nono

Ötmilliárdért fényképezteti a kormányzat az országot

2010.10.20. 11:56
Alig másfél hetük van a geodéziai cégeknek arra, hogy ajánlkozzanak az évtized bizniszére. A Vidékfejlesztési Minisztériumhoz tartozó Földmérési és Távérzékelési Intézet a jól hangzó, Országleltár névre keresztelt, új nemzeti vagyonnyilvántartáshoz az eddig szokásos árak sokszorosáért készíttet térképészeti légifénykép-felvételeket. Igaz, az intézet az elmúlt években egy másik projektben is lefotóztatta az országot, de érdekes módon akkor csak 160 millióba került a 70 ezer négyzetkilométerre kiterjedő művelet. Az ötmilliárdos közbeszerzési pályázatban olyan jelentkezési feltételeket szabtak, hogy azokat valószínűleg csak a VM államtitkárának régi cége, a Geodézia Zrt. tudja teljesíteni.

Szinte egy időben azzal, hogy Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette 160 milliárd forintnyi válságadó kivetését a kereskedelmi, energetikai és távközlési cégekre, az egyik minisztériumi háttérintézmény nettó 4,8 milliárdos kiadást irányzott elő légifotók készítésére.

A bőkezűen finanszírozott projekt az Orbán-kormány egyik első döntéséhez kapcsolódik. A kormány augusztusban határozta el, hogy Országleltár néven új vagyonnyilvántartást készíttet.

A kormányszóvivő megfogalmazása szerint a cél az, hogy az állami tulajdonú ingatlanok számára egységes, pontos és hiteles nyilvántartás jöjjön létre, mert eddig elmaradt az állami vagyont képező épületek, építmények, létesítmények jogi, műszaki állapotának egységes felmérése, dokumentálása. A kormány az Országleltár létrehozásának költségeit akkor nem közölte, de megbízta Fellegi Tamás fejlesztési, és Fazekas Sándor vidékfejlesztési minisztert az előkészületek lebonyolításával.

Fazekas Sándor szeptember 8-án utasította (pdf) a Földmérési és Távérzékelési Intézetet (Fömi), hogy gondoskodjon a leltárhoz szükséges légi fényképezés lebonyolításáról, és szervezze meg, hogy az ortofotók, azaz a térképészeti méretarányos légi felvételek 2011. július 15-ig elkészüljenek.

Mi az ortofotó?

Ortofotónak a perspektivikus torzításoktól mentes képet nevezi a térképészszakma. A repülőgépről, vagy műholdról készült normál fotók a fényképezőgép centrális látószögéből következően a szélek felé egyre növekvő mértékben torzulnak. A térképhelyes felhasználásnál képhelyesbítéssel, azaz a nézőpont átalakításával igazítják a földfelszín térképészetben használt ortogonális vetületéhez fényképeket. Ez lényegében annyit jelent, hogy az ortofotón a házak felülről látszanak, míg például a Google Earth képein sokszor oldalról tekint be a kamera egy-egy budapesti bérház udvarába.

A Fömi az unió hivatalos közbeszerzési lapjában, a Ted-en (Tenders Electronic Daily) tette közzé a jövő hétfőn, október 25-én már le is záruló tárgyalásos közbeszerzési felhívást. Az alig egyhetes felkészülési határidőt és a gyorsított eljárást az intézet azzal indokolta, hogy csak evvel a tempóval tud eleget tenni a kormány döntésének.

A Fömi a nagy és drága feladatra való tekintettel láthatóan nem kíván kicsi vállalkozásokkal bajlódni. A felhívásban ugyanis kikötötte, hogy a pályázó cégnek és alvállalkozóinak az előző három év mindegyikében legalább 1,5 milliárdos árbevételt kell felmutatnia. A pályázat a szoros határidők ellenére nem rendelkezik késedelmi kötbérről, viszont 20 százalékos előleget biztosít a majdani terndergyőztesnek.

