Ismeretlen mentőscég biztosít 23-án

2010.10.18. 23:57 Módosítva: 2010.10.19. 08:21
Október 23-án a korábbi évek gyakorlatával szemben nem az Országos Mentőszolgálat, hanem egy magáncég látja el a rendezvények egészségügyi biztosítását, bár az OMSZ az ünnepnapon így is készenléti ügyeletet ad. A helyére lépő céget a lebonyolító Hungarofest az Index kérdésére nem volt hajlandó megnevezni.

Olcsóbb ajánlatot kaptak, ezért nem az Országos Mentőszolgálattal (OMSZ) szerződnek az állami rendezvények egészségügyi ügyeletének ellátására – közölte az Index érdeklődésére a Kormányzati Kommunikációért Felelős Államtitkárság.

Az október 23-ai rendezvények lebonyolítását a Hungarofest Nonprofit Kft. végzi, és a jogszabályok alapján a cég a mentési jogosultságokkal rendelkezők ajánlatai közül a legkedvezőbbet választotta. Az államtitkárság tájékoztatása szerint a jelenlegi – rossz örökségnek tekinthető – szabályozás értelmében az OMSZ és a hasonló szervezetek költségvetésében nem szerepelnek bizonyos kötelező feladataik (ilyen például az állami rendezvények biztosítása) ellátásához szükséges források.

A kormány változtatni kíván a helyzeten, és a  jövőben az érintett állami szervezetek költségvetésébe az ilyen kötelező feladataik ellátását előre betervezik, hogy minden állami ünnepet állami cégek biztosíthassanak. A kormány júniusban Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter hatáskörébe utalta a nemzeti ünnepek, valamint a kiemelkedő fontosságú rendezvények előkészítését és biztonságos lebonyolítását.

Mátrai István, az Mentőszolgálat igazgatója nem tud arról, hogy kifogás merült volna fel a munkájukkal kapcsolatban. Hozzátette ugyanakkor, hogy tudomása szerint az ünnepi ügyelet kérdése még egyeztetés alatt áll, és bár az Oszágos Mentőszolgálat fontos szereplő, a rendezvények biztosítására nem kötelező velük szerződni. Mátrai elmondta azt is, hogy az ünnapnapon a Mentőszolgálat így is-úgy is ünnepnapi és készenléti ügyeletet biztosít.

Mivel a Kormányzati Kommunikációért Felelős Államtitkárság a válaszlevélben kérésünk ellenére nem nevezte meg a 23-i ügyeletet biztosító privát mentőszolgálatot, a kérdést a Hungarofest Nemzeti Rendezvényszervező Divíziója igazgatójának, Varga Szilviának is feltettük. Varga szerint azonban ez az adat nem nyilvános, és visszairányított az Államtitkársághoz.