Nincs ok pánikra, mégis leszívnak egy másik tározót is

2010.10.05. 15:34
Négy ember meghalt, és még hatot keresnek Kolontár és Devecser térségében, a vörösiszappal elöntött településeken. A helyszínre érkező miniszterek az élővíz védelmét és a falvak gyors megtisztítását ígérik. A Magyar Alumínium Zrt. (Mal) százezer forintot ajánl fel a szerencsétlenül jártaknak.

„A veszélyhelyzet elmúlt, most a kármentesítés következik” – mondta Pintér Sándor belügyminiszter az egyik vörösiszappal elöntött településen, Kolontáron kedd délután. „Az első az emberéletek mentése, a lakóhely rendbehozatala” – tette hozzá a szintén a helyszínen tartózkodó Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes.

A több magas rangú politikus jelenlétében tartott sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy a hétfői katasztrófában négyen vesztették életüket, és hat embert még keresnek. A katasztrófa egyik áldozatát, egy idős asszonyt egyébként fél órával a sajtótájékoztató előtt találták meg a helyszíntől néhány száz méterre, a patak közelében.

Lasztovicza Jenő, a Veszprém Megyei Védelmi Bizottság elnöke kiemelte, hogy a faluban hamarosan elkezdik a lúgos vörösiszappal szennyezett talaj, az elhullott állatok és a szennyezett növényzet eltávolítását. A vörösiszap és a hulladék lerakására egy régi tározót jelölt ki a timföldgyár. A környékbeliek figyelmét felhívták arra, hogy sehol se fogyasszák a kiskertben termelt zöldséget, és ne etessék fel az állatokkal sem.

Lassan halad a lúg a folyóban

Navracsics Tibor kiemelte, hogy a következő sürgős feladat az élővizek védelme lesz. Lasztovicza Jenő szerint a lúgos anyagal keveredett víz bekerült a Marcalba, de lassabban halad, mint amire számítottak, így még nem ért el Marcaltőt. A cél, hogy a szennyezés ne érje el a Rábát, majd a Dunát. Huszonégy órán belül megkezdik az áttört tározóval szomszédos kazetta tehermentesítését.

Bár az ajkai polgármester, Schwartz Béla hangsúlyozta, hogy a délelőtti pánik alaptalan volt, és a környék minden gátja biztonságos, a katasztrófavédelem vezetője délután két órakor arról számolt be, hogy a falu feletti másik tározóból százezer liter lúgos vizet semlegesítenek savval, majd ezt a vizet a Torna patakba engedik le. Így a tározó falai tehermentesülnek. Lasztovicza egyébként úgy tudja, hogy a vízügy a múlt héten végzett vizsgálatokat a tározón, és mindent rendben találtak.

Navracsics Tibor ígéretet tett arra, hogy a szerencsétlenül járt családokat százezer forintos gyorssegélyben részesítik. Az összesen harmincmillió forintra becsült segélyt a Magyar Aluminium Zrt. fizeti. Kérdésünkre, hogy a kormány a kármentesítés költségeit a cégre terheli-e, a miniszter úgy válaszolt, hogy jelenleg büntetőeljárás folyik ismeretlen tettes ellen. Ennek az eredményétől függ, hogy kit terhel az anyagi és a büntetőjogi felelősség.

Pintér Sándor belügyminiszter elmondta, hogy az ügyben még ma összeül a kormányzati koordinációs bizottság.

A falubeliek úgy tudják, hogy a katasztrófavédelem keresi a hétfői katasztrófa esetleges további áldozatait. A falu teljesen elöntött, hídon túli részét kiürítették, jelenleg házról házra járnak a mentők. A házakban a hírek szerint fél méter magasan áll a vörösiszap.