Hazament a Mal vezére

Szerda délután a Veszprémi Városi Bíróság szabadlábra helyezte a Mal Zrt. vezérigazgatóját. A bíróság szerint a nyomozás mostani szakaszában bűncselekmény alapos gyanúja nem áll fenn, és sem szökéstől sem bizonyítékok megsemmisítésétől sem kell tartani. Hétfőn a miniszterelnök jelentette be őrizetbe vételét a parlamentben.

Hazaengedte a bíróság Bakonyi Zoltánt, a Mal Zrt. vezérigazgatóját. Az iszapkatasztrófát okozó cég vezetőjét még hétfő reggel vették őrizetbe. Az ügyészség kezdeményezte Bakonyi előzetes letartóztatását, erre azonban a Veszprémi Városi Bíróság szerda délután nem látott okot. A megyei ügyészség fellebbezett a döntés ellen, így a döntés nem jogerős. Bánáti János, a vezérigazgató ügyvédje az Indexnek azt mondta, hogy jelenleg semmi sem korlátozza Bakonyi szabad mozgását.

Bakonyi Zoltán távozik a Veszprémi Városi Bíróság épületéből
Bakonyi Zoltán távozik a Veszprémi Városi Bíróság épületéből

A bíróság szerint a nyomozás mostani szakaszában bűncselekmény alapos gyanúja nem áll fenn Bakonyi ellen. Az ügyészség még csak most rendelt ki szakértőt, hogy megállapítsa, miért omolhatott be a cég egyik tárolójának a gátja. Amíg nem világos, hogy mi okozta a kilenc ember életét követelő katasztrófát, addig a személyi felelősség megállapítása is korai, mondta az ügyvéd az MTI-nek.


Bakonyit az ügyészség több ember halálát okozó közveszélyokozással és környezetkárosítással gyanúsítja. Konkrétan azt rótták terhére, hogy aláírta a cég katasztrófavédelmi tervét, amely a hatóság szerint hiányos volt, hiszen nem rendelkezett a mostanihoz hasonló baleset kezeléséről. Továbbá nem alakíttatott ki megfelelő védműveket és jelző-riasztórendszereket.

Az előzetes letartóztatást az ügyészség azért kezdeményezte, mert attól tartanak, hogy Bakonyi bizonyítékokat semmisíthet meg, illetve tanúkat befolyásolhat. A bíróság azonban ezt nem látta bizonyítottnak. Bánáti azt mondta, hogy a rendőrség már minden iratot lefoglalt, így a bizonyítékok megsemmisítése már lehetetlen volna. Az ügyvéd nem tudta, hogy valóban van-e terhelő valomás védence ellen. Kedden a Blikk arról írt, hogy egy mérnök tett ilyen értelmű vallomást.

Bakonyi őrizetbe vételét Orbán Viktor miniszterelnök személyesen jelentette a parlament hétfői ülésén. A kormányfő kijelentette, hogy szerinte emberi mulasztás okozhatta a katasztrófát.

Bakonyi őrizetbe vétele alatt részletes vallomást tett, de panasszal élt meggyanúsításával és őrizetbe vételével szemben.