Az egyik felügyelő hagyta jóvá a Mal kárelhárítási tervét

2010.10.20. 08:45 Módosítva: 2010.10.20. 08:48
Kling István tavaly még azt a hatóságot vezette, amelyik rendben találta a Mal ajkai telephelyét, most a céget irányító titkárság tagja.

A Mal Zrt. ajkai telephelyének üzemi kárelhárítási tervét tavaly a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség jóváhagyta. Az intézmény igazgatója Kling István volt, aki jelenleg a vidékfejlesztési minisztérium helyettes államtitkára és a Malt felügyelő, Bakondi-féle titkárság tagja, írja a Blikk.

Petróczi Tímea, a katasztrófavédelem szóvivője a lapnak azt mondta, a kormánybiztos által kiválasztott felügyelők mindannyian kiváló szakemberek, ez tette indokolttá a kiválasztásukat. "Kling úrnak a helyi hatóság élén szerzett tapasztalatai segítik az ügy tisztázódását", közölte a szóvivő.

Ruttner György, a Mal Zrt. jogi képviselője nem érti, miért nem vonják eljárás alá azokat, akik a katasztrófavédelem és a környezetvédelmi hatóság oldaláról jóváhagyták a Mal által prezentált dokumentumokat.

A parlament egy héttel az iszapkatasztrófa után fogadta el a lex Malt, amelynem értelmében egy tizennyolc tagú titkárság irányítja a céget. Bakondi György másnap mutatta be a testületet, a felügyelők között említette Kling Istvánt.