Jó eséllyel elkerülhető a gátszakadás

2010.10.09. 21:17
Szakemberek szerint az ajkai zagytározón a repedések sokkal kevésbé nőttek, mint amekkorával számoltak, ezért jó esély van az újabb gátszakadás elkerülésére. Ha a sérülés továbbra is csak lassan növekszik, esetleg megáll, akkor egy szarkofágot építenének a tározó köré.

Jó esély van a megsérült ajkai zagytározó újabb gátszakadásának elkerülésére, a falun keresztül ívelő védőgát biztonsági okokból épül, mondták a szakemberek az MTI helyszínen lévő tudósítójának az épülő védmű közelében.

Bár a hétfő délután beomlott gátszakasz északi oldalán péntek éjjelre újabb repedések keletkeztek, szakértők úgy vélik, "ha az időjárás is kegyes lesz", jó esély van arra, hogy elkerüljék a gátszakadást, ugyanis a szombat délutáni mérések azt mutatták, a repedés sokkal kisebb mértékben nőtt, mint amekkorával számoltak.

Orbán Viktor kormányfő szombat kora reggel a kabinet több tagjával megtekintette az ismét megsérült ajkai zagytározót, azt mondta, hogy az újabb repedés hét centiméteres.

A műszaki szakemberek este azt mondták, hogy ha a zagytározón a sérülés továbbra is csak lassan növekszik, esetleg megáll, akkor egy "szarkofágot" építenek a tározó köré. Arra a kérdésre, hogy ez mennyi időt venne igénybe, illetve mennyibe kerülne, egyelőre nem tudtak válaszolni. Megjegyezték, még az is kérdés, hogy a költségeket a tározót üzemeltető cég vagy az állam viselné-e.

Szombat estére már elkészültek annak a védőgátnak az alapozásával, amellyel Kolontárt akarják megvédeni. Tájékoztatásuk szerint a gát biztonsági okokból épül, és már modellezték, hogy egy esetleges gátszakadásnál miként áramlana a hétfőinél sűrűbb állagú vörösiszap, amely a mérések szerint félmillió köbméter lehet.