Rohamtempóban sarcolják meg a multikat

2010.10.17. 20:54
Az Országgyűlés őszi ülésszakának negyedik ülésnapján harmadszor beszélhet napirend előtt Orbán Viktor. A miniszterlnök második akciótervét ismerteti, amelynek legfőbb elemét, a multiadót hétfőn el is fogadhatja a parlament. Meghosszabbíthatják a vészhelyzetet, és dönthetnek arról is, hogy a jövőben minden magyar diák menjen kirándulni.

Ismét a miniszterlnök napirend előtti felszólalása nyitja hétfőn kora délután a parlament ülését. Az őszi ülésszakon eddig négy ülésnap volt, Orbán harmadszor beszél napirend előtt, ezúttal a kormány második akciótervét ismerteti. Az akcióterv már ismert részletei közül a kereskedelmi láncokat, a távközlési cégeket és az energiaszolgáltatókat sújtó különadó tervét be is terjesztették a parlament elé, ha minden a kormánypártok tervei szerint alakul, hétfőn keresztül is verhetik a csomagot. Ahhoz, hogy egy törvényt egy nap alatt meghozhasson a parlament, a képviselők négyötödének a támogatása szükséges, a Fidesz ez esetben számíthat a multiellenes Jobbik szavazataira.

A válságadóról első napirendi pontként dönthet az Országgyűlés. A tervekről bővebben itt olvashat.

Lesz itt még vész

Második napirendi pontként szintén még hétfőn dönthetnek a képviselők a kormány által a kolontári iszapkatasztrófa miatt kihirdetett veszélyhelyzet meghosszabbításáról az év végéig. Az alkotmányos szabályok szerint veszélyhelyzetet a kormány saját hatáskörében, rendeletben is meghirdethet, de csupán 14 napra. Ahosszabbításhoz a parlament hozzájárulására is szükség van. Kétharmados többség birtokában ez jelképes probléma csupán.

Hétfőn dönt a parlament a Gazdasági Versenyhivatal 2009. évi beszámolójának elfogadásáról, illetve a 2009. évi zárszámadásról is, ami miatt Matolcsy Györgynek végül csak sikerült kirúgnia minisztériuma legtapasztaltabb helyettes államtitkárát, a költségvetés minden sorát ismerő Bathó Ferencet. Szavaznak az Állami Számvevőszék 2009. évi jelentéséről is.

Összetartás

Az Országgyűlés 10. napirendi pontként határozatot hoz a nemzeti összetartozás napja iskolai megemlékezésének bevezetéséről. A határozatban arra is felkérik a kormányt, hogy hozzon létre intézetet Magyarság Háza néven, amely a jövőben módszertani segítséget nyújthat az iskolai emlékünnepségek és a határon túli, magyarlakta területekre irányuló tanulmányi kirándulások szervezéséhez. A programról bővebben itt olvashat.

Megszavazhatják a hadsereg külföldi misszióival kapcsolatos kormányhatározatokról szóló beszámolókat. A honvédség külföldi misszióiról itt olvashat bővebben.

Hétfőn még szavaznak a közbeszerzési törvény módosításához benyújtott módosító indítványokról is.

Alkotmány, médiaalkotmány

A határozathozatalokat követően a részletes vitával folytatódik a médiaalkotmány, illetve a közszolgálati médiák vagyonának egybevonásáról szóló törvényjavaslat vitája, a devizahitelesek mentőcsomagjának vitája és az államháztartási törvény módosításáról szóló javaslat vitája is.

Kedden folytatják a legfőbb ügyész interpellálhatóságát megszüntető alkotmánymódosítási javaslat részletes vitáját, szó lesz még a hagyatéki törvény módosításáról, a közigazgatási hivatalok felállításáról, a területfejlesztési törvény módosításáról, valamint a megújuló enerdia közlekedési célú felhasználásának előmozdításáról.

A negyedik őszi ülésnapot eredetileg háromnaposra tervezték, az új napirendi javaslat szerint viszont szerdán csak akkor lesz ülés, ha a válságadóról és a veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló javaslatokat mégsem tudják már hétfőn elfogadtatni.