Egyelőre nem tartóztatják le a baloldaliakat

2010.10.07. 09:11
Gömbös Gyula szobrának felrobbantására emlékeztünk meg két rész antifasiszta és egy rész fasiszta társaságában a Döbrentei téren.

Történelmi felelősségüknek tettek eleget körülbelül tizen (plusz csekély számú médiaképviselő) szerda este a Döbrentei téren az Ellenállás emlékkőnél. Kőfalvy Gyula emlékkövét 1966-ban avatták fel, azóta többször megrongálták, először lekapirgálták róla a „Gömbös Gyula miniszterelnök” részt, majd az egészet leöntötték fekete festékkel. Elődje, az 1942-ben felavatott Gömbös Gyula-szobor még rosszabbul járt: 1944. október 6-án, Gömbös halálának nyolcadik évfordulóján a Marót-csoportnak hívott kommunista akciócsoport felrobbantotta.

Képek a megemlékezésről
Fotó: Nagy Attila

Az Új Szocialista Mozgalom és az Antifa Hungary Új Spartacus Liga ezért idén október 6-ra hívott össze megemlékezést. Meghívták Ságvári Endre illegális kommunista csoportjának, a Marót-csoportnak egyik utolsó még élő tagját, Szikra Sándort.

A csendes, fáklyás megemlékezés sztárvendége, a 93 éves Szikra Sándor, többször is hangsúlyozta, hogy nem terrorista, nem volt azok között, akik felrobbantották a szobrot, mert akkor éppen üdült a nyilaskeresztes csendőrök felügyelete alatt. „Tizenöt évet kaptam a Margit körúti fegyházban, mert a németek ellen segítettem az illegális kommunista párt akciógárdáinak.”

Szikra két éven át dolgozott Ságvári Endrével, halálának napján is találkozott vele. Ságvári Endre jogászt, kommunista mozgalmárt 1944. júliusában a Budakeszi úton a Nagy cukrászdánál (a mai Remiz étteremnél) lőtte le egy csendőr, mert letartóztatásakor ellenállt, pisztolypárbajba keveredett.

Alföldi Andrea és Szikra Sándor - galéria

„Ifjúsági csoportokat szerveztünk, szemináriumokat tartottunk, ahol Ságvári nézeteit hirdettük arról, hogy mit tehetünk a magyar szabadságharcért. Politikai beszélgetéseket szerveztünk, hogy megértessük az emberekkel, ez a háború nem Magyarország érdeke, az ország iparát és mezőgazdaságát a hitleri rezsim kiszolgálására állították át” – mesélte Szikra Sándor, egykori lakatossegéd. „Néha még azt is elértük, hogy előfizessenek a Népszavára” – válaszolta arra, hogy milyen eredménnyel jártak ezek a szervezések. Azért a Marót-csoportnak volt egy másik robbantása is: a Köztársaság téren az egykori Magyar Művelődési Házban robbantottak bombát. „Nem halt meg senki, csak menekültek a nyilasok.”

Előttem az utódom

A megemlékező beszédet Alföldi Andrea kezdte, aki jelenleg az Új Szocialista Mozgalom egyik ügyvivője, szakmáját tekintve történész. Korábban a Baloldali Feminista Hálózat vezetőjeként szervezett megmozdulásokat a szélsőjobboldal ellen (a Rudolf Hess elleni és a Hollán utcait), a Nebántsvirág Egyesület vezetője volt, illetve alapítója a Szociális Charta 2008 mozgalomnak, és a Pallas Páholyban is tevékenykedett. Ahogy mondta, beszédében „direk nem az elfogult média” írásaiból idéz, hanem korabeli sajtótermékekből. Ezek alapján megtudtam, hogy Horthy Miklós alig beszélt magyarul, és hogy az utódok ugyanúgy járhatnak, mint az elődök.

„Ez a szobor jelképezett mindent, ami Magyarországon az elmúlt huszonöt évben aljas volt, dagályos, kapzsi, hazugan sovén, lelkendezően és fenyegetően öntelt” – olvasta fel Márai Sándor 1944-ben írt szövegét a Gömbös-szobor felrobbantásának szimbolikus jelentéséről Alföldi Andrea. Alább látható egy korabeli Híradó-részlet a szobor avatásáról:

Ezután Szikra Sándor történelmi kiselőadást tartott. „Ismerős szó, hogy nemzeti egység? – kérdezte a szellemileg frissnek tűnő öregúr. – Mintha mostanában túl sokat hallanánk a kormány szájából. Gömbös Gyula uralmát is a kommunisták kíméletlen üldözése jellemezte.” Ekkor egy tucat német diáklány masírozott el mögöttünk mit sem sejtve.

