Ez a poszt a következő Percről percre része:

Iszapömlés Veszprém megyében

Fontosabb részletek
  • Október 4-én gátszakadás volt a Magyar Alumínium ajkai timföldgyárának vörösiszap-tárolójánál.
  • A katasztrófában kilencen haltak meg, 120-an megsebesültek.
  • Kolontáron 50, Devecserben 230-270, Somlóvásárhelyen 21 ház rongálódott meg vagy vált lakhatatlanná.
  • Az erősen lúgos szennyeződés a Torna patakon és a Marcal folyón keresztül felhígulva a Dunába jutott. A Torna és a Marcal teljes élővilága elpusztult.
  • A Magyar Tudományos Akadémia jelentése szerint a vörösiszap önmagában nem okoz környezeti problémát, a lúgos oldószer hatását kell semlegesíteni.
  • Orbán Viktor október 11-én napirend előtti felszólalásában jelentette be a parlamentben, hogy őrizetbe vették a Mal Zrt. vezérigazgatóját, a vállalatot pedig állami irányítás aló vonják.
  • A Nemzeti Nyomozóiroda eddig három embert gyanúsított meg közveszélyokozással és környezetkárosítással.
  • Bakondi György katasztrófavédelmi biztosként átvette a kontrollt a Mal Zrt. felett

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Elindulhat a tanítás a devecseri iskolában, ahová hétfőn szálásolták el a kitelepítetteket. Azóta a legtöbbjük rokonokhoz, ismerősökhöz költözött, akinek nem volt hová menni, azt a plébánián kialakított szükségszálláson helyezték el. Sok gyereket pszichésen is megviselt a hétfői iszapömlés, ezért a pedagógusok sokat beszélgetnek majd velük az órákon, mondta az iskolaigazgató, Eszerhainé Fatalin Ilona. (MTI)

  • Sokkal lúgosabb volt az MAL Zrt. zagytározójából kiömlött vörösiszap, mint arra számítani lehetett, mondta a Magyar Televízió szerda reggeli műsorában Simon Gergely, a Levegő Munkacsoport szakértője. Mint mondta, a vörösiszap átlagos PH-értéke 12 körül van, az ajkai zagytárolóból kiömlött iszap ennél egy nagyságrenddel lúgosabb, 13-as PH-értékű volt. Simon szerint ez azt jelenti, hogy a gyártás során nem nyerték vissza kellően a lúgot a hulladékból. A szakember szerint a zagytároló "gyenge lábakon állt", beton helyett a timföldgyár hamujából lett összedöngölve a gát. Sugárveszély szerinte nincs, még ha a vörösiszap sugárzása tízszerese is a talaj átlagos sugárzásához képest, ez még messze van a veszélyes értéktől. (FH)

  • cikkünk a témában:

    Hirosimai filmekben látni ilyesmit

    "Hirtelen jött az iszap, kinéztem az ablakon, 30-40 centi magasan állt a kertben. A távolban meg, mint egy szökőár, jött a többi. Mire szóltam a feleségemnek, már a szobában volt a víz, és néhány perc alatt feltöltötte a szobát." Az Index riportja Kolontár eddig elzárt részéből >>>


  • Géppisztolyos rendőrök őrizték egész éjjel Kolontár és Devecser vörösiszappal elzárt településrészeit, hogy így őrizzék a hátrahagyott értékeket, miközben a speciális mentők holttestek után kutattak – eredménytelenül. A fegyveresen megerősített rendőri szolgálatra azért volt szükség, mert lakossági panasz érkezett arról, hogy fosztogatók jelentek meg a helyszínen, és nagy értékű munkagépek, egyéb dolgok tűntek el az elhagyott házakból, udvarokból. A lezárt utcák közelébe csak több ponton történő rendőrségi ellenőrzés után lehet bejutni. (MTI)

  • Megnyitották szerda reggel Kolontár azon részét, amelyet két nappal korábban elzárt az iszapömlés. A katasztrófavédelem és a honvédség helyreállította a hidat, amit elsodort a vörösiszap. A híd megnyitása után az ott lakók szervezett formában hazatérhettek otthonaikba, hogy összegyűjtsék legszükségesebb dolgaikat. (MTI)

