító kedden kiadott közleményében. Ez az érték eltörpül a várható kártérítési igények mellett, az iszapömlés ugyanus az eddigi becslések szerint több milliárdos – Illés Zoltán államtitkár szerint tízmilliárd forintot elérő – kárt okozott.

  • A világsajtóban kiemelt téma a magyarországi katasztrófa. A CNN a top stories rovatban, a BBC a vezető anyag alatt helyezte el a beszámolót. A teljesség igénye nélkül: a spanyol El País, az olasz Corriere della Sera, a svájci Neue Zürcher Zeitung is címoldalon foglalkozik az eseményekkel.