Nyomoznak a jobbikos Kubatov-lista ügyében

2010.10.08. 14:44 Módosítva: 2010.10.08. 17:27
Személyes adattal való visszaélés gyanújával nyomoz a BRFK azoknak a listáknak az ügyében, amelyek feltehetően VIII., XI. és XXIII. kerületi jobbikos szavazók adatait tartalmazzák. A soroksári Jobbik elnöke azt mondta: szimpatizánsaik önkéntesen adták meg adataikat, de a rendőrséghez és az OVB-hez eljuttatott listák ennél több nevet tartalmaznak.

Ismeretlen tettes ellen nyomoz személyes adattal való visszaélés gyanújával a BRFK, miután az Országos Választási Bizottság (OVB) az önkormányzati választások előtt feljelentést tett egy a választópolgárok személyes adatait tartalmazó nyilvántartás miatt.

Érzékeny adatok Morvai honlapján

Morvai Krisztina, a Jobbik európai parlamenti képviselőjének honlapján a múlt hétig hosszú lista volt látható azok nevével, e-mail címével, lakcímével és személyi igazolvány számával, akik támogatták a   képviselő petícióját "a bírósági és ügyészségi rendszerváltásért". Morvai "a 2006-os tömeges koncepciós eljárásokban és az alaptalan előzetes letartóztatásokban részt vett ügyészek és bírók" felelősségrevonását követeli.

Honlapján maga a képviselőnő írja, hogy többek kérésére az e-mail címeket, illetve a személyi vagy személyi igazolvány számokat levették a honlapról, és ezeket a bizalmas adatokat ezentúl titkosan kezelik. Minderre az Index egyik olvasója hívta fel a figyelmet a szerkesztőségünkbe küldött levelében, aki szerint ez a lista is alkalmas lehetett arra, hogy a nevekből bármilyen szervezet adatbázist készítsen és saját céljaira felhasználja.

Az Index szerkesztőségét is megkereste egy magánszemély azzal a listával, amelyen állítása szerint azoknak a választóknak az adatai szerepelnek, akik a XX. kerületben adták le ajánlószelvényüket a Jobbiknak. Az Excel-táblázatban több mint 1600 választó neve, címe, személyi száma szerepel, köztük az ott induló jobbikos jelölteké is. (Az önkormányzati választásokon a XXIII. kerületben, Soroksáron egyik jobbikos jelölt sem lett képviselő.)

Az Indexhez forduló levélíró azt is közölte: egy hasonló jobbikos adatbázis létezett a VIII. kerületben is, a XI. kerületben pedig a Jobbik-szimpatizánsokról készítettek listát. Ebből a levélíró szerint kiderül, hogy Budaházy György miért nem tudta összeszedni a kellő mennyiségű kopogatócédulát.

A levélró a listákat átadta a rendőrségnek és az Országos Választási Bizottságnak. Bordás Vilmos, az OVB elnöke szerdán este az MTI érdeklődésére azt monda: a beadványozó által benyújtott adatbázisból korántsem volt egyértelmű, hogy egy jobbikos nyilvántartásról van szó. A testület ezért  ismeretlen tettes ellen tett feljelentést.

Harsányi László, a XX. kerületi Jobbik elnöke a Hírszerzőnek azt mondta:  a tagokról és a szimpatizánsokról van listájuk, de az mindössze 400 nevet tartalmaz. "Ők azok, akik regisztráltak nálunk, segítik a munkánkat, mindannyian hozzájárultak az adataik rögzítéséhez. Igaz, mi csak nevet, lakcímet és telefonszámot kértünk, személyi számot nem" - mondta.

Novák Előd, a Jobbik alelnöke  csütörtökön azt hangsúlyozta: szemben a Fidesszel, "ahol központilag bátorítják" a választók személyes adatainak összegyűjtését, a Jobbikban nemhogy nem javasolt, hanem szigorúan tilos a listázás. Továbbá fontos különbség az is a két párt között, hogy ha ez mégis megtörtént, az ügy náluk nem marad következmény nélkül - jelentette ki.

Nem kizárt, hogy a jobbikos listák nyilvánosságra kerülése válasz a tavaszi parlamenti, illetve az őszi önkormányzati választások előtt megszellőztetett fideszes választói nyilvántartási ügyekre, amelyeket a Kurucinfo közölt.

Egy tavasszal nyilvánosságra hozott hangfelvétel 2009. szeptember elsején a fideszes fiatalok balatonszárszói nyári egyetemén készült, ahol Kubatov Gábor a Fidesz pártigazgatója arról beszélt, hogy a pécsi időközi polgármester-választáson mind a 36 500 szavazót „személyesen ismerték”, mindegyikről tudták, hogy hogy hívják, hány esztendős, milyen erős Fidesz-támogató, mi a telefonszáma, mi a mobilszáma, mi az e-mail címe. Kubatov elmondása szerint Pécsen azt is tudták,  „kik azok a komcsik, akik egyébként elmentek szavazni, és nem a Pávát vagy nem a Fideszt támogatták.”

A Kubatov-videó miatt Szigetvári Viktor, az MSZP kampányfőnöke és Dávid Ibolya, az MDF elnöke fordult kifogással az OVB-hez. Az OVB megállapította, hogy a Fidesz megsértette a választási eljárási törvény több pontját, de ezt később a Legfelsőbb Bíróság megsemmisítette arra hivatkozva, hogy a jogsértés a hangfelvétel alapján nem bizonyítható.  Később a Központi Nyomozó Főügyészség elutasította az OVB feljelentését a Kubatov-videó ügyében arra hivatkozva, hogy nem történt bűncselekmény.

Az őszi önkormányzati választások előtt egy ugyancsak a Kurucinfóban közölt másik hangfelvételen (amely szintén a balatonszárszói táborban készült) Kubatov arról beszél, hogy Zombory Miklós a IX. kerület 3. választókerületének önkormányzati képviselője a választói adatait egy füzetben gyűjtötte össze, amelyet a „szekrény mögött tart”. Kubatov azt is elmondja, hogy a képviselőnek minden házhoz van kulcsa, így akár még a voksolás napján is tud mozgósítani. A felvételen Kubatov azt is elmondja, hogy a IX. kerületi képviselő családtagjai ott ülnek a szavazóhelyiségben, és értesítik arról, ki nem ment el szavazni, és ekkor "Miklós beül a Skodájába, elmegy bekopog és azt mondja: no, menjünk el szavazni!”.