  • Géppisztolyos rendőrök őrizték egész éjjel Kolontár és Devecser vörösiszappal elzárt településrészeit, hogy így őrizzék a hátrahagyott értékeket, miközben a speciális mentők holttestek után kutattak, eredménytelenül. A fegyveresen megerősített rendőri szolgálatra azért volt szükség, mert lakossági panasz érkezett arról, hogy fosztogatók jelentek meg a helyszínen, és nagy értékű munkagépek, egyéb dolgok tűntek el az elhagyott házakból, udvarokból. A lezárt utcák közelébe csak több ponton történő rendőrségi ellenőrzés után lehet bejutni. (MTI)

  • A katasztrófavédelem legfrisebb tájékoztatása szerint immár csak három személyt tartanak nyilván eltűntként a hétfői iszapömlés után. Érdeklődésünkre a katasztrófavédelem helyszínen tartózkodó szóvivője nem tudott bővebb tájékoztatást adni arról, hogy milyen körülmények között találtak rá két eltűntre. Mint mondta, az eltűntként nyilvántartott személyek egyáltalán nem biztos, hogy a katasztrófa érintette területen tartózkodtak az iszapömlés idején.

  • Helyszíni tudósítónk jelentése szerint a katonák az utolsó simításokat végzik a kolontári ideiglenes hídon, a fél falu a feljárónál sorakozik, hogy végre átmehessen arra a településrészre, amit teljesen elöntött az iszap hétfőn - vannak, akik most vethetik az első pillantásokat elpusztult javaikra. A falusiakat hetven katasztrófavédelmis segíti majd a javak kimenekítésében, illetve a kertek, házak kitakarításában.

  • Tudósítónk jelentése szerint este hatra falugyűlést hívtak össze Kolontáron. A gyűlésen egy ügyvéd is részt vesz majd, tanácsot ad a károsultaknak a közös jogi fellépéshez, kárigényük érvényesítéséhez.

  • Tili Károly, Kolontár polgármestere szerint a károsultak 90 százaléka "soha többé nem akar visszatérni otthonába", mert senki sem tudja garantálni, hogy hasonló katasztrófa nem fordul elő többé. Az esti falugyűlésre meghívták a Magyar Alumínium vezetőit is, mivel a károsultak tőlük várják káruk megtérítését. (MTI)

  • Szerdán dél körül éri el Győr-Moson-Sopron megyét a vörösiszap-szennyezés. Az ár lúgossága valamelyest csökkent, de a Marcal élővilágában így is súlyos károkat okoz a szennyezés. A vegyszeres semlegesítésnek és az esti, éjszakai esőnek köszönhetően a Rába ennél jóval enyhébb károsodást szenvedhet. (MTI)

  • Takarítóeszközök felajánlását várja a lakosságtól a Magyar Ökomenikus Segélyszervezet. Elsősorban vödörre, lapátra, felmosórongyra lenne szükség, amit aztán eljuttatnának az iszapömlés károsultjainak. A segélyakció költésgeit az elsők között jelentkező British American Tobacco 600 ezer forintos támogatása fedezi.

  • Magára vállalta az iszapömlés áldozatainak temetési költségeit a Magyar Alumínium. Azt egyelőre nem tudni, hogy mikor lehet eltemetni a négy halálos áldozatot, jelentette az MTI. A katasztrófában két idős asszony, egy 35 éves férfi és egy hároméves gyermek vesztette életét.

  • Az aradi vértanúk mellett az iszapömlés eddig megtalált négy halálos áldozatára is emlékeznek. A polgármesteri hivatalra még nem rakták ki a gyászlobogót, Tili Károly polgármester szerint "még nem jutott rá idő". (MTI)

  • Nem kell pánikba esnie azoknak, akik fémes ízt éreznek a szájukban, reagált Zacher Gábor toxikológus arra, hogy a Veszprém megyei katasztrófa helyszínén  többen is fémes ízt éreztek a szájukban. Zacher Gábor elmondta: a vörösiszap jelentős mennyiségű fémoxidot tartalmaz, például vasoxidot is. Tehát elképzelhető, hogy a levegőből vagy kézről a szájba kerül. Nem valószínű viszont, hogy egy-két nap alatt ekkora mennyiség mérgezést okozna. Azok viszont, akik tartósan lent vannak, és közvetlenül kapcsolatba kerülnek az iszappal, jobb, ha vigyáznak, nekik mindenképp ajánlott a védőfelszerelés. A szájmaszk hasznos, mert valamennyi ártalmas anyagot biztosan kiszűr a levegőből. Feltétlenül ajánlott azoknak, akik közvetlenül dolgoznak a veszélyes anyaggal. (FH)

  • Kolontáron jelenleg vegyvédelmi ruhás önkéntesek takarítják a vörös iszapot az utcákról. Noszlopról tizennyolcan érkeztek, de más településekről is jöttek önkéntesek, jelentette tudósítónk. Mára ellepték a falut a külföldi tévéstábok is, a nemzetközi sajtó figyelmét felkeltette a magyar vegyi katasztrófa.

