2024. június 16. 15:00
Lengyelország
Hollandia
Volksparkstadion I. forduló
2024. június 16. 18:00
Szlovénia
Dánia
StuttgartArena I. forduló
2024. június 16. 21:00
Szerbia
Anglia

Iskolai emléknap lesz a trianoni évforduló

2010.10.18. 22:23 Módosítva: 2010.10.18. 22:23
Elfogadták a trianoni békeegyezmény évfordulóját, a Nemzeti Összetartozás Napját iskolai emléknappá nyilvánító országgyűlési határozatot, egyben előkészítik, hogy állami támogatással osztálykirándulásokat szervezzenek határon túli magyarlakta területekre.

Minden közoktatásban tanuló fiatal legalább egyszer eljuthat a magyar állam támogatásával a szomszédos országok magyarlakta területeire annak a határozati javaslatnak az értelmében, amelyet hétfőn este fogadott el az Országgyűlés. 309 igen szavazattal, 41 ellenében hagyták jóvá a határozatot, amelyet négy frakció támogatott, és egyedül az MSZP utasított el.

A határozat alapján bevezetik a Nemzeti Összetartozás Emléknapját június 4-én az iskolákban és 2012.december 31-ig létrejöhet a Magyarság Háza. Az Országgyűlés felkéri a kormányt, hogy 2010. december 31-ig tegyen javaslatot azon jogszabályok módosítására, indokolt esetben új jogszabályok alkotására, amelyek a szükséges szakmai és finanszírozási hátteret biztosítják. A határozat a közzététele napján lép hatályba.

A határon túli osztálykirándulási programról még júliusban nyújtott be országgyűlési határozat javaslatot a fideszes Kövér László, Pokorni Zoltán és Révész Máriusz. A javaslatban emellett szerepelt még, hogy június 4-e, a trianoni békeszerződés aláírásának napja a Nemzeti Összetartozás Napja legyen ezentúl, amelyen a trianoni békediktátum okozta nemzeti tragédiára emlékeznek majd. A javaslatba bekerült a Magyarság Házának terve is, amely a kirándulások és az iskolai emléknapok megszervezésében nyújtana segítséget.

Az osztálykirándulás-program elsődleges célja, hogy a magyarországi fiatalok személyes tapasztalatot szerezzenek és személyes kapcsolatot alakítsanak ki határon túl élő társaikkal, testvérintézményekkel . Az osztálykirándulásokhoz 2013-ig az iskolák pályázhatnának pénzre, utána normatív támogatásában részesülnének. A tervek szerint, ha csak az utazásra adnának támogatást, akkor csak 2 milliárd forintot kellene elkülöníteni, ha a szálláshoz és egyéb költségekhez is segítséget nyújtanának, akkor ez az összeg 100 ezer gyerekkel számolva 4 milliárd forint is lehetne.

Az Apáczai Közalapítvány egyébként már 2009 végén kísérleti programot hirdetett a határon túli magyarlakta területek megismerésére: szakközépiskolák és szakiskolák január végéig adhattak le pályázatot, márciusban eredményt hirdettek, májusban pedig elindultak az első kirándulások, az utolsók október végéig zajlanak le. A programban körülbelül 6000 diák vesz részt.

Az aradi vértanúk, a holokauszt és a kommunizmus áldozatainak emléknapja mellett, negyedikként vezetnék be a Nemzeti Összetartozás Napját, ami hozzájárulhat a trauma megértéséhez. A testvériskolák és diákközösségek találkozóját időzítenék erre a napra, az iskolák vendégeket hívnának meg, valamint iskolai munkákat hirdetnének meg a szórványmagyarságért, például adománygyűjtéseket vagy kiállításokat. Ahogy Pokorni Zoltán korábban az országgyűlésben fogalmazott: nem unalmas történelmórákat, iskolai ünnepségeket, hanem olyan eleven programokat érdemes szervezni, amelyek fontos élmények, tapasztalatok lehetnek, a diákok személyiségének részévé válnak.

A Magyarság Házának létrehozásához kapcsolódik az MSZP volt elnökének, Lendvai Ildikónak az indítványa, mely szerint a Magyarság Házának nem csak a trianon emléknap, hanem az összes nemzeti ünnep és emléknap megemlékezéseit támogatni kellene. Lendvai javaslatát az érintett bizottságok, a kormány és az előterjesztők is támogatták. A Magyarság Háza egy másik támogatott módosító javaslat alapján 2012. december 31-ig jönne létre.