Orbán vs. Horthy

Arról mesélt remegő hangon, hogy lett volna lehetőség Magyarországot kirángatni a háború poklából, de ezt a németimádó vezetőség akadályozta meg. „Orbán Viktor intézkedései a Horthy-rezsimre emlékeztetnek” – mondta. Érdekelt, hogy egy ilyen sokat látott bácsit pontosan mi emlékeztet Horthyra Orbán Viktorban, ezért a beszéde végén kettesben kérdeztem erről. „Azt mondanám, hogy Orbán példaképének tekinti Horthyt, kimondva vagy kimondatlanul. A lényeg, hogy a Horthy rendszer idején semmi nem történhetett a kormányzó engedélye nélkül. Voltak akkor is más pártok, de csak látszatdemokrácia volt, és letartóztatták, aki a rendszer ellen volt.„ Most is letartóztatják őket? – kérdeztem. ”Egyelőre nem tartóztatják le a baloldaliakat.”

Ekkor odatoppant hozzánk a 88 éves Szakállné, aki elmondta, hogy őt 44-ben letartóztatták, majd Szikra bácsi szájízesítő cukorkával kínált meg minket. „Minden munkásnak össze kell fognia!” – rázta meg a kezemet a veterán néni, aki szerint a mostani kormány felháborító. Megkérdeztem, miért. Azt válaszolta, hogy ezt egyelőre nem lehet tudni, de úgy hallotta, hogy „az Orbán egyetemista korában még baloldali dumákat vágott le, aztán most pont az ellenkezőjét cselekszi”, azaz szerinte nem a munkásság érdekeit védi.

Új magyar szocialista

Bár a megemlékezés beszédein többször párhuzamot vontak a jelenlegi kormány és a Horthy-rezsim között, az antifasiszta megemlékezés szervezője kérdésemre már azt mondta, hogy Orbánt nem tartják fasisztának. A meghívóban azt írták: „A hazai politikai élet jobboldala vissza kívánja csempészni a közéletbe a Horthy-korszak elemeit. 2005-ben Orbán Viktor azt javasolta, hogy egy létrejövő jobboldali unió párt neve a Nemzeti Egység Pártja lehetne, ami Gömbös Gyula pártjának a neve is volt, vagy például Schmidt Pál köztársasági elnök azt nyilatkozta, hogy Gömbös Gyula pályáját újra kell értékelnünk, mert méltatlanul bántuk velük.” Ehhez képest négyszemközt már csak a szélsőjobbot említette veszélyesnek, amivel szerinte a Fidesznek is meggyűlik a baja.

Beszéd

„Mi magyarok vagyunk, a nemzeti mivoltunkat nem tagadjuk meg, ezért is szerepel az Új Szocialista Mozgalom logóján a magyar trikolór – mesél ezután nekem Alföldi Andrea az új szocializmusról. – A szélsőjobb elveszi tőlünk ezeket a szimbólumokat, pedig egy antifasiszta lehet jobboldali is. Vegyük csak azt, hogy hány jobboldali ember mentett zsidókat a háborúban.”

Kuriózum

A kurucinfón ugyan meghirdették az eseményt, de összesen öt, szemtelenül fiatal szélsőjobboldali érzelmű srác tette tiszteletét a fáklyás megemlékezésen. Őket a rendőrök igazoltatták, és nem engedték közel az antifasisztákhoz, mert a szervezőknek az volt a kérésük, hogy szélsőjobboldalinak kinéző embereket ne engedjenek oda. „És ők szélsőjobboldaliak voltak?” – kérdezte a szervezőtől az egyik megemlékező nő, amikor két, 14 éves forma, hosszú hajú srácot hívtak ki a rendőrök a fáklyások közül, akik valamit kérdezni akartak Alföldi Andreától. „Igen, nagy-magyarországos övcsatja volt” – válaszolta.

A három kirendelt rendőr épp elég volt, hogy szép szóval visszatartsa a balhézni vágyó, személyiségfejlődésük kritikus időszakát élő fiúkat, akiket megkérdeztem, miért jöttek el a megemlékezésre. „Csak meg akartuk nézni, kik maradtak a komcsikból. Hát nem sokan. De tíz év múlva ilyet már nem láthatunk” – válaszolták.