  • Romániában is előfordulhat az ajkaihoz hasonló baleset, ugyanis az évekkel ezelőtt bezárt nagyváradi timföldgyár vörösiszapot tartalmazó tározóját nem helyezték biztonságba, írja szerdai számában a Krónika című kolozsvári napilap.

    A nagyváradi timföldgyárat 1965-ben alapították Alumina néven. Az 1989-es rendszerváltást követő időszakban egy ideig állt a termelés, majd 2000-ben egy orosz befektető, a Ruskii Alumini vásárolta meg az üzemet, és 2004-ben újraindította a tevékenységet. 2006-ban azonban a végleg bezárt az üzem, és a gyárat minden hozzá tartozó épülettel és létesítménnyel együtt áruba bocsátották, vevőt azonban nem találtak rá.

    Az Alumina több tározót is működtetett a környéken, az összesen 42 hektárnyi területen fekvő vörösiszap-tározókat a gyárbezárás óta nem használta senki. Ioan Buzle, a Bihar Megyei Környezetvédelmi Őrség felügyelője szerint ezek nem jelentenek akkora veszélyt, mert az iszap legnagyobb része a talajszint alatt van, így baleset esetén nem ömölhet ki akkora mennyiségű zagy, mint Magyarországon. (MTI)

  • A román sajtó szerint két hét múlva érheti el az iszapömlés során keletkezett szennyezés Romániát. Dávid Csaba, a román folyóvizekért felelős állami hivatal igazgatójának tájékoztatása szerint folyamatosan figyelemmel követik a romániai folyók vízminőségét és tájékoztatást kértek a magyar hatóságoktól a szennyezés mértékéről és a lehetséges következményekről. Véleménye szerint a szennyezés két hét múlva érheti el Romániát. (MTI)

  • Budapest azonnal indítson jól szervezett mentőalakulatot az iszapömlés helyszínére, javasolta Demszky Gábor távozó főpolgármester két nappal a katasztrófa után vasárnap megválasztott, posztját kedden átvevő utódjának, Tarlós Istvánnak. A mentőcsapatnak szerinte a csatornázási művek, a tűzoltóság, a katasztrófavédelem és a közterület-fenntartó egységeiből kellene állnia, annak érdekében, hogy minél inkább menteni lehessen az emberek életét, egészségét és vagyonát. (MTI)

  • Három biztosítótársaságot jelöltek ki arra, hogy mérjék fel a károkat a vörösiszappal elöntött ajkai térségben, a munkafolyamat az érintett önkormányzatok reményei szerint csütörtök reggel megkezdődik. A károk felmérésére a Generali, a Goupama és az Aegon biztosítót jelölte ki a Magyar Biztosítótársaságok Szövetsége. A károsultakat egy központi alapból is kártalanítani fogják. (MTI)

  • Százötvenezer liter sósavat ajánlott fel a vörösiszap lúgos kémhatásának semlegesítésére a Borsodchem. A vegyszert vasúton juttatják el a térségbe. A cég a katasztrófavédelem mellett a Mal-nak is felajánlott sósavat, a cég már vissza is jelezte igényét. (MTI)

  • Hárommillió forintos segélyszállítmányt juttatott el szerdán a Baptista Szeretetszolgálat az iszapömlés miatt károsult nagycsaládosoknak. A segélyszállítmányt a Nagycsaládosok Országos Egyesülete devecseri tagcsaládjainak megkeresésére és kérése alapján állították össze. Az adomány tisztítószereket és tisztítóeszközöket, pelenkát, bébiételeket, konzerveket, cipőket, gumicsizmákat és  egy raklapnyi öblítőt tartalmaz. (MTI)

  • cikkünk a témában:

    Felszerelés és pálya nélkül maradt a devecseri focicsapat

    Egyelőre nem engedik a pályához a megyei első osztályban szereplő Devecser SE vezetőit. A futball-pálya még most is megközelíthetetlen és vélhetően hosszú évekre használhatatlanná vált. Az Indexveszprem.hu október 5-i felvételén 3 perc 20 másodpercnél látható a futball-pályához vezető út (a benzinkút utáni kapu alatt). Az egyesület kilátástalan helyzetben van, hazai pályáján vélhetően soha többé nem lehet játszani, az elárasztott öltözőben pedig minden bizonnyal megsemmisült a felnőtt és a tartalék csapatok összes felszerelése, sőt a játékosok igazolása is.

