Lekerült a lábbilincs Geréb Ágnesről

2010.10.19. 16:47 Módosítva: 2010.10.19. 17:48
Mentősöket, orvosokat, szülőket hallgattak meg tanúként kedden Geréb Ágnes szülésznő büntetőperében. A tárgyaláson számon kérte Gerébet egy nő, akinek a kisbabája meghalt a Geréb által vezetett otthon szülésnél. A szülésznő másfél hete előzetes letartóztatásban van, fellebbezését elutasították. Az egészségügyi államtitkár bejelentette, hogy társadalmi egyeztetés kezdődött az otthon szülésről.

Megbilincselt kézzel, de már szabadon mozgó lábbal, lábbilincs nélkül érkezett Geréb Ágnes szülésznő büntetőperének keddi tárgyalására a Fővárosi Bíróságra. A per gondatlanságból elkövetett emberölés vétsége és más bűncselekmények vádjával folyik az otthon szülést pártoló Geréb és négy társa ellen, és még 2008-ban indult. Október 8-án a szülésznőt egy újabb ügyben, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanújával előzetes letartóztatásba helyezték, büntetőperének múlt heti tárgyalására már úgy kísérte két női bv-alkalmazott, hogy keze és lába is meg volt bilincselve.

„Most már kevesebb a bilincs”, jegyezte meg Gerébet meglátva Cserni János bíró kedden, aki a múlt héten felvetette, mi szükség a bilincsekre, ha egyszer az előzetes letartóztatás indoka nem szökés vagy elrejtőzés veszélye volt. Geréb ügyvédje, Fazekas Tamás a tárgyalás szünetében az Indexnek azt mondta: hivatalosan nem tud róla, miért enyhítettek a szigoron, de ő a múlt héten írt egy beadványt az intézet parancsnokának, amelyben sérelmezte a lábbilincs alkalmazását.

A Fővárosi Bíróság elutasította Geréb fellebbezését az előzetes letartóztatása ellen, az erről szóló végzést hétfőn kapta meg a szülésznő, tette hozzá az ügyvéd.

A 2008-ban indult büntetőper tanúk meghallgatásával folytatódott kedden, a vádban szereplő két korábbi ügyről volt szó.

Az egyik eset 2007 szeptemberében történt: egy Geréb vezette otthon szülésnél életét vesztette az újszülött. A magzat feje világra jött, de a válla elakadt, nem tudott megszületni. A tanúskodó mentőorvosnő, akit Gerébék hívtak ki az Alma utcai Napvilág Születésházba, azt mondta: kiérkezésekor azt látta, hogy a kisbaba feje fekete az oxigénhiány miatt, szívhangja nem volt. Az orvos műfogással megpróbálta világra segíteni a gyereket, de nem járt sikerrel, ezután bevitték a vajúdó édesanyát a Szent János Kórházba, ahol pár perc alatt ki tudták szabadítani a gyereket a szülőcsatornából, de újraéleszteni már hiába próbálták. Tanúskodott kedden a kórház akkori beosztott ügyeletvezetője is, aki a kórházban történtekről ugyanazt mondta el, mint a mentőorvos.

A mentőorvos szerint pánikolt Geréb

A mentőorvos szerint amíg a születésházban voltak, Geréb pánikban volt, azt ismételgette, hogy vigyék az anyát kórházba, közben pedig többször is azt mondta a szülőknek, hogy nincs semmi baj, a gyerek feje felé pedig egy oxigénpalackot tartott. A mentőorvos szerint ez a szülők félrevezetése volt. Geréb a tárgyaláson élt a jogával, hogy észrevételeket tegyen a tanúvallomásokra. Szakmai kérdésekben vitába szállt a mentőorvossal, a pánikról pedig azt mondta: “a legtermészetesebb, hogy amikor egy kisgyerek ilyen bajban van, akkor nem a legnyugodtabb állapotban vagyok”.

A tárgyaláson részt vettek jogi képviselőjükkel együtt a meghalt kisbaba szülei, akikre a bíró sértettként hivatkozott. Csak röviden beszéltek, mindketten azt mondták, egyetértenek a mentőorvos által elmondottakkal. Az anya számon kérte Gerében, miért nem készültek fel arra, hogy megoldják a vállelakadás problémáját.

Geréb mellett tanúskodott egy anya

A másik kedden tárgyalt ügyben az érintett szülők továbbra is Geréb Ágnesék pártján állnak. Az apa ezt a bíró kérdésére nyíltan ki is jelentette. Az ő gyerekük 2006 októberében egészségesen született meg otthon, nem Geréb Ágnes, hanem az egyik társa, egy másik vádlott segítségével. Geréb nem volt ott ennél a szülésnél, a tanúként meghallgatott mentős férfi tévedésből mégis rá mutatott a vádlottak padján, amikor a bíró megkérdezte, kit ismer fel. „Nem is hasonlítanak”, mondta erre fejcsóválva a bíró.

Ebben az esetben az anya állapota miatt kellett mentőt hívni, mert a gyerek megszületése után vérezni kezdett a nő. Az asszony azt vallotta, a vádlott azonnal mentőt hívott, infúziót kötött be neki, ő pedig biztonságban érezte magát.

A büntetőper csütörtökön folytatódik a Fővárosi Bíróságon, szakértők meghallgatásával.

Társadalmi egyeztetés kezdődött

Az egészségügyért felelős államtitkár, Szócska Miklós kedden jelentette be, hogy széles körű társadalmi egyeztetés kezdődött az otthon szülés körülményeinek szabályozásáról, közölte a Független Hírügynökség. Konkrétumokat Szócska nem említett, csak annyit mondott el, hogy az egyeztetésen a témában érinettek mondták el véleményüket, részt vett rajta többek közt a Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium, az Országos Mentőszolgálat, a Szülők a Szabad Szülésért Társaság és a Magyar Védőnők Egyesülete.

Az államtitkár szerint év végéig szeretnék befejezni az előkészítő munkát, de azt nem tudta megmondani, hogy a témát érintő új jogszabályok mikor kerülhetnek a parlament elé.