Ivády Gábor kilép az LMP-frakcióból

2010.10.20. 13:28 Módosítva: 2010.10.20. 14:30
Az országgyűlési választások első fordulója után a politikus állítólag közel félmillió forintot kapott egy magánszemélytől, de a pénzt nem fizette be a pártkasszába. Ezt követően az LMP etikai bizottsága kizárta a pártból, de fellebbezése után a politikai tanács megrovásra változtatta a döntést.

Ivády Gábor kilép az LMP parlamenti frakciójából. Ezt a képviselő saját maga jelentette be szerdai, parlamenti sajtótájékoztatóján. Mandátumáról viszont nem mond le, a jövőben függetlenként akar tovább dolgozni az Országgyűlésben.

ivady gabor

Tavasszal, az országgyűlési választások első fordulója után a politikus – aki az LMP egyetlen polgármestere – közel félmillió forintot kapott egy magánszemélytől, de a pénzt nem fizette be a pártkasszába. A céget a párt nem tartotta elég átláthatónak ahhoz, hogy beengedje támogatói közé. Ezt követően az LMP etikai bizottsága kizárta a pártból az ivádi polgármestert, de fellebbezése után a politikai tanács megrovásra változtatta a döntést.

A párt keddi frakcióülésén tárgyalták az esetet, de nem hoztak döntést. Ivády a keddi frakcióülésen történtekről szerdán még azt mondta, abban maradtak, időt kell hagyni arra, hogy az ügynek minden részletével megismerkedhessenek. Hangsúlyozta, határozottan visszautasít minden olyan vádat, hogy sikkasztott vagy bármilyen módon saját célra tett volna el pénzt. Közölte, hogy ezekért a vádakért peres úton kér majd elégtételt.

Ivády szerda délelőtt még azt mondta, valószínűleg két napon belül meghozza döntését, de nem várt vele ennyi ideig, már délután bejelentette kilépését a párt parklamenti frakciójából.

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője szerencsésebbnek tartotta volna, ha Ivády Gábor azután, hogy bejelentette, kilép az LMP parlamenti frakciójából és a pártból, lemond a mandátumáról is. Az LMP frakcióvezetője sajnálja, hogy idáig jutott a történet, ugyanakkor fontosnak nevezte azt, hogy a párt testületei következetesen érvényesítették azokat az elveket, amiért a párt létrejött. Schiffer reméli, hogy a parlamenti munka során korrekt viszonyt tud kialakítani az LMP Ivády Gáborral.