Hivatali visszaéléssel gyanúsítják Szigetvár leköszönő alpolgármesterét

2010.10.06. 06:36
A rendőrség szerint Rodek Gyula túllépett hatáskörén, amikor a képviselő-testület jóváhagyása nélkül kötött új szerződést szemétszállításra a nyáron. Rodek szerint jogszerű volt a lépése, hiszen a város korábbi szemétszállítási szerződését a bíróság megsemmisítette, a szemétszállítás pedig kötelező közszolgáltatás, így nem késlekedhetett. Az új szállító ráadásul még olcsóbban is dolgozik, azaz új kötelezettséget sem vállalt, így sem a képviselő-testület, sem a csődbiztos hozzájárulására nem volt szükség.

Hivatali visszaéléssel gyanúsítja a rendőrség Rodek Gyulát, Szigetvár leköszönő szabad demokrata ügyvezető alpolgármesterét. A rendőrség szerint Rodek hivatali helyzetével visszaélve, hatáskörét túllépve, a képviselő-testület döntésével ellentétben kötött szerződést szemétszállításra egy új szolgáltatóval.

Rodek kifogással élt a gyanúsítás ellen, és a napokban történt kihallgatása során érdemi védekezést terjesztett elő.

Az ügy előzménye, hogy a Pécsi Ítélőtábla még a nyáron megsemmisítette a Szigetvár és a Dél-Kom Kft. között szemétszállításra létrejött szerződést. A határozat szerint Szigetvár a pályáztatás elkerüléséért csatlakozott a sellyei önkormányzat által korábban megkötött szemétszállítási szerződéshez, így 2004-től tíz évre a Dél-Komot, illetve jogelődjét bízta meg szemétszállítással, ám ehhez nem volt joga.

Rodek a bíróság döntése után vis maiorra hivatkozva önhatalmúlag a Terra Holding Kft.-re bízta a szemétszállítást, bár a képviselőtestület úgy döntött, hogy az új pályázat kiírásáig továbbra is a Dél-Kom szállítsa a hulladékot.

Bíró Péter, a Dél-Kom ügyvezetője azzal érvelt, hogy a szigetvári testület döntése alapján cégük továbbra is jogszerűen végzi a szolgáltatást, és e tevékenységre a jelenleg is hatályos szigetvári közszolgáltatási rendelet is felhatalmazza őket. Rodek szerint viszont a bíróság megsemmisítette a város és a Dél-Kom szerződését, a közszolgáltatás pedig egy napig sem szünetelhet, így sűrgősen kellett keresnie egy másik céget. A Terra Holding ráadásul még tíz százalékkal olcsóbban is végzi a munkát.

Rodek szerint az új szerződést az önkormányzat adóságrendezési bizottsága jóváhagyta, s mivel azzal nem vállalt újabb kötelezettséget a város, annak megkötéséhez nincs szükség a csődbiztos ellenjegyzésére. Megítélése szerint törvényben előírt szolgáltatásról van szó, ezért a megállapodásról csak tájékoztatási kötelezettsége volt a képviselők felé.