Az ismerős választottbírók miatt elbukták a 8 milliárdot

MTI/Index
2010.10.12. 17:20
A Legfelsőbb Bíróság keddi határozatában érvénytelenítette a Fővárosi Bíróságnak a betonelemek gyártásával foglalkozó BVM Épelem Kft.-re vonatkozó ítéletét, amely alapján a cégnek több mint 8 milliárd forint kártérítést kellett volna fizetnie az ingatlanfejlesztő Ablon csoport érdekeltségébe tartozó egyik cég, a Global Center Kft. számára.

A Legfelsőbb Bíróság arra hivatkozva érvénytelenítette a választottbírósági határozatot korábban helyben hagyó Fővárosi Bíróság ítéletét, hogy a választottbíróság összetétele nem felelt meg a vonatkozó törvényi rendelkezéseknek.

Az idén szeptember óta felszámolás már alatt álló BVM és a Global Center egy telekjogi tisztázatlanság miatt került egymással több mint 10 éve jogvitába. A Global Center Kft. építkezni szeretett egy Budafoki úti, 17 hektáros területen, amely közös tulajdonú volt a BVM Épelem Kft.-vel. A telekmegosztási nézeteltérések miatt azonban a Global Center nem tudta megvalósítani ingatlanfejlesztési terveit, és ezért a BVM-et okolta.

Az ügy először az adásvételi szerződés egyik kitétele miatt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara mellett működő választottbíróságra, majd a Fővárosi Bíróságra került. A Fővárosi Bíróság úgy döntött, jogos a Globál Center követelése, a BVM azonban az ítélet érvénytelenítését kérte a LB-tól.

A Legfelsőbb Bíróság a felülvizsgálati eljárásban úgy ítélte meg, hogy a választottbírósági tanács két bírája és a Global Center jogi képviselője, Czugler Péter között hosszabb ideje fennálló munkakapcsolat - vagyis hogy egy tanszéken oktatnak - olyan tény, amelyről a választottbíráskodásról szóló törvény rendelkezése alapján a választottbíráknak a feleket tájékoztatniuk kellett volna.

Az Index már korábban beszámolt arról, hogy a nyolcmilliárdos büntetést jováhagyó testület és az Ablon (a Global) jogi képviseletét ellátó Czugler Péter jól ismerték egymást. Czugler az ELTE Polgárjogi Tanszékén tanít, és kollégáját, Vékás Lajost, az ELTE polgárjogi tanszékének tanárát jelölte bírónak, de bekerült a testületbe Kisfaludy András, a tanszék másik tanára is. Ő lett a választott tanács elnöke. A BVM-nél csak az eljárás megindítását követően kaptak információt a bírák közti személyes kapcsolatról. A sikeres ügyért a választottbíróság 75 miliós honoráriumot hagyott jóvá Czugler számára, a testület tagjai pedig a választottbírósági alapszabály szerint a 8 milliárdos ügyérték alapján 28,3 millió forintos honoráriumban részesültek.

Az LB ennek hiányára alapozva döntött a Fővárosi Bíróság korábbi határozatának hatályon kívül helyezéséről, valamint teljes egészében érvénytelenítette a választottbíróság ítéletét, amelyben a Global Centernek kártérítésként megítélt 4,9 milliárd forintot és kamatait.

A BVM jogi képviselője a tárgyalás után azt mondta: a BVM ezzel megmenekült a felszámolástól, és nem kell kifizetnie a kártérítést. Pál Attila, a cég felszámolóbiztosa egyelőre nem nyilatkozott arról, hogy a kedden kihirdetett határozat hogyan érinti a már elkezdődött felszámolást, szerdára ígért tájékoztatást.

A BVM 2010 januárjában kapta kézhez a végrehajtási felhívást, eszerint a cégnek összesen 8,6 milliárd forintot kellett volna kifizetnie. Ebből 8 milliárd forint a kártérítés: csaknem 5 milliárd forintnyi tőketartozás és annak 3 milliárd forintnyi kamat. További mintegy 600 millió forintot pedig a végrehajtási költségek tesznek ki.

A helyzetet árnyalja, hogy az alperes Global Center Kft. a követelésből a tőketartozást időközben a perben részt nem vevő, ugyancsak az Ablon csoporthoz tartozó Bright Site Kft.-re hagyta, ezt bejelentették a végrehajtási eljárásban a vagyonfelügyelőnek is. A múlt héten tartott legfelsőbb bírósági tárgyaláson ugyanakkor vita alakult ki arra vonatkozóan, hogy a Bright Site Kft. a Global Center jogutódjának tekinthető-e. A Fővárosi Bíróság ugyanis korábban elutasította a jogutódlás megállapítása iránti kérelmet, a Global Center azonban fellebbezett.

Czugler Péter, a Global Center jogi képviselője kedden azt mondta: állásfoglalást kérnek a LB-tól arra vonatkozóan, hogy a kedden kihirdetett határozat melyik cégre hat ki, mert a Global Centernek nincs meg a kártérítési követelése, azt időközben a Bright Site Kft.-re hagyta. Utóbbi cég azonban nem lépett be önként a perbe, ez azt jelenti, hogy a perben hozott ítélet a Bright Site-ra nem vonatkozik. Czugler Péter szerint az ítélet csak a Global Centerre, így csak a perköltségre és az elutasított kereseti kérelmekre hat ki.