A kivitelező hibájából szakadt le a plafon a pécsi fürdőben

2010.10.07. 13:57 Módosítva: 2010.10.07. 14:20
A Legfelsőbb Bíróság döntése értelmében tizenöt napon belül több mint 58 millió forintot és annak kamatait kell a Pécs Holding Zrt. részére megfizetnie a Zalai Általános Építési Vállalkozó Zrt.-nek a pécsi Hullámfürdő uszodai álmennyezetének öt évvel ezelőtti leszakadásával összefüggésben.

A Legfelsőbb Bíróság kimondta: a jogerős - a Pécsi Ítélőtábla által idén februárban hozott - döntés a felülvizsgálati kérelemben megjelölt okokból nem jogszabálysértő. Rögzítette azt is, hogy a per adatai, a szakértői bizonyítás eredménye szerint nem üzemeltetési mulasztás történt, és a szakértői bizonyítás azt mutatta, hogy az esetleges üzemeltetési hibák ellenére is bekövetkezett volna a műszaki baleset.

A Legfelsőbb Bíróság így a felülvizsgálati kérelmet elutasította.

A Hullámfürdő uszodájának 40 négyzetméteres alumínium álmennyezetéből 30 négyzetméternyi szakadt le, és esett a vízbe 2005. november 27-re virradó éjjel, amikor a megroppant szerkezetet ipari alpinisták próbálták megerősíteni.

Senki sem sérült meg, de az uszodát életveszélyessé nyilvánították, és akkor, majd ezt követően többször is bezárták. Az álmennyezetet megerősítették, végleges helyreállítása 2008 augusztusában fejeződött be.

2007. augusztusában került újra tető a pécsi Hullámfürdő sportuszodájára miután a 2005. végén bekövetkezett baleset miatt újjáépítették az íves fatartókat és a tető minden elemét. (Fotó: Kálmándy Ferenc)
2007. augusztusában került újra tető a pécsi Hullámfürdő sportuszodájára miután a 2005. végén bekövetkezett baleset miatt újjáépítették az íves fatartókat és a tető minden elemét. (Fotó: Kálmándy Ferenc)

A Pécsi Fürdő Kft. (amelynek a Pécs Holding Zrt. lett a jogutódja) kártérítés jogcímen pert indított a kivitelezővel és a tervezővel szemben.

Az első fokon eljárt Baranya Megyei Bíróság ítéletében a kivitelezőt mintegy 45,5 millió forint, a tervezőt 22,7 millió forint és járulékai megfizetésére kötelezte.

Másodfokon a Pécsi Ítélőtábla az elsőfokú bíróság ítéletét részben megváltoztatta, a kivitelezőt terhelő tőkemarasztalás összegét 58,3 millió forintra emelte, a tervezővel szembeni keresetet pedig teljes egészében elutasította. A jogerős döntés indokolása szerint a bekövetkezett kárt az építő által elkövetett kivitelezési hiba idézte elő.

A jogerős ítélet ellen - annak hatályon kívül helyezése, és elsődlegesen az elsőfokú ítélet megváltoztatása, valamint a vele szembeni kereset teljes elutasítása, másodlagosan pedig az őt terhelő kártérítés összegének 9,8 millió forintra mérséklése iránt - a kivitelező élt felülvizsgálati kérelemmel. Ezt utasította el a Legfelsőbb Bíróság.