A magasan meghúzott árbevételi határ meglehetősen leszűkíti a potenciális jelentkezők körét. Olyannyira, hogy a szakági statisztikák szerint lényegében egyetlen hazai vállalkozás tudja teljesíteni, a Geodéziai és Térképészeti Zrt. A Geodézia Zrt. az elmúlt három évben stabilan 2 milliárd forint körül teljesített, a piac többi szereplője pedig ennél jóval szerényebb, 1 milliárd alatti eredményt tud csak felmutatni.

A Geodéziai és Térképészeti Zrt. a kormányváltáskor egybként két emberét is delegálta a közigazgatásba, egyik igazgatósági tagjából államtitkár lett a projektfelelős Vidékfejlesztési Minisztériumban, a másikból pedig főigazgató a pályázatot kiíró Földmérési és Távérzékelési Intézetben.

Farkas Imre a kormányváltás után június 2-án vette át vidékfejlesztési államtitkári kinevezését. Farkas Imre hivatalos életrajza alapján úgy tűnik, hogy 2002-ben véget ért munkaviszonya a Geodézia Zrt.-nél, a cégnyilvántartás adatai szerint viszont egészen a kinevezése előtti napokig, május 27-ig tagja volt a cég igazgatóságának, és a Geoinvest-Geodézia Befektető és Szolgáltató Kft.-n, a Geodézia Zrt. egyik meghatározó részvényesén keresztül résztulajdonos is volt a cégben. Hasonló háttérrel érkezett a VM felügyelete alá tartozó intézetbe Toronyi Bence is, aki június 21-től lett a Fömi főigazgatója. Toronyi is május 27-én szüntette meg geodéziás igazgatósági tagságát, egy nappal korábban pedig megvált a Domen-Geodézia Befektetési és Szolgáltató Kft. ügyvezetőségétől. Ez a cég áttételesen szintén tulajdonos a Geodézia Zrt.-ben.

Köröshegy és a völgyhíd a MePar felvételein
Köröshegy és a völgyhíd a MePar felvételein

Az Index információi szerint a Fömi 2008-2010 között három részletben már egyszer lefotóztatta az ország területének nagy részét. Az Európai Unió agrártámogatásainak ellenőrzését végző, szintén a Vidékfejlesztési Minisztérium felügyelete alá tartozó Mezőgazdasági Parcella Ellenőrző Rendszerét (MePaR) szintén a Fömi készítette és üzemelteti.

Az Orbán-Torgyán kormány már fotózott

Az ország térképészeti légi fotózásának története az előző Orbán-kormány idején kezdődött. A teljes terület ortofotózása 2000-ben zajlott le először. (2005-ben másodszor) Az ezredfordulón az unió Harmonizációs ANP programja keretében hirdették meg a Magyarország Digitális Ortofotó Programját, amit a Torgyán József vezette Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium felügyelt. A MADOP-ot a FÖMI le is vezényelte, de kész fotótérképnek nem sok visszhangja volt.

A MePaR létrehozásához az ország teljes, 93 ezer négyzetkilométeres területéből 70 négyzetkilométernyi mezőgazdasági területről készült nagy felbontású légi felvétel. A Fömi honlapján található éves beszámolók szerint az intézet 2008-ban 1026 darab ortofotó (22 822 km2) elkészítéséért közel 78 millió forintot, 2009-ben 986 darabért (23 008 km2) 43,3 milliót, idén pedig 993 darabért (23 212 km2) 49,3 milliót fizetett repülős beszállítójának, az Eurosense Kft.-nek. Tavaly készült el az állami vagyon legdrágább és legkiterjedtebb darabjainak, az autópályák ortofotózása is, amit szintén százmilliós tételből oldottak meg.

Hétfőn kértük a Vidékfejlesztési Minisztériumot, magyarázza el, mi a különbség a MePaR és az Országleltár légi fotói között, mi akadályozza a meglévő fényképfelvételek újabb területen való hasznosítását, és miért drágább több nagyságrenddel a mostani megrendelés. A tárca egyelőre nem reagált megkeresésünkre.