    A csapat vezetői a hétvégi Sümeg elleni idegenbeli mérkőzés elhalasztását kérik a Veszprém Megyei Labdarúgó Szövetségtől. Kadlicskó Ferenc, a megyei szövetség főtitkára azt mondta: mindent megteszenk, hogy a csapatot segítsék. Egyelőre azt várják, hogy a Devecser SE elnökségéből valakivel személyesen is tárgyalni tudjanak a teendőkről, majd pedig közösen kérik a Magyar Labdarúgó Szövetség támogatását. Aki szeretne, tudna segíteni - labdával, mezzel, vagy bármi más módon - a devecseri focicsapatnak, jelentkezzen ezen az emailcímen. (indexveszprem.hu)

  • Az Európai Unió aggódik amiatt, hogy a Magyarországon kiömlött mérgező vörösiszap más országokban is környezeti katasztrófát okozhat. Joe Hennon EU-szóvivő tájékoztatása szerint az unió kész segíteni, amennyiben a katasztrófa nagyobb méreteket öltene. Hennon attól tart, hogy a Dunába kerülő szennyeződés a folyó alsó folyása mentén fekvő országokban is súlyos környezeti károkat okozhat. (MTI)

  • A parlament fenntartható fejlődés bizottságának szerdai ülésén megszólalt két illetékes államtitkár és a katasztrófavédelem egyik vezetője is felvetette a katasztrófavédelmi szabályok módosításának szükségességét az ajkai vörösiszap-tározó gátszakadása kapcsán. Tállai András önkormányzati államtitkár szerint nem jó az a rendszer, amelyik helyi védelmi bizottságokra, polgármesterekre bízza a katasztrófavédelem kérdését. Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár szerint tt az ideje egy olyan szervezet a felállításának, amely "vérprofikból áll". (MTI)

  • Hatala József országos rendőrfőkapitány döntése alapján szerdán a Nemzeti Nyomozóiroda vette át a hétfői gátszakadás és iszapömlés ügyében folytatott rendőrségi vizsgálat vezetését. A rendőrség halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt folytat nyomozást. A rendőrség közlése szerint jelenleg a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozóival közösen tekintik meg a helyszínt és veszik át az ez idáig keletkezett nyomozati iratokat. (MTI)

  • A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint még szerdán elkészül az a háromlépcsős gyűrű, amelyet a Kolontárhoz közeli vörösiszap-tározó töltésszakadásának megszüntetése érdekében épít ki az üzemeltető. A tároló jelenleg nem szivárog. A gátrendszer kiépítésével kizárható, hogy hasonló kritikus helyzet alakuljon ki. (MTI)

  • Elhagyta az utolsó Veszprém megyei falut, Malomsokot a Marcalba került vörösiszap, hamarosan eléri az első Győr-Moson-Sopron megyei falut, Mórichidát is. A megyei védelmi bizottság vezetője, Szakács Imre szerint a megyében, ha mindenki betartja a rendszabályokat, senkire nem jelent közvetlen veszélyt a vörösiszap. (MTI)

  • Kétezer palack 1,5 literes ásványvizet küldött a katasztrófa sújtotta Kolontárra a veszprémi Lapterjesztő Kft. Az adományozók gyűjtést is rendeztek, hogy begyűjthessék a segíteni szándékozók adományait. A szervezők szerint a katasztrófavédelem arról tájékoztatta őket, hogy leginkább vízre, tartós élelmiszerekre, takaróra, kabátra, zoknira van szükségük a rászorulóknak. (MTI)

  • A korábbi hírekkel szemben nem hároméves, hanem 14 hónapos a hétfői iszapömlés gyermekáldozata, közölte a katasztrófavédelem. Rajta kívül két idős asszony és egy 35 éves férfi vesztette életét. Három embert még mindig eltűntként tartanak nyilván. (MTI)